Καταρρίπτει τα τρία ψέματα του Υπουργείου Πολιτισμού
Με την πρώτη βροχή επιβεβαιώθηκε η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε το εμβληματικό μνημείο της χώρας καθώς το ατελείωτο τσιμένο είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η Ακρόπολη.
Δείτε επίσης: Πλημμύρισε στην πρώτη νεροποντή, μετά την εκτεταμένη τσιμεντόστρωση η Ακρόπολη (Βίντεο)
Το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις χθεσινές μη πειστικές εξηγήσεις, επανήλθε σήμερα, για να τα κάνει ωστόσο ακόμα χειρότερα. Με ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Η αλήθεια για τα νερά στην Ακρόπολη» ισχυρίστηκε τα εξής:
«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.
Το 2018 υπήρξαν βρoχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.
Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας».
Μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσε και σχετική φωτογραφία η οποία ωστόσο ήταν πέρα για πέρα ανακριβής.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα δίνει ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και καταρρίπτει τα τρία ψέματα.
«Πρώτο ψέμα: το Ερέχθειο το 2015, το Ερέχθειο χτες το βράδυ αργά, πολλές ώρες μετά τη νεροποντή.
Δεύτερο ψέμα: προφανώς δεν φταίνε οι διαδρομές ΑμεΑ, καταρχάς γιατί δεν υπάρχουν διαδρομές αυτόνομης κίνησης ΑμεΑστην Ακρόπολη. Τόσο η Μελέτη όσο και η Απόφαση έγκρισης το λένε καθαρά: οι κλίσεις είναι άνω του 6%, άρα δεν μπορούν να κινηθούν αμαξίδια αυτόνομα.
Αντιθέτως, οι διαστρώσεις έγιναν, σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπνευστές, για 1. όλους τους επισκέπτες, 2. για τα μηχανήματα, 3. για να “αποκατασταθεί η στάθμη του 5ου αιώνα” κάτι που δεν εγκρίθηκε ποτέ και από κανέναν. Τώρα για ποιο λόγο το έργο ονομάστηκε “διαδρομές ΑμεΑ”, έχουμε καταλάβει όλοι νομίζω…
Τρίτο ψέμα: “Για πρώτη φορά υλοποιείται υδραυλικό έργο στην Ακρόπολη” (κλάψε κι εσύ αρχαίε τεχνίτη που λάξευες το βράχο για την απορροή). Κοτσάρει και μια φωτογραφία δίπλα να δείξει ότι πιθανόν φτιάχνουν κάτι αποστραγγιστικό (καμία σχέση). Μόλις χτες η υπουργός στη Βουλή παραδέχτηκε ότι καμία υδραυλική μελέτη δεν υπάρχει ούτε εφαρμόζεται, και σε Δελτίο Τύπου χτες παραδέχτηκε ότι η υδραυλική μελέτη ΘΑ γίνει τώρα, μετά τις βροχές, τι πιο λογικό άλλωστε; Τι πιο λογικό σε χώρο που ξέρεις ότι έχει προβλήματα με τη βροχή να κάνεις έργα βιτρίνας, με υλικά μη υδατοπερατά, χωρίς καμία μελέτη για το πού θα πάνε τα νερά; Τι θα μπορούσε να πάει στραβά άραγε;».