Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε βέρτιγκο (Βίντεο)

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο, σε πλήρη απώλειας επαφής με την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας.

«Η αίσθηση που μας δίνετε είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με τα «μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», απαντώντας στα όσα είπε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

Δείτε επίσης: Ψίχουλα στους εργαζόμενους, σφοδρό πλήγμα στον ΟΑΕΔ: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο Βρούτση (Live)

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι σχετικές γραμμές SOS ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ικανοποίηση που το αναγνωρίζει ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.

Περνώντας στα ζητήματα της επικαιρότητας ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «δραματική» και «εκτός ελέγχου» την κατάσταση που βιώνει η χώρα και επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση. «Η κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο, σε πλήρη απώλειας επαφής με την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Δε σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας, ούτε Μωυσής ούτε ‘Αη Γιώργης και να σκοτώσετε τον ιό. Σας ζητάμε να μην σκοτώνετε την κοινή λογική, να μη νομίζετε ότι εσείς και οι υπουργοί σας απευθύνεστε σε κρετίνους», σημείωσε, σχολιάζοντας τις τελευταίες εμφανίσεις των υπουργών σε τηλεοπτικά παράθυρα και ζητώντας να «αναλάβουν μέρος της πολιτικής ευθύνης» αυτού που συμβαίνει.

«Να μην νομίζετε κι εσείς και οι υπουργοί σας ότι απευθύνεστε σε κρετίνους. Να έχετε στοιχειώδη ενσυναίσθηση για ό,τι περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα. Πολλοί συμπολίτες μας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και υπουργοί σας να πανηγυρίζουν» είπε σε έντονο τόνο.

Αναφορικά με τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «νομίζουν πως απευθύνονται σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης» και επισήμανε πως «ο πιο κοντινός σας, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Στοιχειώδης νοημοσύνη και ενσυναίσθηση χρειάζεται. Τι συμπεριφορά είναι αυτή;».

«Εσείς κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας τις καλύπτετε; Τις συμμερίζεστε;» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «αυτό που θα σας ζητούσα είναι να ασχοληθείτε έστω και λίγο με την ουσία και όχι με την επικοινωνία και να μην μας κοροϊδεύετε. Πόσο πια θα μας κοροϊδεύετε;».

«Λέτε ότι θα καλύψετε τις θέσεις των επικουρικών που είναι στις ΜΕΘ. Το ίδιο πράγμα κάνετε. Αρα η τυμπανοκρουσία η χθεσινή ποιους αφορά; 10 -15 επιπλέον ανθρώπους; Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία.» συμπλήρωσε. Πέρα από τους εντατικολόγους επικουρικούς ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Με τους άλλους γιατρούς τι θα γίνει; Με αυτους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον covid;»

«Δημιουργείτε δύο ταχύτητες, περισσότερες ανισότητες αντί να λύνετε προβλήματα. Κι αυτό κάνατε και με το να έρχονται ιδιώτες γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». «Οι παρεμβάσεις που κάνετε μόνο για το θεαθήναι, για την επικοινωνία, για να γράψουν τα σάιτ και τα ΜΜΕ που έχουν αδρά επιδοτηθεί από την λίστα Πέτσα».

«Όλα τα κόμματα καταθέτουν προτάσεις. Δεν επιδείξαμε την ανευθυνότητα που δείξατε εσείς που με 30 νεκρούς από τη γρίπη. 100 νεκρούς την ημέρα έχουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα των υγεινομικών,

Επισήμανε δε πως «το 2021 είναι λιγότερες οι δαπάνες για την Υγεία», ενώ προσέθεσε πως «λένε τα παπαγαλάκια τα δημοσιογραφικά και τιτιβίζουν και πολλοί σε αυτή την αίθουσα “τι κάνατε εσείς”. Εμείς σε συνθήκες σκληρής επιτήρησης κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ κατά 120 χωρίς να υπάρχει πανδημία. Εσείς ούτε μία κλίνη δεν οικοδομήσατε σε ΜΕΘ μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία. Και τώρα παίζετε με τους αριθμούς. Αλλά το θέμα είναι πως όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν με γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

«Το μισθολόγιο των γιατρών είναι κρίσιμο» είπε εξ άλλου, ενώ μίλησε για ακόμα μια «λαθροχειρία», καθώς «η χώρα μας είναι προτελευταία σε δαπάνες για την Υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι σχετικές γραμμές SOS ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ικανοποίηση που το αναγνωρίζει ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.

H απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Θα μπορούσατε σήμερα να δείξετε σεμνότητα και ταπεινότητα, κ. Μητσοτάκη»

Με ένα ανέκδοτο ξεκίνησε την δευτερολογία απάντησή του στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Σας πήρε είκοσι λεπτά για να πείτε ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης και για να καλύψετε τους υπουργούς σας, τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Γεωργιάδη… Υπάρχει το γνωστό ανέκδοτο. Ο πρωθυπουργός που αποχωρεί αφήνει στον διάδοχό του τρεις επιστολές. Στις πρώτες δυσκολίες ανοίγει την πρώτη που γράφει “ρίξ’ τα στον προηγούμενο”. Στις επόμενες δυσκολίες ανοίγει τη δεύτερη που γράφει “ρίξ’ τα στον υπουργό”. Η τρίτη και τελευταία γράφει “ετοίμασε τρεις επιστολές”. Εσείς κ. Μητσοτάκη είσαστε στο πρώτο στάδιο, φταίνε οι προηγούμενοι. Οσονούπω έρχεται ο ανασχηματισμός -θα τα ρίξετε στους υπουργούς σας. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο στάδιο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «θα μπορούσατε σήμερα να δείξετε σεμνότητα και ταπεινότητα. Να πείτε για τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι έκανε λάθος, σε όλους συμβαίνει, θα μπορούσατε να πείτε ότι του ξέφυγε… Φανταστείτε τι θα γινόταν αν σε μία από τις τραγωδίες που αντιμετωπίσαμε εμείς, πανηγυρίζαμε όπως ο κ. Γεωργιάδης (είπε ότι οι νεκροί στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότεροι από την Πορτογαλία), που τον καλύψατε… Πείτε σε εκείνους τους δημοσιολόγους, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, που είπαν ότι έκανε λάθος ο κ. Γεραπετρίτης ή ότι δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης η δήλωσή του, ότι φταίτε εσείς. Εγώ δεν το είπα, δεν σας κατηγόρησα, το είπατε εσείς». Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την δευτερολογία του επισημαίνοντας ότι στις προτάσεις που κατέθεσε τόσο για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας όσο και για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση, δεν του απάντησε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε τις τέσσερις τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε: «Δεν βρήκατε ούτε ένα λεπτό για να απαντήσετε γιατί δεν θα τις δεχτείτε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κ. Μητσοτάκη. Θα μας κρίνει όλους ο λαός που μας παρακολουθεί».

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτει σήμερα στη Βουλή, για την ουσιαστική ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την πρωτολογία του.

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για:

-Το Δώρο των Χριστουγέννων. Με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, “Το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό”, είπε.

-Καταβολή εντός του Δεκεμβρίου Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης για την ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που περιλαμβάνουν έστω και ένα μέλος τους που είναι άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός), αγρότης, ΑμεΑ, εργαζόμενος στον πολιτισμό, ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος, τα εισοδήματα του οποίου επλήγησαν από την πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

-‘Αμεσα δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

-Λήψη μέτρων ενίσχυσης συμπολιτών μας με αναπηρία, λόγω πανδημίας: 1ον: παράταση σε όλους όσοι ήδη παίρνουν αναπηρικό επίδομα για έξι ακόμη μήνες. 2ον: χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ. 3ον: Αποζημίωση της διάγνωσης σε ιδιώτες γιατρούς για 14.000 αναπήρους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο, γιατί τα νοσοκομεία λόγω αυξημένου φόρτου δεν ανταποκρίνονται. 4ον: χορήγηση, τον Δεκέμβριο, διπλού επιδόματος αναπηρίας.

“Πράγματι η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ μεγάλη κρίση και πρέπει όλοι να έχουμε επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με προτάσεις αλλά και με δράσεις τους πληττόμενους συμπολίτες μας, αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση έχει τη στοιχειώδη επιθυμία να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες αδύναμων συμπολιτών μας και μικρομεσαίων. Δηλαδή, αυτής της μεσαίας τάξης κ. Μητσοτάκη την οποία ξεγελάσατε -είναι αλήθεια- για να γίνετε Πρωθυπουργός. Τώρα οφείλετε να της ανταποδώσετε το ελάχιστο”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υπογράμμισε, “οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες” και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί αντί “να λέτε συνθήματα και πυροτεχνήματα. Φτάνουν πια. Τα βαριούνται ακόμη και αυτοί που τα εκπέμπουν. Δεν υπάρχει πια κοινό για να ακούσει τις διαρκείς επικοινωνιακές φανφάρες των επικοινωνιολόγων σας να βαφτίζετε το ψάρι κρέας και να ανακοινώνετε διαρκώς μέτρα που έχετε ανακοινώσει και είναι ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν την κρίση”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί