Δεν υιοθέτησε ούτε την προτροπή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά να υπάρξει έγκριση του προγραμματισμού του με αυξημένη διακομματική πλειοψηφία δύο τρίτων
Αρνήθηκε η Ν.Δ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για κατά προτεραιότητα έλεγχο και διαφάνεια στις συμβάσεις που υπογράφονται με επίκληση την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ δεν υιοθέτησε ούτε την προτροπή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά να υπάρξει έγκριση του προγραμματισμού του με αυξημένη διακομματική πλειοψηφία δύο τρίτων, τονίζοντας ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι πηγή σκανδάλων, αλλά γίνονται γιατί έχει αφήσει περιθώριο ο νομοθέτης.
«Εύχομαι εν ονόματι της Ολομέλειας να μπορεί να υπάρξει μια πλειοψηφία δύο τρίτων. Θα διευκόλυνε πολύ το Ελεγκτικό Συνέδριο» είπε ο Ι. Σαρμάς. «Εγώ δεν έχω τέτοια δυνατότητα από τον Κανονισμό» έκλεισε τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας, επιμένοντας στις κομματικές πλειοψηφίες και απορρίπτοντας τις προτροπές για αναζήτηση ομόφωνων αποφάσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου και Παύλου Πολάκη και του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρη Καστανίδη, που μιλούσε ειρωνικά για «κυβερνητική σοφία».
Δυσανεξία της Ν.Δ. στον έλεγχο
Η διαφορά προτεραιοτήτων ανάμεσα στα κόμματα ήταν εμφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε έλεγχο νομιμότητας σε υποθέσεις που αφορούν τις απευθείας αναθέσεις για την Υγεία, τις προμήθειες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και της λίστας Πέτσα. Η Ν.Δ. ψήφισε την πρόταση του Θανάση Πλεύρη, που περιλαμβάνει ελέγχους για τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ανακύκλωση…
«Η Ν.Δ. αρνείται τον έλεγχο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση» καταγγέλλουν πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Δείχνοντας χαρακτηριστική δυσανεξία στην αρχή της διαφάνειας και την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χρήματος, η πλειοψηφία της Ν.Δ. αρνήθηκε με τεχνάσματα να αποδεχθεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το γιατί» προσθέτουν.
Κόντρα Βούτση με Πλεύρη και Στυλιανίδη
«Δυστυχώς, έχουμε δει αρκετές φορές πράξεις απόκλισης από τη νομιμότητα» επισήμανε στην Επιτροπή ο Γ. Κατρούγκαλος αναπτύσσοντας το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση της Ν.Δ. ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη! Η επιστολή, ισχυρίστηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, «υπερβαίνει τα όρια του συντάγματος. Και υφολογικά, και από άποψη περιεχομένου υποδεικνύει στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δη στο Ελεγκτικό Συνέδριο τι ελέγχους νομιμότητας θα κάνει».
«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη ρητορική του Θ. Πλεύρη και του Ευρ. Στυλιανίδη, όπου οι κινήσεις τους μοιάζουν σαν να μην έχουμε πανδημία όταν μιλούν για το πρόγραμμα της Ν.Δ. ή για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες» αντέδρασε ο Νίκος Βούτσης. «Ξαφνικά μιλάτε για υλοποίηση του προγράμματός σας. Σοβαρά; Εν μέσω πανδημίας;» ρώτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πως «μέσα σ’ αυτή την ειδική κατάσταση δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τις εξουσίες που έχουν -και με συρρικνωμένο τον δημόσιο χώρο για να τους ασκηθεί έλεγχος- για παρεκβάσεις στα ζητήματα των δικαιωμάτων και γενικά στις πράξεις τους».
«Το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μιλά υπό το φως της πανδημίας, ακριβώς απαντά στη συγκυρία και δεν αντιλαμβάνομαι αυτή τη δυσανεξία κυριολεκτικά από πλευράς της Ν.Δ.» επισήμανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Καταγγελίες Πολάκη
«Δεν πρέπει να ασχοληθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο με το ότι πηγαίνουμε και δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με απευθείας ανάθεση σε εταιρείες οι οποίες λίγες μέρες πριν άλλαξαν το περιεχόμενο της δραστηριότητάς τους στο ΓΕΜΗ και πήραν τη δουλειά; Έχεις μια εταιρεία που διοργάνωνε συνέδρια και εκθέσεις και κάποιες μέρες πριν αλλάζει το καταστατικό της και λέει θα κάνουμε απεντομώσεις και μυοκτονίες. Και παίρνει τη δουλειά για την απολύμανση των φυλακών. Ή ότι δίνει την πρώτη προμήθεια των καθαριστικών σε μια εταιρεία την οποία τη φτιάχνει μια κυρία κάποιες μέρες πριν. Αυτό δεν πρέπει να το ψάξει κάποιος; Πάει και δίνει σε μπακάλικο, πάει και δίνει σε εταιρεία αμορτισέρ να προμηθεύσει μάσκες για τα καταστήματα κράτησης» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Διαφάνειας Παύλος Πολάκης.
«Πρέπει το Ελεγκτικό Συνέδριο να αποφασίσει να ελέγξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος» υπογράμμισε αναφερόμενος στις λίστες Πέτσα: «Δεν είναι μόνο τα 20 εκατ. ευρώ που λέμε της λίστας Πέτσα. Είναι 20 εκατ. η λίστα Πέτσα, άλλα 2 εκατ. που δώσαμε μετά, είναι 3 που ετοιμάζεται να δώσει ο Τ. Θεοδωρικάκος, τα 21 που γλίτωσαν από τις άδειες οι καναλάρχες, τα 35 που πήραν από τις περιφέρειες. Και είναι και ένα απροσδιόριστο ποσό, δεκάδες εκατομμύρια σε απευθείας διαφημιστική δαπάνη από τα υπουργεία προς διάφορα μέσα». Ακόμη, ο Π. Πολάκης είπε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης έδωσε 120 εκατ. για την κατασκευή δομών σε Σάμο, Κω, Λέρο όταν «με 40 εκατ. φτιάχνεις νοσοκομείο», ενώ έδωσε 6.200.000 ευρώ σε εταιρεία για συμβουλές πώς γίνονται οι συμβάσεις κατασκευής των δομών.
Καστανίδης: Έλεγχο στις συμβάσεις της πανδημίας
Το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να ελέγχει την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρότεινε ο Χ. Καστανίδης, τονίζοντας ότι «πρέπει να ελέγξουμε συμβάσεις που σχετίζονται με την πανδημία». Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε «την εξαίρεση από τον έλεγχο του εφοπλιστικού κεφαλαίου και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, της διαχείρισης δημόσιου χρέους, του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του μη ελέγχου των δαπανών για το μεταναστευτικό».