Νέα ένεση ρευστότητας αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση αλλά οι χώρες δεν έχουν αρχίσει να εισπράττουν χρήματα από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, θέμα το οποίο θα απασχολήσει εκ νέου την τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ, στο 1,85 τρισ. ευρώ, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας, το PEPP. Επίσης, έδωσε στο πρόγραμμα αυτό παράταση εννέα μηνών έως τον Μάρτιο του 2022, με στόχο να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη δανεισμού των κυβερνήσεων.
Οι αποφάσεις συνοπτικά
- Επιπλέον, η ΕΚΤ συμφώνησε να παρέχει στις τράπεζες ακόμα πιο φθηνή ρευστότητα, εφόσον με τη σειρά τους συνεχίζουν να παρέχουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις.
- Αποφασίστηκε επίσης παράταση κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2023, του προγράμματος επανεπενδύσεων με τα κέρδη από την αγορά ομολόγων.
- Το πρηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχίσει επίσης με περίπου 20 δισ. ευρώ τον μήνα, μέχρι λίγο προτού αρχίσουν να ανεβαίνουν πάλι τα επιτόκια.
- Ακόμα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει κατά 12 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2022, τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος δανεισμού (TLTRO ΙΙΙ).
- Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Συστάσεις από Λαγκάρντ, χαμηλώνουν τον πήχη
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι καταναλωτές παραμένουν νευρικοί και οι επενδύσεις επιχειρήσεων ευάλωτες σε περαιτέρω μείωση της εμπιστοσύνης, καθιστώντας κάθε ανάκαμψη ανομοιογενή και άνιση στην καλύτερη περίπτωση.
«Τα εισερχόμενα δεδομένα και οι προβλέψεις του προσωπικού μας υποδηλώνουν ένα πιο έντονο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και μια πιο παρατεταμένη αδυναμία στον πληθωρισμό από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», είπε στη συνέντευξη Τύπου η κ. Λαγκάρντ.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε επίσης ότι ενώ τα νέα για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού είναι «ενθαρρυντικά», η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους και ότι «η αβεβαιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα». Τόνισε πάντως ότι «συνεχίζουμε να είμαστε σε ετοιμότητα να προσαρμόσουμε κατάλληλα όλα τα εργαλεία μας».
Η ίδια υπογράμμισε πως το πρόσθετο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως».
Η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 2021 οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα έχουν επιφέρει επαρκή ανοσία, ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά συνέστησε προσοχή αφού επισήμανε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες αναζωπυρώσεις με προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
Η ΕΚΤ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τις νέες προβλέψεις της που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,9% του χρόνου στην Ευρωζώνη, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της ήταν για 5,5%. Ωστόσο, αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2022 και συγκεκριμένα σε 4,2% από 3,2%.