Σε συμφωνία για τον 7ετη κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε., αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που απειλούσαν με βέτο.
Την είδηση της συμφωνίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες αυτής.
«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή (σ.σ. του πακέτου) και να οικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Το πακέτο αποκατάστασης θα προωθήσει τις πράσινες και ψηφιακές μας μεταβάσεις », έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε: Ο προϋπολογισμός, το ταμείο ανάκαμψης και ο μηχανισμός δικαίου αποφασίστηκε ομόφωνα», σχολίασε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία της καγκελάριου Μέρκελ και άλλων ηγετών.
Europäischer Rat einig: Haushalt, Aufbaufonds und Konditionalitätsmechanismus einstimmig beschlossen. #EUCO #EU2020DE pic.twitter.com/oiiRlYOdko
— Steffen Seibert (@RegSprecher) December 10, 2020
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός συνολικού ύψους 1,82 τρισ. ευρώ και το πακέτο ανάκαμψης θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις χώρες που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές ζημιές από την επέλαση της πανδημίας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε, επίσης μέσω Twitter:
“Η Ευρώπη προχωρά μπροστά! Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης. €1,8 τρισ. για να αιμοδοτήσουν την ανάκαμψή μας και να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια πιο ισχυρή, πράσινη και ψηφιακή ΕΕ. Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία της ΕΕ!”.
Europe moves forward!#EUCO agreement on the next EU budget & #NextGenerationEU.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 10, 2020
€1.8 trillion to power our recovery and build a more resilient, green and digital EU.
Congrats to the German presidency of the Council @EU2020DE !
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε: Προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και μηχανισμό αιρεσιμότητας σχετικά με το κράτος δικαίου εγκρίθηκαν ομόφωνα”, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Europäischer Rat einig: Haushalt, Aufbaufonds und Konditionalitätsmechanismus einstimmig beschlossen. #EUCO #EU2020DE pic.twitter.com/oiiRlYOdko
— Steffen Seibert (@RegSprecher) December 10, 2020
“Το είχαμε πει: δεν επρόκειτο να θυσιάσουμε ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτς το κράτος δικαίου. Η δέσμευση τηρήθηκε! Το σχέδιο ανάκαμψης προχωρά, η Ευρώπη το έχει ανάγκη”, τόνισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.
🔴 Nous l’avions dit : nous ne sacrifions ni la relance, ni l’Etat de droit. Engagement tenu ! Le plan de relance avance, l’Europe en a besoin 🇪🇺🇫🇷 #PlanDeRelance #COVID19 @EmmanuelMacron https://t.co/ApzrMi6Z07
— Clement Beaune (@CBeaune) December 10, 2020
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Tytti Tuppurainen, η οποία είχε σταθεί από τους πλέον “σκληρούς” σε ζητήματα κράτους δικαίου όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των “27”.
“Το νέο εργαλείο (της σύνδεσης των πληρωμών με κριτήρια κράτους δικαίου) θα ενισχύσει την ουσία του κράτους δικαίου με έναν πολύ απτό τρόπο, σχολίασε μιλώντας στον ιστότοπο POLITICO. “Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμά μας σήμερα. Η σχετική ρύθμιση είναι νομικά δεσμευτική, με άμεσες μάλιστα συνέπειες”, τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι δημιουργεί μια νέα μορφή αιρεσιμότητας και η ΕΕ ελπίζει αυτή να έχει καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι παραβιάσεων του κράτους δικαίου.
Μέχρι και την Τετάρτη, οι συντηρητικές εθνικιστικές κυβερνήσεις των Ματέους Μοραβιέτσκι της Πολωνίας και Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας απειλούσαν από κοινού να ασκήσουν βέτο τόσο στην έγκριση του Προϋπολογισμού της Ένωσης (του πρώτου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας) για την ερχόμενη επταετία, όσο και στο κολοσσιαίο Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τις οικονομίες των “27” έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ψηφιακή και “πράσινη” οικονομία.
Στο επίκεντρο βρισκόταν η επέμβαση των συγκεκριμένων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη των χωρών τους, η οποία θεωρείται παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, όπως αυτή νοείται στην ΕΕ.