«Έχει αλλάξει πολύ η γνώμη μου για το πώς λειτουργεί η κοινωνία. Δεν είχα καταλάβει έως τώρα πόσο μη εμπιστεύσιμοι είναι τέτοιοι άνθρωποι. Μου φάνηκε πάρα πολύ άσχημο. Ίσως τραυματίστηκα αλλά μπορεί και να βγει σε καλό με την έννοια ότι μου άνοιξαν τα μάτια. Δεν νομίζω ότι θα ηρεμήσω αν δεν μαθευτεί ό, τι έγινε. Να μάθει ο κόσμος για την ταλαιπωρία που περάσαμε, εγώ, η κοπέλα μου και όλα τα παιδιά εκεί μέσα»
Αρκετοί από τους σχεδόν 400 ανθρώπους που προσήγαγε η Αστυνομία την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ήταν ανήλικοι. Δύο 15χρονα παιδιά, ο Άγγελος και η Φοίβη, μαζί με τις οικογένειές τους αφηγήθηκαν στο tvxs.gr τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ με αιτιολογία την εξακρίβωση στοιχείων και τελικά κρατήθηκαν σχεδόν δώδεκα ώρες κατηγορούμενα για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.
Τα δυο παιδιά, μαθητές της Α’ Λυκείου στο Βαρβάκειο και κάτοικοι Κυψέλης, περπατούσαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι κατά μήκος της οδού Πατησίων φορώντας μάσκες και έχοντας στείλει το σχετικό μήνυμα μετακίνησης με κωδικό «6». Στο ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου αστυνομικοί τα σταματούν για έλεγχο. Βλέποντας το «6», αστυνομικός λέει στα παιδιά ότι τη συγκεκριμένη ημέρα δεν προβλέπεται μετακίνηση για σωματική άθληση και τους ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να φύγουν. Τα παιδιά απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όμως δεν εισακούστηκαν. Οι αστυνομικοί τους είπαν ότι θα έπρεπε να τους ακολουθήσουν για εξακρίβωση στοιχείων.
Στο σημείο υπήρχαν άλλα δύο άτομα που επίσης θα ακολουθούσαν τους αστυνομικούς. Λίγη ώρα αργότερα, η διαδικασία επαναλήφθηκε με δύο ακόμη άτομα, τα οποία μάλιστα κρατούσαν σακούλες σούπερ μάρκετ. Όταν το κλιμάκιο είχε συγκεντρώσει τρεις δυάδες ατόμων, ο Άγγελος και η Φοίβη άκουσαν έναν αστυνομικό να ενημερώνει μέσω τηλεπικοινωνίας: «Εδώ ομάδα Δίας, έχω 6. Στείλτε όχημα». Όπως σημειώνει η 15χρονη Φοίβη, ενώ στην Πατησίων περπατούσε κι άλλος κόσμος, οι αστυνομικοί διεξήγαγαν έλεγχο και κρατούσαν άτομα με εμφάνιση και αξεσουάρ που για κάποιους ανθρώπους παραπέμπουν σε συγκεκριμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές.
Τα δυο παιδιά μεταφέρθηκαν με περιπολικό στη ΓΑΔΑ, αφού τους είχε δοθεί εντολή να μη χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο Άγγελος είχε προλάβει να στείλει ένα μήνυμα σε φίλους του, το οποίο αποδείχτηκε χρήσιμο προκειμένου οι γονείς να μάθουν τί συμβαίνει. Λίγο μετά την άφιξή τους, αστυνομικοί συγκέντρωσαν σε σακούλα όλες τις ταυτότητες και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων.
Στο κτίριο της ΓΑΔΑ ένας αστυνομικός, έχοντας καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με κουκούλα τύπου full-face είπε στα παιδιά να υπογράψουν πρόστιμο παράνομης μετακίνησης. Όταν τα παιδιά αρνήθηκαν, εκείνος, αφού έλειψε για λίγα λεπτά, τους είπε ότι αν δεν υπέγραφαν το πρόστιμο δε θα μπορούσαν στη συνέχεια να υποβάλουν ένσταση. Βάσει της καταγγελίας αυτό σημαίνει ότι αστυνομικοί άσκησαν ψυχολογική βία σε ανήλικους σχετικά με την επιβολή προστίμων, χωρίς μάλιστα να τους έχουν δώσει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς τους ή κάποιο δικηγόρο. Τα παιδιά τελικά υπέγραψαν το πρόστιμο.
Η Φοίβη και ο Άγγελος περιγράφουν άθλιες συνθήκες κράτησης στον 7ο όροφο του κτιρίου, με 30 άτομα να κρατούνται σε έναν μικρό χώρο με ελλιπή αερισμό. Μετά από διαμαρτυρία των παιδιών, οι δύο μαθητές και τρεις ακόμη ανήλικοι μεταφέρθηκαν στον κάτω όροφο, όπου παρέμειναν για άλλες δύο ώρες χωρίς καμία ενημέρωση για το λόγο κράτησής τους. «Ο λόγος της σύλληψης ήταν τα μέτρα του covid, κι εκεί δεν τηρούνταν κανένα μέτρο covid, εκτός από τις μάσκες», μας λέει ο Άγγελος. Όλες αυτές τις ώρες οι αστυνομικοί φαίνεται πως έδωσαν μόνο κάποια μπουκάλια νερό αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των προσαχθέντων για φαγητό.
Αργότερα εμφανίστηκε κάποιος που ζήτησε από τους ανήλικους προσαχθέντες τους αριθμούς των γονιών τους προκειμένου να τους ενημερώσει. Μέχρι τις 6μιση το απόγευμα οι γονείς του Άγγελου και της Φοίβης, πιθανόν και των υπόλοιπων ανηλίκων, δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση. Με δικά τους τηλεφωνήματα έμαθαν για το μήνυμα που είχε στείλει από νωρίς ο Άγγελος σε φίλους του κι έτσι κινήθηκαν προς την ΓΑΔΑ. Ήταν ήδη στο δρόμο όταν δέχτηκαν κλήση από τις Αρχές. Αλλά ακόμη και τότε, ο Άγγελος καταγγέλλει ότι άλλος αστυνομικός τους πρότεινε να πουν στους γονείς να μην έρθουν εκεί αλλά να αναμένουν νέο τηλεφώνημα προκειμένου να πάνε να τα παραλάβουν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), όπου θα μεταφέρονταν για φωτογραφίες και αποτυπώματα.
Οι γονείς τελικά έφτασαν και μόνο τότε τα παιδιά ενημερώθηκαν ότι δεν κρατούνταν μόνο για εξακρίβωση. Αντίθετα έμαθαν ότι είχαν συλληφθεί επειδή, σύμφωνα με την Αστυνομία, από κοινού με άλλα τέσσερα άτομα, δηλαδή σύνολο έξι κι άρα άνω του επιτρεπτού αριθμού, παραβίασαν τα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορονοϊού. Ποτέ ωστόσο δεν πληροφορήθηκαν ποια συγκεκριμένη διάταξη ή μέτρο είχαν παραβεί. Το «Εδώ ομάδα Δίας, έχω 6, στείλτε όχημα» που είχαν ακούσει ο Άγγελος και η Φοίβη ήταν κατά την Αστυνομία η κατηγορία τους. Κι ας μην ήταν ποτέ παρέα με τους άλλους τέσσερις.
Λίγο αργότερα εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια τους και το περιστατικό με την επιληπτική κρίση του 18χρονου προσαχθέντα. «Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο και τρόμαξα πάρα πολύ. Το παιδί είχε γίνει μπλε. Αρχίσαμε να τρέχουμε, να ζητάμε βοήθεια, να ψάχνουμε γιατρό, οι φύλακες έμεναν απαθείς, έλεγαν ότι δεν έχουν δικαιοδοσία να τηλεφωνήσουν. Ήρθαν στο σημείο δυο φίλοι του που γνώριζαν ότι έπρεπε να του κρατήσουν τη γλώσσα αλλά επειδή ήταν δεμένοι με χειροπέδες δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Ζήτησαν να τους λύσουν αλλά μάταια. Εν τέλει κάποιος από τους προσαχθέντες πήρε τηλέφωνο και ήρθε το ΕΚΑΒ μετά από είκοσι πέντε λεπτά. Ευτυχώς το παιδί είναι καλά μαθαίνω», αφηγείται ο Άγγελος.
Δείτε επίσης: Ανήλικος συλληφθείς έπαθε επιληπτική κρίση στη ΓΑΔΑ
«Από όλη αυτή την ταλαιπωρία, η στιγμή που τρέχαμε για να βρούμε βοήθεια για το παιδί ήταν η πιο δύσκολη» μας λέει η Φοίβη. Μαρτυρίες κάνουν λόγο και για λιποθυμία μιας κοπέλας που αφού συνηλθε, παρέμεινε κρατούμενη με χειροπέδες, χωρίς εν τω μεταξύ να την εξετάσει γιατρός.
Κι ενώ οι γονείς είχαν δηλώσει ότι δε συναινούν στη σήμανση των παιδιών τους, οι αρμόδιοι διέταξαν τη μεταφορά τους στο κτίριο της ΔΕΕ, στην λεωφόρο Αθηνών. «Μας έβαλαν σε ένα μικρό στενό πούλμαν και μας πήγαν στη ΔΕΕ. Εκεί ευτυχώς ήταν πιο ήρεμα και ο χώρος πιο ανοιχτός», λέει ο Άγγελος. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν τρεις φορές να δώσει αποτυπώματα και να φωτογραφηθεί, εκείνος αρνήθηκε. Τελικά τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα στις 12 και μισή τη νύχτα.
«Μέχρι να δούμε την κόρη μας είχαμε ανησυχήσει πολύ», σημειώνει ο πατέρας της Φοίβης, Μιχάλης Μουτσόπουλος. «Τα παιδιά μας έζησαν τον αυταρχισμό αυτής της ακροδεξιάς κυβέρνησης», συμπληρώνει.
«Έχει αλλάξει πολύ η γνώμη μου για το πώς λειτουργεί η κοινωνία. Δεν είχα καταλάβει έως τώρα πόσο μη εμπιστεύσιμοι είναι τέτοιοι άνθρωποι. Μου φάνηκε πάρα πολύ άσχημο. Ίσως τραυματίστηκα αλλά μπορεί και να βγει σε καλό με την έννοια ότι μου άνοιξαν τα μάτια. Δεν νομίζω ότι θα ηρεμήσω αν δεν μαθευτεί ό, τι έγινε. Να μάθει ο κόσμος για την ταλαιπωρία που περάσαμε, εγώ, η κοπέλα μου και όλα τα παιδιά εκεί μέσα», τονίζει ο 15χρονος Άγγελος στο tvxs.gr. «Από εδώ και στο εξής κάθε φορά που θα βλέπω αστυνομικούς ξέρω ότι θα μου βγαίνει φόβος και οργή», λέει η 15χρονη Φοίβη.