«Αυτό δεν είναι επίταξη αλλά μια επικερδής συμφωνία για τους ιδιώτες»
Αδρά θα αμειφθεί ο ιδιωτικός τομέας για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας. Μετά το διπλασιασμό της τιμής αποζημίωσης από 800 στα 1.600 ευρώ για την απλή νοσηλεία περιστατικών Covid σε ιδιωτικές κλινικές, η ΚΥΑ ορίζει νέο πακέτο ενίσχυσης στους ιδιώτες που θα νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid, αποζημιώνοντάς τους με «ημερήσιο νοσήλιο ιδιωτικών κλινικών προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09» για κάθε ημέρα «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους».
«Αυτό δεν είναι επίταξη αλλά μια επικερδής συμφωνία για τους ιδιώτες» σχολιάζει καταγγελτικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. «Η Κυβέρνηση έπραξε με μεγάλη καθυστέρηση το αυτονόητο και επίταξε τον Ιδιωτικό τομέα για να βάλει πλάτη στην πανδημία. Η ένταξή τους όμως δεν είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων όπως επιβάλει η κατάσταση που βρισκόμαστε», τονίζει σε ανακοίνωσή της και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την παράλληλη «απόφαση μετακίνησης προσωπικού νοσοκομείων σε ιδιωτικές κλινικές».
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποδείχτηκε η κυβέρνηση πέραν της αποζημίωσης παραχωρεί στις «επιταγμένες» κλινικές της Θεσσαλονίκης, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους από Δημόσια Νοσοκομεία για να εργαστούν στις ιδιωτικές δομές. Μάλιστα, σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με την πραγματική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών, τις οποίες επίταξε έναντι αποζημίωσης η κυβέρνηση, καθώς όπως προκύπτει και οι δύο κλινικές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν επώνυμες αναφορές δικηγόρων που ανοίγουν ζήτημα σκοπιμοτήτων πίσω από την επίταξη «πτωχευμένων κλινικών» στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια των κυβερνητικών επιλογών και αφήνοντας αιχμές για συμφωνίες πάνω αλλά και κάτω από το τραπέζι.
«Προκλητική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με δήλωσή του, τονίζοντας πως «την πιο κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ώρα της αγωνιώδους έκκλησης των ανθρώπων του ΕΣΥ για συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων στη μάχη για τη ζωή που δίνουν καθημερινά, η κυβέρνηση επέλεξε να «κάνει τα χατίρια» του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αντί να προχωρήσει άμεσα, χωρίς εξαιρέσεις και με όρους δημοσίου συμφέροντος στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, ενδίδει για άλλη και φορά στις προκλητικές απαιτήσεις των κλινικαρχών και τους διπλασιάζει την ημερήσια αποζημίωση για τη νοσηλεία περιστατικών covid. Και το χειρότερο, θα τους πληρώνει ανεξάρτητα από το αν θα νοσηλεύεται ασθενής ή όχι».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
«Η Κυβέρνηση έπραξε με μεγάλη καθυστέρηση το αυτονόητο και επίταξε τον Ιδιωτικό τομέα για να βάλει πλάτη στην πανδημία. Η ένταξή τους όμως δεν είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων όπως επιβάλλει η κατάσταση που βρισκόμαστε.
Με κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζεται νοσήλιο για τα περιστατικά κοροναϊού που νοσηλεύουν με βάση το ημερήσιο νοσήλιο των Ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 με εξαιρούμενα όπως προβλέπεται στο ενιαίο κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και εξαιρούμενη της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του covid-19.
Απαράδεκτη είναι η απόφαση των Υπουργών Υγείας να μετακινήσουν υπαλλήλους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και έναν Διοικητικό υπάλληλο από τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, Γεννηματά και Άγιο Δημήτριο προς Ιδιωτικές Κλινικές.
Μετά την αποθέωση του εθελοντικού κινήματος εκ των έσω περάσαμε στην υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού Νοσοκομείων που βρίσκονται σε εμπόλεμη υγειονομική ζώνη και κάθε μέρα βγαίνουν εκτός υπηρεσίας δεκάδες υπάλληλοι που νοσούν από κοροναϊό.
Συνεχώς οι απαιτήσεις σε προσωπικό αυξάνουν λόγω της ανάπτυξης κλινικών και κλινών ΜΕΘ για περιστατικά κοροναϊού στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Αντί λοιπόν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία της πρώτης γραμμής τα αποδυναμώνουν υπέρ του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα αμειφθεί αδρά για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Αυτό δεν είναι επίταξη αλλά μια επικερδής συμφωνία για τους ιδιώτες».
Η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού
«Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης με όρους ΕΣΥ, χωρίς επιλογή περιστατικών, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και στην ασφάλεια των ασθενών.
Την πιο κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ώρα της αγωνιώδους έκκλησης των ανθρώπων του ΕΣΥ για συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων στη μάχη για τη ζωή που δίνουν καθημερινά, η κυβέρνηση επέλεξε να «κάνει τα χατίρια» του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αντί να προχωρήσει άμεσα, χωρίς εξαιρέσεις και με όρους δημοσίου συμφέροντος στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, ενδίδει για άλλη και φορά στις προκλητικές απαιτήσεις των κλινικαρχών και τους διπλασιάζει την ημερήσια αποζημίωση για τη νοσηλεία περιστατικών covid. Και το χειρότερο, θα τους πληρώνει ανεξάρτητα από το αν θα νοσηλεύεται ασθενής ή όχι.
Είναι πραγματικά προκλητική αυτή η συμφωνία που δείχνει έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης των επιχειρηματιών υγείας και απίστευτη ενδοτικότητα της κυβέρνησης στις απαιτήσεις τους. Αν έτσι εννοεί η κυβέρνηση την περιβόητη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) που θα “αλλάξει την εικόνα του ΕΣΥ”, να μας το πει, για να ξέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι πολίτες τι τους περιμένει: απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης, ασυδοσία του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, ανισότητα στη φροντίδα υγείας».