«150.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο»
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στον εμπορικό κόσμο οι ανακοινώσεις με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω της μεθόδου του click away.
Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες και τα παράπονα πέφτουν βροχή αφού οι ανακοινώσεις βρήκαν τις επιχειρήσεις της χώρας απροετοίμαστες να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής του click away στο διάστημα των εορτών. Ο εμπορικός κόσμος μιλά για ολέθριες συνέπειες και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ιδέα για το πως λειτουργεί η αγορά.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης «ολοκληρωτική καταστροφή» την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις.
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι τουλάχιστον 150.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μέχρι τον Ιούνιο. «Είμαστε υπέρ να εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις αλλά αυτό απαιτεί χρόνο. Το click away που βοηθάει, η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πάνω από το 10% των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας στον Alpha 98,9 και συνέχισε: «στην επιχειρηματικότητα υπάρχουν κλάδοι που ο τζίρος τους αυτής της περιόδου φτάνουν στο 30-40% του τζίρου της χρονιάς. Αυτές μένουν κλειστές και μάλιστα υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν παραγγείλει δώρα για τα Χριστούγεννα τα οποία δεν θα μπορέσουν να τα πουλήσουν τον Γενάρη. Μιλάμε για μια ολοκληρωτική καταστροφή. Στην ήδη πολύ μεγάλη ζημιά της οικονομίας προστίθεται μια νέα ζημιά που θα αποτιμηθεί το επόμενο διάστημα, από τον Γενάρη ως τον Απρίλη και θα είναι πολύ παραπάνω από αυτό που φάνηκε στην αρχή».
«Στην Ελλάδα από το σύνολο των 850.000 επιχειρήσεων μόνο 15.000 έχουν eshop και μόνο οι 7.000 από αυτές λειτουργούν» είπε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφορικά με το click away. Παράλληλα εκτίμησε ότι η λύση του click away είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, κατά των μικρών.
Για το πόσος επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο: «Όταν η Κομισιόν λέει ότι το 50% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη δεν θα αντέξει, δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, αν δεν αποφασίσεις να το στηρίξεις αυτό το κομμάτι, τότε δεν θα αντέξει ως τον Ιούνιο. Η αρχική μου εκτίμηση είναι ότι 150.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα είναι σε υψηλό βαθμό επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, καθώς έχασαν το 78% των εσόδων τους. Για τις θέσεις εργασίας, αυτό που θα αποτυπωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, γιατί σήμερα αυτός που παίρνει και 200 ευρώ φαίνεται εργαζόμενος, άρα όταν σταματήσει το επίδομα θα είναι η ανεργία πολύ μεγαλύτερη από ότι εμφανίζεται».
«Συμπληρωματικό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς» χαρακτήρισε το μέτρο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ.
Ο Στ. Καφούνης εκτιμά ότι «μόνο το «10% των επιχειρήσεων θα μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο», ενώ εκτιμά ότι είναι ανεφάρμοστο στα χιλιάδες συνοικιακά καταστήματα.
Την εκτίμηση αυτή μοιράζεται και ο Παντελής Φιλιππίδης πρόεδρος εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης.
«Στην κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η αγορά» επισήμανε στο ethnos.gr o Παντελής Φιλιππίδης. «Είμαι 35 χρόνια στην αγορά και ποτέ κανένας δε μου είπε να του στείλω ένα κοστούμι, για να το αγοράσει. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η αγορά. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει η αγορά και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές θα ψωνίσουν μόνο κάποιο προϊόν, για το οποίο θα ρισκάρουν ελάχιστα χρήματα, όπως, για παράδειγμα, μία ψηστιέρα που κοστίζει δέκα ευρώ. Στην ένδυση και την υπόδηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσει κανείς με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να το δοκιμάσει, οποιοδήποτε ρούχο ή παπούτσι; Υπάρχει περίπτωση να αγοράσει κανείς οτιδήποτε από ένα κοσμηματοπωλείο;», είπε ο Π. Φιλιππίδης προειδοποιώντας για το χάος στην αγορά.