Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας» αφού μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα «θρηνούμε 2.466 απώλειες».
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές ευθύνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην άρνησή τής να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ και τη μαζική διεξαγωγή τους για να έχουν επιτέλους, μετά από τόσους μήνες, σωστή εικόνα της διασποράς του ιού οι ειδικοί.
Στην άρνηση επίταξης ιδιωτικών δομών υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και φυσικά, τις πληρωμές των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες με θράσος αρνείται η κυβέρνηση που υποκριτικά χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτές.
Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία ο κ. Τσίπρας είπε ότι «φανερώνουν μια πραγματική κοινωνική χρεοκοπία».
«Με ύφεση στο 11,7% στο τρίτο τρίμηνο και με πρόβλεψη για ανάπτυξη το 21 μόλις 0,9% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Επέλεξε να μην στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την αναστολή εργασίας και τις μειώσεις μισθών και να αφήσει χωρίς ρευστότητα χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»
«Η μόνη διέξοδος», συνέχισε, «της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο. Η επιλογή λάσπης αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας με πάνω από 100 ανθρώπινες απώλειες τη μέρα. Αναδεικνύει τα συνολικά αδιέξοδα της κυβέρνησης μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Δική μας ευθύνη είναι με τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση να δώσουμε τη μάχη για την προστασία της κοινωνίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στον δρόμο του βούρκου κι της λάσπης. Τον αφήνουμε στην συμμαχία του με την δημοσιογραφία του Μακελειού».
Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ταμείου ανάκαμψης είπε ότι κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη, ενώ το σχέδιο που θα επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «θα αποτελέσει την βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».
«Κεντρικός άξονας του σχεδίου θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση των ανισοτήτων. Ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας μπορεί και πρέπει να γίνει χωρίς να αφήσουμε κανένα πίσω και χωρίς να δημιουργήσουμε νέες ανισότητες. Ακριβώς για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εργασίας και της μείωσης της ανεργίας. Μέσα σε ένα πλαίσιο ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων που παράγουν ασφάλεια».
Τέλος κεντρικό στοιχείο του σχεδίου θα αποτελεί η δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους. Με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στην αναγέννηση του ΕΣΥ.