Παραμένει υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα και Πέλλα, όπως σημείωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έκανε λόγο για τον θάνατο δύο ιατρών από κορονοϊό μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο.
«Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού στις μικρές ηλικίες: «Τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον σε πολύ μικρότερη κλίμακα, συγκριτικά με τους εφήβους και τους ενήλικες. Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά μάλλον σχετίζεται στο γεγονός πως τα παιδιά περνάνε συνήθως ασυμπτωματικά τη νόσο».
«Ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας», είπε κλείνοντας η κ. Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στην τηλεκπαίδευση και στην τηλεργασία.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης παραθέτοντας μελέτες οι οποίες σημειώνουν ότι για κάθε μία διάγνωση υπάρχουν δύο με τρεις αδιάγνωστοι. «Το R(t), ο ρυθμός μετάδοσης είναι χαμηλότερος του 1,5», τόνισε επίσης.
Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».
Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ’ επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.