Παρέμβαση εισαγγελέα χρίζουν τα όσα καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας αναφορικά με το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, οι οποίοι σε όλη τη χώρα δίνουν από την πρώτη στιγμή την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πέντε εργαζόμενοι του νοσοκομείου οι οποίοι νοσούσαν από κορονοϊό συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά επειδή τα αποτελέσματα των test μοριακού ελέγχου που είχαν κάνει καθυστέρησαν να εκδοθούν και δεν γνώριζαν ότι είχαν κορονοϊό.
Πρόκειται για προσωπικό του νοσοκομείου Αγρινίου το οποίο ενώ είχε υποβληθεί σε τεστ εξακολούθησε να εργάζεται, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με ασθενείς. Μέχρι που τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχαν νοσήσει από κορονοϊό. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί δεν ζητήθηκε από το υγειονομικό προσωπικό να μην προσέρχεται για εργασία μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των τεστ;
Η καθυστέρηση στην έκδοση των τεστ όπως καταγγέλλουν οι γιατροί οφείλεται σε «έλλειψη αντιδραστηρίων». Με λίγα λόγια 8 μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και ενώ στα υπόλοιπα κράτη οι κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει με κάθε τρόπο να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, εδώ αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έπραξε παρά ελάχιστα. Με αποτέλεσμα όχι μόνο οι κλίνες ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα να έχουν σχεδόν γεμίσει από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά στην προκειμένη περίπτωση να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς για τη δημόσια Υγεία. Τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και τους ασθενείς που το επισκέπτονται.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας και πριν το νοσοκομείο Αγρινίου οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, είχαν ζητήσει να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ στο υγιειονομικό προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό και το προσωπικό του νοσοκομείου θα μπορούσε να προστατευτεί και οι ασθενείς.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και να τα αποτελέσματα. Επίσης οι γιατροί είχαν ζητήσει από την πολιτεία όχι μόνο να στελεχώσει με επιπλέον προσωπικό το νοσοκομείο, αλλά και να προμηθεύσει το νοσοκομείο με μοριακό αναλυτή. Ούτε αυτό όμως συνέβη.
Τα όσα καταγγέλλουν οι γιατροί είναι ιδιαίτερα σοβαρά και χρίζουν άμεσης εισαγγελικής παρέμβασης προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Κάτι τέτοιο άλλωστε σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους και τοπικά ΜΜΕ όπως για παράδειγμα το agrinionews.gr.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών:
Αγρίνιο 23/11/2020
Σε συνέχεια χθεσινών δημοσιευμάτων σχετικά με κρούσματα στην Ν.Μ. Αγρινίου και την ανησυχία που εύλογα έχει δημιουργηθεί οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι ως υγειονομικοί κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του χώρου εργασίας μας που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.
Όλοι όσοι έχετε επισκεφτεί το νοσοκομείο θα έχετε δει πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας , τόσο που κάποιες φορές δημιουργούν αντιδράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να καταγγείλουμε μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι μόνο προβλήματα μπορούν να προκύψουν όταν η πολιτεία ή κάποιοι εκπρόσωποι της αγνοούν και απαξιώνουν τις τοποθετήσεις αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή .
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των test μοριακού ελέγχου (PCR).
Επίσημα δεν ενημερωθήκαμε για τον λόγο, ανεπίσημα μάθαμε ότι οφείλεται σε έλλειψη αντιδραστηρίων.
Σίγουρα πάντως δεν οφείλεται σε αμέλεια των γιατρών του εργαστηρίου του Ρίου.
Αποτέλεσμα, να εκκρεμούν απαντήσεις από 14/11 που άρχισαν να δίνονται στις 20/11.
Οι απαντήσεις εκτός των άλλων έδειξαν ότι νοσούν 5 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου οι οποίο συνέχιζαν όλο αυτό τον καιρό στα καθήκοντά τους.
Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο διασποράς στον οποίο μας έχουν εκθέσει και έχουν εκθέσει ασθενείς και επισκέπτες.
Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο στον όποιο έχει εκτεθεί η λειτουργία του νοσοκομείου με την οριακή στελέχωση του σε περίπτωση εκτεταμένης διασποράς.
Αντιλαμβάνεστε ότι το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι η υπευθυνότητα των εργαζομένων που εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας.
Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί ζητάμε από το πρώτο κιόλας κύμα, ως μέτρο προστασίας, συνεχή επαναλαμβανόμενα test για του υγειονομικούς. Κάτι που μαθαίνουμε ότι έστω και τώρα υιοθέτησε η 6η ΥΠΕ, ως έκτακτο μέτρο για την Ν.Μ.Αγρινίου
Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί ζητάμε μοριακό αναλυτή ακόμα πριν οριστεί το Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο αναφοράς.
Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί ζητάμε στελέχωση του Νοσοκομείου.
Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί τα νούμερα ασθενών συνεχίζουν να είναι τόσο ψηλά παρά το γενικό lockdown.
Αν γίνει ενδονοσοκομειακή διασπορά και δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου μην βγει κανείς να μιλήσει και να κρυφτεί πίσω από απρόσεκτους και ανεύθυνους γιατρούς, νοσηλευτές ή διοικητικούς που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Η διασπορά θα έχει άλλο ονοματεπώνυμο.
Για ΤΟ ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ
Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Κ.Α.Μπακόπουλος
Νευροχειρουργός