Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την αναγνώριση της νόσου covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:
-Τους τελευταίους 10 μήνες, η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη νόσο COVID-19. Παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες, οι εργαζόμενοι, όσοι τουλάχιστον δεν έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά, για να διατηρήσουν τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και την ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών της κοινωνίας, εκτιθέμενοι τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους στο θανατηφόρο ιό.
– Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τον COVID-19 μόνο ως κίνδυνο για την δημόσια υγεία και όχι ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου, εξαιτίας του οποίου χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ενώ παράλληλα έχει εργαλειοποιήσει την πανδημία για την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων.
– Οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα COVID-19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του.
– Στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχείαγια αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID-19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα, ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.
– Δεδομένου του συνολικού αριθμού γνωστών κρουσμάτων COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών, του αριθμού των κρουσμάτων στους χώρους εργασίας.
– Δεδομένου του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που νόσησαν λόγω COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών του αριθμού των εργαζομένων που νόσησαν.
– Δεδομένου του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που νόσησαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγωCOVID-19 από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών του αριθμού των εργαζομένων που νόσησαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που τους εμποδίζουν να επιστρέψουν υγιείς στην εργασία τους.
– Δεδομένου του συνολικού αριθμού θανάτων λόγω COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της έκθεσης στους χώρους εργασίας.
– Δεδομένης της συνεχιζόμενης και συνεχώς διευρυνόμενης διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας που οδηγεί σε νέα κρούσματα, νέους ασθενείς και δυστυχώς σε νέους θανάτους, λόγω της έκθεσης των ανθρώπων στον COVID-19 στους χώρους εργασίας τους ή/και λόγω της εργασίας τους σε κλάδους υψηλού κινδύνου για λοίμωξη COVID-19.
-Δεδομένου του γεγονότος ότι η ανωτέρω κατάσταση θα συνεχιστεί έως ότου αποκτηθεί η απαιτούμενη ανοσία του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού και μεταξύ αυτών ανοσία μεταξύ των εργαζομένων.
-Δεδομένου ότι χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και χώρες εκτός αυτής, έχουν προχωρήσει, ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίαςσε αναγνώριση της COVID-19 ως επαγγελματικής ασθένειας.
-Δεδομένου του γεγονότος ότι στη χώρα μας δεν έχει ξεκινήσει καμιά τέτοια συζήτηση στο δημόσιο διάλογο και ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας σιωπά εκκωφαντικά έως σήμερα.
-Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID-19 στους χώρους εργασίας είτε ως εργατικά ατυχήματα είτε ως επαγγελματικές ασθένειες, ενώ υπάρχει ήδη από τον Μάιο του 2020 σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.
– Δεδομένης της πρόσφατης έκδοσης του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με τίτλο: «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία σε συμμόρφωση με την οδηγία 2000/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως έχει τροποποιηθεί με τις οδηγίες 2019/1833/ΕΕ και 2020/739/ΕΕ της Επιτροπής (Ε.Ε. L 262/17.10.2000, L 279/31.10.2019 και L 175/04.06.2020)», όπου τροποποιείται το Παράρτημα III ώστε να συμπεριληφθεί ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Αναγνωρίζουν τη λοίμωξη COVID-19 ως επαγγελματική ασθένεια;
– Πόσα είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα περιστατικά COVID-19 στους χώρους εργασίας που έχουν δηλωθεί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (ανά κλάδο) και αφορούν είτε ατύχημα είτε ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία;
– Θα κοινοποιήσουν τα επίσημα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν θανάτους εργαζομένων εξαιτίας της έκθεσής τους στον COVID-19 κατά την εργασία τους;
– Σε περίπτωση αδυναμίας παροχής των ανωτέρω στοιχείων, γιατί δεν δηλώνονται και δεν καταγράφονται τα ανωτέρω περιστατικά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας;
– Πόσους ελέγχους έχει διενεργήσει και πόσα πρόστιμα έχει επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση αυτή;