Ο Ν. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να πιέσει την Tui, τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα στην Ελλάδα, να ανακαλέσει και να πληρώσει
Εκατοντάδες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο έπειτα από την άρνηση της Tui, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα στην Ευρώπη, να αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές της από τις διαμονές της φετινής χρονιάς.
Παραδοσιακά οι πληρωμές εξοφλούνται έως και 60 ημέρες μετά από την ημερομηνία αποχώρησης, με τα ποσά να φθάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, χρήματα που είναι κρίσιμα για την επιβίωση επιχειρήσεων στους μήνες του χειμώνα που η κίνηση είναι αναιμική.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι έχουν δει τις προτάσεις που έκανε προσφάτως η Tui προς τους ξενοδόχους, ζητώντας τους να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για τα ποσά αυτά.
Δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, όπως αναφέρουν οι FT, σημειώνουν ότι ο τουριστικός κολοσσός τους χρωστάει από 600.000 ευρώ και εάν δεν τα εισπράξουν θα πρέπει να πάρουν δάνεια για να επιβιώσουν τους επόμενους μήνες.
Ένας άλλος επιχειρηματίας σε ελληνικό νησί, ο οποίος περιμένει να εισπράξει 70.000 ευρώ, δηλώνει ότι σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του με την Tui, επισημαίνοντας ότι αν και άλλοι πράκτορες βοήθησαν τα ξενοδοχεία με ειδικές προσφορές, η προσπάθεια της Tui δείχνει μία στυγνή, καπιταλιστική πλευρά.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, είπε ότι η καθυστέρηση είναι βόμβα για τα ξενοδοχεία. «Πήραν ένα μεγάλο ρίσκο φέτος εν μέσω πανδημίας και πολλοί έχουν μαζεμένες απώλειες. Θα είναι μεγάλος ο αγώνας της επιβίωσης για πολλά ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων αστέρων».
Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να πιέσει την Tui, τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα στην Ελλάδα, να ανακαλέσει και να πληρώσει. Επίσης θέλουν η κυβέρνηση να ανεβάσει το ταβάνι για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια για ξενοδόχους από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δηλώνει ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά» και ελπίζει να εξασφαλίσει επιπρόσθετη στήριξη από την Ε.Ε. για την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Οι απώλειες για τον τουρισμό από την πανδημία, όπως αναφέρουν οι Financial Times, προβλέπεται να φτάσουν τα 12-14 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η Tui, από την πλευρά της, αναφέρει ότι έχει κάνει «σημαντικό αριθμό προπληρωμών στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό» και ότι έχει επικοινωνήσει με επιχειρηματίες στην Ισπανία και την Ελλάδα (δύο από τους μεγαλύτερους πελάτες της) για να συζητήσει προγράμματα πληρωμών και κοινές επιλογές.
Ο κολοσσός συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και περισσότερα από 2.000 στην Ελλάδα, όμως χρωστάει περισσότερα λεφτά στους Έλληνες επαγγελματίες καθώς η χώρα μας είχε κριθεί ασφαλής για ταξίδι το καλοκαίρι από την βρετανική κυβέρνηση για περισσότερο καιρό.
Την ίδια στιγμή η εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίσει 1,8 δισ. από τη γερμανική κυβέρνηση επιπρόσθετα από τα 2 δισ. που έχει ήδη λάβει από κρατικά δάνεια. Εξετάζει, ακόμη και άλλες λύσεις για να βελτιώσει τη ρευστότητά της.
Σημειώνεται ότι πριν από 15 ημέρες η Tui ανέφερε ότι «οι κρατήσεις στην Ελλάδα για το επόμενο καλοκαίρι δείχνουν εξαιρετικά καλές, κάτι που είναι αποτέλεσμα του πόσο καλά προετοίμασε η Ελλάδα το άνοιγμα του τουρισμού στην μετά Covid εποχή. Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προετοίμασε την επανεκκίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει το προσχέδιο για πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη επειδή η επιτυχημένη τουριστική σεζόν της συνεχίζεται».
Αυτά ήταν τα λόγια του Τόμας Έλερμπεκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI Group και υπεύθυνος για Επιχειρηματικές και Πολιτικές σχέσεις.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα
Το θέμα έχει αναδείξει ήδη από τον Οκτώβριο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την περασμένη εβδομάδα 34 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στους υπουργούς Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.