Δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021 που προβλέπει ύφεση 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021 – Ξεκίνημα με ψέματα και αλχημείες από τον Χρ. Σταϊκούρα – Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Η συζήτηση, που άρχισε στις 6 μ.μ. της Παρασκευής 12/12 με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, οπότε και ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι η ψήφιση γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, και ενέχει παραδοσιακά, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο προϋπολογισμός του Κράτους συζητείται και ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.
Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να επικρίνουν σφοδρά την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της οικονομίας:
Πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,8% περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ενώ μεγαλύτερη είναι και η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020, στο 10,5%. Ο προϋπολογισμός προβλέπει, επίσης, πρωτογενές έλλειμμα 3,88% του ΑΕΠ για το 2021, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας αλλά και των συνεπειών της ύφεσης του 2020.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίζεται πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που «στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ξεκίνημα με ψέματα και αλχημείες από τον Χρ. Σταϊκούρα
Στη χθεσινή του σύντομη τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας πρόλαβε να εκστομίσει τουλάχιστον 8 ψέματα, παρατηρούν σε κοινή τους δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλ. Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Επισημαίνουν ενδεικτικά ως 1ο ψέμα τον ισχυρισμό του υπ. Οικονομικών ότι «οι δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για την πανδημία ανέρχονται σε 24 δισ. ή 13 δισ.» ενώ η αλήθεια είναι ότι οι κρατικές δαπάνες για την πανδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου ανέρχονται σε μόλις 6,7 δισ.
Έφη Αχτσιόγλου: «Απόλυτη κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης»
H Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της πανδημίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προετοιμάσει το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν το έκανε. Δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε μαζικές συνταγογραφήσεις δωρεάν τεστ, σε ενίσχυση με ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δόθηκαν στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα μόλις 200εκατ. παραπάνω απ’ ό,τι θα δίνονταν αν δεν υπήρχε πανδημία. Αυτό μαρτυρά η εκτέλεση του Προϋπολογισμού».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «και στο πεδίο της οικονομίας η αποτυχία είναι παταγώδης, η Ελλάδα κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη στο 3ο τρίμηνο του 2020, 11,7%, όταν ο μ.ο. ήταν 4,3%. Το 2020 η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5% προβλέπει ο Προϋπολογισμός».
Η κυβέρνηση, τόνισε, «μπορούσε να δράσει διαφορετικά, γιατί η χώρα είχε μια σειρά από πλεονεκτήματα: buffer και ρυθμισμένο χρέος, άρση του συμφώνου σταθερότητας, έκτακτο πρόγραμμα της ECB –πρωτόγνωρης ρευστότητας. Όμως, επέλεξε τη μη στήριξη». Ειδικότερα, σημείωσε, «έγιναν εξαιρετικά περιορισμένες κρατικές δαπάνες. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δαπάνησε μόλις 6,7 δισ., από τα οποία τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια. Τα 24 δισ. του κ. Μητσοτάκη έχουν καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο».
Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε, τέλος, ότι «υπάρχει, όμως, και το αντιπαραθετικό σχέδιο, αυτό που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Που λέει ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση των δημοσίων δομών, το καθολικό κοινωνικό κράτος, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι το μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική ευημερία»
Ευκλ. Τσακαλώτος: Αρνείται να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα ο Σταϊκούρας
Ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα επισήμανε:
Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από την αντιπολίτευση να κάνει μια σοβαρή συζήτηση και κατευθείαν την κατηγόρησε ότι είναι ανεύθυνη.
Την προηγούμενη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση (2012 – 2015) δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοια κακοποίηση των στοιχείων παρά τις μεγάλες αντιπαραθέσεις και διαφορές αντιλήψεων.
Τη στάση του νυν Υπουργού Οικονομικών να μην απαντάει στα επιχειρήματα και να λέει συνεχώς τα ίδια πράγματα.
Απάντησε στο επιχείρημα του κ. Σταϊκούρα ότι δεν παρουσιάζονται σωστά τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση των εισοδημάτων, λέγοντας ότι πριν τα μέτρα της κυβέρνησης είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση και μετά τα μέτρα της κυβέρνησης την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη.