Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ λέγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβάλουν κυρώσεων για τις προκλητικές της ενέργειες.
«Η Τουρκία με τα σεισμογραφικά σκάφη και τα γεωτρύπανα συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές της δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ” και με τη συνοδεία των δυνάμεων της Αεροπορίας μας όπως και του Ναυτικού μας. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Μπορούμε να πεθάνουμε, να γίνουμε βετεράνοι όμως δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε ο Ακάρ μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι ισχυρή και για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει διάλογο δίχως προϋποθέσεις και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο». «Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, τις οποίες κάλεσε ο γενικός γραμματέας. Όμως δυστυχώς έμεινε στον αέρα το χέρι που είχαμε δώσει για την ειρήνη και την επίλυση τον θεμάτων, στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δίχως προϋποθέσεις όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, διότι είμαστε ισχυροί, διότι έχουμε δίκιο», είπε.
Ο Ακάρ στην ομιλία του υποστήριξε πως στόχος της Ελλάδας είναι να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της και ανέφερε πως «σε όλες τις σχέσεις μας είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρήνης και του διαλόγου και της πολιτικής λύσης. Όμως η Ελλάδα θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της που έχουν μήκος 1870 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο. Για το Καστελλόριζο, το οποίο απέχει μόλις 1950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και έχει έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων διεκδικεί θαλάσσια έκταση 40.000 τετρ. χιλιομέτρων. Η Ελλάδα, αντί να συζητήσει με την Τουρκία για να βρει πολιτική λύση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Για τους S-400
Παράλληλα, αναφερόμενους στους S-400 μετά και το πράσινο φως που έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων στο αμυντικό σχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Οι διαδικασίες για τους S-400 ακολουθούνται και λαμβάνονται υπόψη πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και τεχνολογικές διαστάσεις».