Ηράκλειο, η πόλη που σβήνει το παρελθόν της, σαν μετανοούσα Μαγδαληνή…
Πρώτη μέρα καραντίνας και το Ηράκλειο χάνει ένα ακόμα στοιχείο από τα ντοκουμέντα της ιστορικής τους μνήμης… Το περίφημο “κτίριο Μηλιαρά”, στην οδό Αγίου Μηνά, κηρυγμένο ιστορικό μνημείο, χάθηκε σήμερα, στο όνομα του ότι ήταν ετοιμόρροπο και επικίνδυνο αφού ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε ο δήμος ούτε η αρχαιολογία φρόντισαν να κάνουν το παραμικρό για να το διατηρήσουν…
Και δεν είναι το πρώτο παράδειγμα σε αυτό το Ηράκλειο του νεοπλουτισμού, που χάνεται υπό τα αδιάφορα μάτια όλων μας…
Η οικία Μηλιαρά είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και υπάγεται στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό κτίριο της βαλκανικής αστικής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε μετά τον ισχυρό σεισμό του 1856, που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του Ηρακλείου.
Ανήκε στον συμβολαιογράφο Ζαχαρία Μηλιαρά, ο οποίος ζούσε στο σπίτι αυτό που λειτουργούσε και ως συμβολαιογραφείο μέχρι τον θάνατό του το 1986. Οι κληρονόμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες του επιδιώκουν την κατεδάφισή του δικαστικά για λόγους ετοιμορροπίας, αν και η κατάστασή του έχει χαρακτηρισθεί ως αναστρέψιμη από την αρμόδια υπηρεσία.
Ήταν διώροφο με υπόγειο και στεγαζόταν με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, που ήδη κατεδαφίστηκε. Διαθέτει δυο κύριες όψεις και εσωτερική αυλή. Το θύρωμα της κύριας εισόδου φέρει ψευδοπαραστάσεις και πλατύ υπέρθυρο. Στην πρόσοψη δεσπόζει το σαχνισί, το οποίο στηρίζεται σε ξύλινα καμπύλα φουρούσια που απολήγουν σε κόσμημα».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησε και η αρχαιολογική υπηρεσία στην κατεδάφιση, με σκοπό να παραμείνει μόνο το (ακίνδυνο) ισόγειο…
Κι ας μην σπεύσουν κάποιοι να πουν, “παρά να σκοτώσει κανένα περαστικό, καλύτερα να κατεδαφιστεί”. Γιατί κάποιοι ευθύνονται που αντί για στολίδι στην πόλη έγινε κίνδυνος. Κάποιοι, ιδιοκτήτες, δημοτικοί άρχοντες, κυβερνητικοί, αρχαιολόγοι, πολίτες. Και η συλλογική μας συνείδηση. Υπάρχει άραγε;
Δείτε φωτογραφίες της Αλέκας Δημητρακούδη από την κατεδάφιση