Προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά και παράλληλα ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών
Στην παραδοχή πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στην εκτίμηση για την έξαρση της πανδημία στη Θεσσαλονίκη προχώρησε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, κλείνοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Φώφης Γεννηματά ανέφερε ότι «αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα νωρίτερα”. Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση. Στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων, μας δείχνει ότι πέσαμε έξω όλοι, και οι ειδικοί. Αλλα επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, θέλω να διαβεβαιωσω ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».
Υπενθυμίζεται πως στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε πει επίσης πως στη διαχείριση της πανδημίας έγιναν και ορισμένα λάθη από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να είχαμε επιβάλει μάσκες παντού νωρίτερα», «να περιορίσουμε τη νυχτερινή διασκέδαση νωρίτερα» και «να πάρουμε μέτρα στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα».
Ενίσχυση πιο αδύναμων νοικοκυριών, πάγωμα πλειστηριασμών
Για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών του lockdown, o πρωθυπουργός είπε: «Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή που η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που μπορεί να έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αναστολή πλειστηριασμών, λέγοντας ότι «είναι σωστή η πρόταση του κ.Βελόπουλου και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης», ενώ για την επίταξη ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών σημείωσε ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται». Για την εκπαίδευση ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε στόχο 90 χιλιάδες λαπτοπ να πάνε εως Φεβρουάριο σε μαθητές και θα ζητήσω από το υπουργείο επιτάχυνση», ενώ για τα μαζικά τεστ σε μαθητές επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε, και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή, για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια»