Πρώτοι θα λάβουν το εμβόλιο οι υγειονομικοί και κατόπιν οι πολίτες άνω των 85 ετών
Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ως τέλος Μαρτίου -μόνο από την Pfizer– θα λάβουμε 1.265.550 δόσεις.
Έκανε δε λόγο για «πρωτοφανή επιχείρηση που παρουσιάζει δυσκολίες», για να προσθέσει ότι «είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν δυσκολίες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε κάθε πρόβλημα σχετικά με την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς -όπως είπε- υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
Υπενθυμίζεται ότι εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές», για να σημειώσει ότι παρασκευάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για τρεις λόγους: Την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.
«Η ελπίδα βρίσκεται στο εμβόλιο», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι το σκεύασμα της Pfizer «έχει μεγάλη ασφάλεια», με την αποτελεσματικότητα του να ξεπερνά το 94%.
Τόνισε ότι πρώτοι θα λάβουν το εμβόλιο οι υγειονομικοί και κατόπιν οι πολίτες άνω των 85 ετών.
Επισήμανε εμφατικά ότι μετά τον εμβολιασμό «το πρόβλημα δεν τελειώνει: συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις», λέγοντας: «αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι». «Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο», υπογράμμισε.
«Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το ασύνηθες», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου, κληθείσα να σχολιάσει την εξέλιξη στη Βρετανία.