2,7 δις θα λάβει η Ελλάδα από το «SURE», ενώ η Πορτογαλία σχεδόν 6 δις – Η αποκαλυπτική απάντηση στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη
Ή δεν έχει κανένα σχέδιο η κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης της απασχόλησης ή δεν ξέρει πως λειτουργεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE». Όποια κι αν είναι η αιτία το δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δις ευρώ από το πρόγραμμα ενώ η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό θα λάβει, σχεδόν, 6 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί για ποιο λόγο υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην κατά κεφαλή κατανομή του μέγιστου ποσού των χορηγούμενων κονδυλίων του προγράμματος.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί μέγιστο ποσό κατά κεφαλή 254 ευρώ, ενώ η Πορτογαλία 576 ευρώ, το Βέλγιο 672 ευρώ, η Κύπρος 539 ευρώ, η Μάλτα 473 ευρώ, η Σλοβενία 531 ευρώ, η Ισπανία 450 ευρώ, η Ιταλία 455 ευρώ και η Πολωνία 296 ευρώ.
Η απάντηση της Κομισιόν δια του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρει ότι «Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική συνδρομή τόσο για τις πραγματικές όσο και για τις προβλεπόμενες δημόσιες δαπάνες τους για επιλέξιμα μέτρα. Το αίτημα της Ελλάδας αφορούσε κυρίως τις πραγματικές δαπάνες» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των ευρωπαϊκών πόρων από το πρόγραμμα «SURE» πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, με την Ελλάδα να λαμβάνει 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους, ενώ οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.
Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των αναστολών εργασίας και του αποτυχημένου προγράμματος «Συν-Εργασία», δηλαδή για επιδότηση της ανεργίας, της μείωσης μισθών και της ελαστικοποίησης της εργασίας.
Αντιθέτως η Πορτογαλία θα αξιοποιήσει τα χρήματα μεταξύ άλλων, στο οικογενειακό επίδομα για εργαζομένους που δεν εργάστηκαν για να στηρίξουν τα παιδιά τους ή άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, σε ειδική στήριξη στις τουριστικές περιοχές, σε ειδικά επιδόματα για εργαζομένους που είναι σε αναρρωτική άδεια ή καραντίνα, σε αγορά μέσων ατομικής προστασίας για τους χώρους εργασίας και σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων για επανεκκίνηση μετά το lockdown.