Χρειάστηκε να φτάσει στην τριτολογία του χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για την επιδημία, για να παραδεχτεί ότι στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα καταλληλότερα μέτρα – Υπό πίεση ο πρωθυπουργός, που αναγκάστηκε να παραδεχθεί και την ορθότητα πολλών επισημάνσεων του Αλ. Τσίπρα – Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε αναστολή πλειστηριασμών – ενώ έχει ψηφίσει ήδη τον πτωχευτικό-λαιμητόμο – και υποσχέθηκε έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα, που μένει να εξειδικευτεί το ποσό του και το ποιους θα αφορά.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες συζήτησης στη Βουλή, για να ψελλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μερικές λέξεις παραδοχής για το χάος στη Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία. «Πέσαμε έξω», είπε ο πρωθυπουργός, για να σπεύσει να προσθέσει ότι, όμως, «το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω», αλλά και να διαμοιράσει βολικά την ευθύνη υποστηρίζοντας ότι «πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι». Παράλληλα, επέμεινε να αρνείται κάθε ευθύνη για το βιαστικό και άτσαλο άνοιγμα του τουρισμού.
Σε άλλο σημείο της τριτολογίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «αναστολή πλειστηριασμών» – ενώ η κυβέρνησή του πριν μόλις λίγες ημέρες ψήφισε τον πτωχευτικό-λαιμητόμο – καθώς και σε «οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα», προσθέτοντας ότι το πόσα χρήματα θα δοθούν, το που και το πως θα δοθούν θα εξειδικευθεί από το οικονομικό επιτελείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει κοροϊδια τη συγκεκριμένη εξαγγελία για αναστολή πλειστηριασμών, και καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει τώρα πίσω τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα: «Το λέω ξεκάθαρα, η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς άρχοντες και όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε τελικά η γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό στο οποίο αναφερθήκατε ότι δήθεν είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι ότι πέσαμε έξω στη εκτίμηση της Θεσσαλονίκης, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς» είπε.
«Τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες όχι μόνο του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παραδοχή για διαβαλκανικό – Τι είπε για τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναγκαζόμενος μάλιστα να παραδεχτεί το ορθό των επισημάνσεων του Αλ. Τσίπρα. Ενδεικτικά:
- Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στο Διαβαλκανικό. Έχει ήδη μπει στην εφημερία. Σωστή είναι η επισήμανση. Προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει κρεβάτι το οποίο να είναι κενό και το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε ως Covid, είτε ως Νon Covid για να αποδεσμευτούν άλλα κρεβάτια ως Covid, το οποίο να μην αξιοποιηθεί. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό γίνεται -και θα εξακολουθεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη- μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο τα κρούσματα να φτάσουν σ’ ένα πλατό και από εκεί και πέρα να αρχίσουν να πέφτουν.
- Να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Ναι, τώρα είναι πραγματικά απαραίτητο να τις χρησιμοποιήσουμε. Και αν είναι απαραίτητο να το κάνουμε και σε άλλες πόλεις, εύχομαι να μη χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες πόλεις
- Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξουν τηλεκπαίδευση ειδικά εάν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή αν υπάρχει εργαζόμενος γονέας. Δεν είναι μια άστοχη επισήμανση αυτή, έχει δίκιο σε αυτό το οποίο λέει. Όμως, ταυτόχρονα έχουμε κι εμείς δίκιο όταν δρομολογούμε προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptop και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντίστοιχα με αυτά στα οποία αναφερθήκατε στην Πορτογαλία, τα ίδια προγράμματα υλοποιούνται και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί παραπάνω από 40.000 tablets και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, εάν αυτό είναι εφικτό, να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτό το πρόγραμμα.
- Τεστ και μαζικά τεστ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε πριν ξανά ανοίξουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα ήταν και κατ΄ ανάγκη και χρήσιμο να αναλώσουμε όλα τα τεστ μας σε ένα μαζικό τεστ όλου του σχολικού πληθυσμού. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως -και θα το κάνουμε- είναι να κάνουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα «έξυπνα», στοχευμένα τεστ, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί.
- Κλείνω με την πρόταση του κ. Τσίπρα, για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα.
- Τέλος, θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο συνομιλητή, του Υπουργείου Υγείας, ειδικά της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, τα εμβόλια.
Εμφάνιση Μητσοτάκη που πρόδιδε πολύ μεγάλη πίεση
«Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι ανακοινώσεις και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι αποτελεσματικές και φιλο-λαϊκές. Στην πραγματικότητα δεν το πιστεύουμε, ιδιαίτερα όσο ο πρωθυπουργός διατηρεί στο ακέραιο την άποψή του πως θα είχαμε σπαταλήσει τζάμπα χρήματα, εάν ανοίγαμε ΜΕΘ στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού», παρατηρεί στο σχετικό ρεπορτάζ η Αυγή, και προσθέτει:
«Ωστόσο η αλλαγή προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στην ίδια ημέρα πιθανόν να έχει κάποια αιτία πίσω της, πολύ ανησυχητική.
Τα ρεπορτάζ και οι ανθρώπινες συνομιλίες με κατοίκους της Θεσσαλονίκης αποτυπώνουν στιγμές πολύ δύσκολες για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Υπάρχουν αναφορές που παραπέμπουν σε καταστάσεις στα πρόθυρα του χάους. Το χάος αυτό το δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το γνωρίζουν όλοι και όλες, όσο κι αν προσπαθεί ο ίδιος και υπουργοί του να ρίξουν την ευθύνη στους πολίτες ή τους επιστήμονες.
Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόδιδε πολύ μεγάλη πίεση, που ασκούν τα αποτελέσματα όσων ο ίδιος αποφάσισε και έπραξε. Ας ελπίσουμε πως έστω στο «και πέντε» οι κινήσεις θα αποτρέψουν ένα ελληνικό “Μπέργκαμο”».