Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης ευρείας κλίμακας που κατήγγειλαν οι ΗΠΑ σε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι κλείνει προξενεία στη Ρωσία. Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Παρασκευή ότι μπορεί να πει «με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα».
Η Microsoft ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι ενημέρωσε περισσότερους από 40 πελάτες που επλήγησαν από το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνοπειρατές, το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα δίκτυα των θυμάτων. Όπως διευκρίνισε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η επίθεση δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα, η έκταση αυτής της ηλεκτρονικής επίθεσης δεν έχει παύσει να μεγαλώνει καθώς αποκαλύπτονται νέα θύματα, γεγονός που αναζωπυρώνει τους φόβους απέναντι στους κινδύνους από τη διαδικτυακή κατασκοπία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, περίπου το 80% των πελατών που επλήγησαν βρίσκονται στις ΗΠΑ, «αλλά η εργασία μας επέτρεψε επίσης να εντοπίσουμε σε αυτό το στάδιο θύματα σε άλλες χώρες» και ο αριθμός των θυμάτων και οι χώρες που επλήγησαν «θα συνεχίσουν να αυξάνονται, […] δημιουργώντας μια σοβαρή τεχνολογική τρωτότητα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο. «Δεν πρόκειται για συνηθισμένη κατασκοπεία, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή»,, επισήμανε.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε μόλις την περασμένη εβδομάδα την ηλεκτρονική αυτή επίθεση, η οποία έχει εξαπολυθεί ήδη από τον Μάρτιο, αν όχι νωρίτερα.
Κλείνουν αμερικανικά προξενεία στη Ρωσία
Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, με τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι «η Ρωσία δεν πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο». Οι σχέσεις των δύο χωρών διαρκώς επιδεινώνονται το τελευταίο διάστημα. Αιτίες είναι οι συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία, αλλά και οι κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης που παραχωρεί για το τέλος της χρονιάς, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει να επιλυθούν κάποια από τα δύσκολα ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.
Πάντως, μετά την κυβερνοεπίθεση και με αφορμή και την πανδημία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δύο προξενεία στη Ρωσία, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.
Πρόκειται για τα αμερικανικά προξενεία στο Βλαδιβοστόκ και στο Γεκατερίνμπουργκ, των οποίων οι δραστηριότητες ούτως ή άλλως είχαν μειωθεί ή ανασταλεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των «συνεχιζόμενων προσπαθειών για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ρωσική Ομοσπονδία».
Νωρίτερα, έπειτα από δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι τα δύο προξενεία μπορεί να κλείσουν, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα απαντούσε ότι είχε αναστείλει τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.