Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σχετικά με τα προβλήματα στελέχωσης του νοσοκομείο σε ΜΕΘ και ΜΕΠΚ.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Την Τρίτη 8/12 δόθηκε προφορική εντολή από το διοικητή του ΠΑΓΝΗ να μεταφερθεί η ΜΕΠΚ σε άλλο χώρο του 4ου κτιρίου, προκειμένου να μετατραπούν οι (μέχρι πρότινος) κλίνες ΜΕΠΚ σε ΜΕΘ για ασθενείς μη-COVID, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και στελέχωσης αυτής με επαρκές μόνιμο ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα, η στελέχωση των 9 «νέων» κρεβατιών ΜΕΘ γίνεται από 6 νοσηλευτές που μετακινούνται από τη ΜΕΘ, 4 νοσηλευτές που μετακινούνται από άλλες κλινικές (αναισθησιολογικό, γναθοχειρουργική, ΜΕΘ Παίδων, καρδιοχειρουργική) και από το προσωπικό που στελεχώνει τη ΜΕΠΚ.
Ο σχεδιασμός της Διοίκησης να ανοίξει 2η ΜΕΘ ως προέκταση της υπάρχουσας χωρίς νέες προσλήψεις αλλά με το υπάρχον προσωπικό, που απαρτίζεται από επικουρικούς, νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία, και ελάχιστους μόνιμους νοσηλευτές, κάνει επισφαλή τη νοσηλεία ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε κάποιες βάρδιες στη ΜΕΘ, ο υπεύθυνος νοσηλευτής έχει μετακινηθεί από άλλο τμήμα χωρίς να ξέρει καλά τους χώρους, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλευτές δεν έχουν την αναγκαία εκπαίδευση.
Η συνέχιση λειτουργίας και της ΜΕΠΚ και της επέκτασης της ΜΕΘ με κοινό προσωπικό που θα εναλλάσσεται μεταξύ των δύο Μονάδων, οι οποίες δεν αποτελούν ενιαίο χώρο αλλά βρίσκονται χωροταξικά σε διαφορετικά σημεία του ΠΑΓΝΗ, επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και θέτει -κατά την γνώμη μας- σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων ασθενών. Απαιτείται χωριστό προσωπικό για τις 2 μονάδες με καλή γνώση των ασθενών, ώστε να παρέχεται η βέλτιστη εξατομικευμένη φροντίδα.
Η προέκταση της ΜΕΘ προϋποθέτει να λαμβάνονται υπόψιν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΚΕΣΥ (το 2016), σύμφωνα με τις οποίες οι νοσηλευτές πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 4 ανά κλίνη ΜΕΘ και να έχουν «επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική». Επίσης πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας φυσικοθεραπευτής ανά 4 κρεβάτια και ειδική ομάδα προσωπικού καθαρισμού για τη ΜΕΘ. Όσον αφορά τη στελέχωση της ΜΕΠΚ, το ΠΔ 198 (2007) αναφέρει ότι το μη ιατρικό προσωπικό στις Μονάδες Εμφραγμάτων είναι ίδιο με τις ΜΕΘ.
Επιπλέον, ο εξοπλισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τρεις μονάδες (ΜΕΘ, ΜΕΠΚ, Καρδιοχειρουργική). Είναι συχνό το φαινόμενο να αναζητείται εξοπλισμός και υλικά σε άλλα τμήματα.
Προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες ΜΕΘ και ΜΕΠΚ με όρους ασφάλειας, ζητάμε:
- στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με τουλάχιστον 4 μόνιμους κατάλληλα εκπαιδευμένους νοσηλευτές ανά κλίνη,
- προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κενές θέσεις,
- δύο αυτοτελείς ομάδες νοσηλευτών για τις ΜΕΘ και ΜΕΠΚ,
- να μην υποβαθμιστεί η ΜΕΠΚ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ.