Λιγότερο από το 30% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί ως το τέλος Μαΐου – Τι ανακοινώθηκε για τον εμβολιασμό

Αναφορά Μητσοτάκη στην Έδεσσα με έκπτωση στο ποσοστό που απαιτείται για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης: Το 70% του πληθυσμού, που έγινε…50%

Το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά της covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, δημιουργεί εύλογες απορίες για το κατά πόσο ισχύουν οι δηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος για την έκταση των εμβολιασμών πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει διεθνώς διαθέσιμη ακόμη και μεγαλύτερη της αναγκαίας ποσότητα εμβολίων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν, με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Στην δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν με εκτιμώμενο μήνα έναρξης τον Φεβρουάριο:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) με περαιτέρω προτεραιοποίηση, πρώτα όσοι είναι 85+ και στη συνέχεια ανά μικρότερη πεντετία ηλικίας, δηλαδή οι 80+, 75+ και 70+
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18-59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Τέλος, στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν όλοι οι υπόλοιποι ενήλικές από 18 ετών και άνω, με εκτιμώμενο μήνα έναρξης τον Ιούνιο.

Με βάση τα παραπάνω, αν συνυπολογίσει κανείς ότι υπάρχουν περίπου 100.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, περίπου 75.000 στον ιδιωτικό τομέα υγείας1.600.000 πολίτες ηλικίας 70 ετών και άνω και άλλοι 1.100.000 ηλικίας 60-69 ετών (με βάση την τελευταία απογραφή), δεν αθροίζονται πάνω από 2.900.000 άτομα. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν προστεθούν οι χρόνια ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και ασθενείς με μεγάλο κίνδυνο νόσησης με COVID-19 και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες, τα γηροκομεία, τις δομές φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των πολιτών που σχεδιάζεται να εμβολιαστούν ως το τέλος Μαΐου δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 3.100.000.

Δηλαδή αριθμός λιγότερο του 30% του πληθυσμού, ακόμη και με μεγάλη διόγκωση του «προσωπικού προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης».

Έτσι, μπορεί κανείς να συνάγει με ευκολία ότι θα έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι και ακόμη «θα ζούμε μέσα στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας» όπως είπε ο πρωθυπουργός νωρίτερα σε υγειονομικούς στο νοσοκομείο Έδεσσας. Γιατί ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε το ποσοστό εμβολιασμού «σε ποσοστό άνω του 50%» πριν αυτή η απειλή απομακρυνθεί (δήλωση που από μόνη της έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες δηλώσεις περί ανάγκης ανοσίας του 60%-70% του πληθυσμού).

Στην Έδεσσα ο Μητσοτάκης: Το 70% του πληθυσμού, που έγινε…50%

Αν και μέχρι σήμερα όλες οι επίσημες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Έδεσσας έκανε λόγο για εμβολιασμό άνω του 50%.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «εάν δεν πετύχουμε, εάν δεν φτάσουμε σε σημείο εμβολιασμού σε ποσοστό άνω του 50%, πάντα θα ζούμε μέσα στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας».

Η έκπτωση στο ποσοστό των πολιτών που θα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας, προκάλεσε αίσθηση αφού μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν δεχθεί καταιγισμό δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες για  ποσοστό 70% που πρέπει να επιτευχθεί. 

Άλλωστε όλοι οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ώστε το εμβόλιο να λειτουργήσει ως  ασπίδα απέναντι στον κορωνοϊό. 

H αναφορά του πρωθυπουργού που έγινε κατά τη συνάντησή του με γιατρούς και νοσηλευτές, σχολιάστηκε σε σχέση και με τις εξαιρετικά μειωμένες ποσότητες δόσεων εμβολίων που θα πάρει η χώρα, σε σχέση με κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι πριν από λίγο καιρό για 2.000.000 εμβόλια το μήνα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Αυγή.

Έτσι κάποιοι εκτιμούν ότι δεν ήταν τυχαία και η αναφορά περί εμβολιασμού του 50% του πληθυσμού που έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Παρακάτω, τα σχετικά σημεία από το επιχειρησιακό σχέδιο:

ΕΜΒΟΛΙΑ ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί