Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά ξενοδοχεία, έπειτα από την απόφαση της Tui να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που τους χρωστά για τη φετινή χρονιά έως και το Μάρτιο του 2021.
Στην Κρήτη οι οφειλές σε δεκάδες ξενοδοχεία είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ!
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η Tui για διανυκτερεύσεις που έλαβαν χώρα φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.
Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών σε έναν έτσι και αλλιώς δύσκολο χειμώνα.
Δύο ξενοδόχοι είπαν στους FT ότι η Tui τους χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και θα πρέπει να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να επιβιώσουν, εάν ο tour operator δεν τους πληρώσει το ποσό που οφείλει για αυτό το μήνα. Ταξιδιωτικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στα νησιά έχει να λαμβάνει 70.000 ευρώ από την Tui και σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του με την εταιρεία.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, δηλώνει στο δημοσίευμα ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι «βόμβα» για τα ξενοδοχεία, που έλαβαν το ρίσκο να ανοίξουν φέτος λόγω της πανδημίας και πολλοί έχουν συσσωρεύσει ζημιές. Για πολλά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, αναφέρει ο βουλευτής, θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Σαντορινιός και άλλοι 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας την κυβέρνηση να πιέσει την TUI ώστε να αλλάξει την απόφαση και να πληρώσει άμεσα τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους FT ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.
Από την πλευρά της, η Tui ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».
Σημειώνεται ότι με την Tui συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays αναφέρουν ότι η Tui «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η Tui εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.