«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μόνο τον Νοέμβριο, είχαμε 3.000 νεκρούς, 3.000 οικογένειες σε βαθύτατο πένθος … Αν δεν προσέξουμε, θα φτάσουμε τους 10.000 … το δεύτερο κύμα ήταν τρομακτικό και εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια του», προειδοποίησε μιλώντας στο Mega ο Ν. Καπραβέλος.
Περιγράφοντας την πλήρη ασφυξία στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας, o συντονιστής διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την Κυριακή που το «Πανανικολάου» στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν σε εφημερία, υπήρχαν μόνο δύο κενές κλίνες ΜΕΘ από μεταφορά ασθενών «μετά από εβδομάδες πάλης με το θάνατο» σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης «που στερείται το δημόσιο σύστημα Υγείας». Ωστόσο γέμισαν και οι δύο, μία από το Ιπποκράτειο, «ένα μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που δεν είχε κλίνη εντατικής, η άλλη από την «μαρτυρική» Κατερίνη».
Οι αριθμοί των θανάτων δεν πέφτουν, των διαδιασωληνωμένων ελαττώνονται λίγο. «Αυτό μεταφράζεται στο ότι έχουμε καινούργιες εισαγωγές. Γιατί αν χάναμε κάθε μέρα τόσους ασθενείς στις εντατικές, θα πέφταμε αντίστοιχα στους διασωληνωμένους. Και δεν πέφτουμε, έχουμε καινούργιες εισαγωγές», όπως εξήγησε.
Και η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για οποιαδήποτε άλλη νόσο ή πρόβλημα υγείας. «Αυτή την στιγμή το νοσοκομείο έχει προσανατολιστεί σε μία νόσο και έχει αποδιοργανώσει όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, δεν γίνονται πια επεμβάσεις, π.χ. καταρράκτη, αφού ακόμη και ο οφθαλμολόγος βλέπει πνευμονίες. «Δεν φτάνουμε. Υπήρχε περίπτωση στο παρελθόν οφθαλμίατροι, χειρουργοί, νευροχειρουργοί, καρδιοχειρουργοί, να βλέπουν πνευμονίες; Υπάρχει τρομακτική αύξηση πνευμονιών εξαιτίας αυτής της υπερμεταδοτικής θανατηφόρου νόσου».
Σχολιάζοντας εξάλλου το γεγονός ότι στην Σουηδία παραιτούνται γιατροί και νοσηλευτές καθώς δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση, ο κ. Καπραβέλος για το ελληνικό υγειονομικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή σημείωσε ότι «είμαστε σε μία φάση που πλέον δεν μπορούμε να ζητήσουμε, περιμένουμε ακόμη την Πολιτεία να ανταποκριθεί. Βλέπετε τα αργά βήματα, δεν ικανοποιεί ακόμη τα στοιχειώδη αιτήματα που έχουν. Δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, οι ΜΕΘ δεν έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα με οργανωμένο τρόπο, έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε».
Γι’ αυτό, σε συνθήκες αύξησης πνευμονιών τέτοιες, υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και υπερβολικής υπερφόρτωσης του συστήματος Υγείας, όπου «δεν έχουμε άλλες δυνατότητες να προσφέρουμε, κάθε αύξηση κινητικότητας, κάθε μερική άρση του lockdown, θα φέρει περισσότερους θανάτους, θα μας στοιχίσει πάρα πολύ. Αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουμε με τους δικούς μας μόνο και πολύ σφικτά. Με τους απαραίτητους και με προφυλάξεις. Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε τη ζωή μας», επανέλαβε ο ίδιος.
Τόνισε επίσης ότι «lockdown όπου κάποιος είναι ελεύθερος όσες φορές θέλει να πάει super market, να βγάλει έξω το κατοικίδιο, να πάει βόλτα, είναι μερικό lockdown. Και πιεζόμαστε στα νοσοκομεία με αυτές τις συνθήκες. Δεν λέμε παράλογα πράγματα … Κάποτε τον πόνο των εντατικών τον περνάγαμε μόνοι μας, γιατροί και νοσηλευτές, τώρα είμαστε όλοι μαζί, στο ίδιο επίπεδο».