Στ. Αραχωβίτης: «Αντιφάσεις στις καλλιτεχνικές παραστάσεις με τον ΦΠΑ»

Το τελειωτικό “χτύπημα” δίνει η “Κυβέρνηση της Επικοινωνίας” στον Πολιτισμό, έναν κλάδο που πλήττεται ανελέητα το τελευταίο εξάμηνο και όπως φάινεται, με το νέο πανελλαδικό lockdown, θα εξακολουθήσει να μετράει πληγές και για το επόμενο διάστημα.

Στη ζοφερή αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι των τεχνών, παρατηρείται ένας ακόμη παραλογισμός, στη μοναδική διέξοδο που έχουν οι καλλιτέχνες, και δεν είναι άλλη από την επικοινωνία του έργου τους μέσω διαδικτύου, μέσω ιντερνετικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων κλπ: Eνώ σε όλες τις μουσικές, θεατρικές και λοιπές παρασταστικές Τέχνες, είτε αγοραστεί ηλεκτρονικά το εισιτήριο, είτε από φυσικό ταμείο, το ΦΠΑ είναι 6%, στις διαδικτυακές φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες και οι επισκέπτες να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%!

Το αδιέξοδο αυτό που προκαλεί, όπως είναι κατανοητό, οικονομική ασφυξία στους ανθρώπους αυτούς, φέρνουν με σημερινή Ερώτησή τους στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης και ο Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτισμού Π. Σκουρολιάκος, προκειμένου να δοθεί μια υπεύθυνη απάντηση για το τι σκοπεύουν να κάνουν τα αρμόδια Υπουργεία στην περίπτωση αυτή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ.  Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

     Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Σύγχυση με τον ΦΠΑ στα θεάματα

Ο καλλιτεχνικός τομέας είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες του Covid-19 και δυστυχώς ακόμα και σήμερα παρακολουθούμε τους ανθρώπους των τεχνών, τους εργαζόμενους του θεάματος, του ακροάματος και της δημιουργικής οικονομίας να παραμένουν αόρατοι από την “Κυβέρνηση της επικοινωνίας”.

Η επόμενη μέρα φαντάζει εφιαλτική γι’ αυτούς τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς εισοδήματα. Είναι αλήθεια ότι με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καταδικάζονται σε ανεργία όλα τα επαγγέλματα που βιοπορίζονται από αυτές τις δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του χώρου οδηγούνται σε καταστροφή.

Η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει είναι οι διαδικτυακές παραστάσεις. Ένα παράδοξο όμως συμβαίνει εδώ σχετικά με τον ΦΠΑ. Ενώ σε όλες τις Μουσικές, Θεατρικές και λοιπές Παρασταστικές Τέχνες, είτε αγοραστεί ηλεκτρονικά το εισιτήριο, είτε από φυσικό ταμείο, το ΦΠΑ είναι 6%, στις διαδικτυακές φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες και οι επισκέπτες να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

  • Επειδή είναι παράδοξο η ίδια παράσταση να έχει διαφορετικό ΦΠΑ όταν την παρακολουθείς στο φυσικό χώρο από ότι όταν την παρακολουθείς διαδικτυακά
  • Επειδή η στήριξη στον Πολιτισμό είναι απαραίτητη όσο ποτέ
  • Επειδή τα διαδικτυακά εισιτήρια είναι χαμηλού αντιτίμου και οικονομικά για τον θεατή
  • Επειδή οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν τις δυνατότητες τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για τους θεατές

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Δεδομένων των νέων συνθηκών μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του κορονοϊού, σκοπεύετε να προχωρήσετε σε εναρμόνιση του ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή, προκειμένου να είναι τουλάχιστον βιώσιμη για τον καλλιτεχνικό κόσμο η λύση των διαδικτυακών παραστάσεων;
  2. Με ποιους άλλους τρόπους σκοπεύετε να ενθαρρύνετε τους εναλλακτικούς τρόπους παραστάσεων και θεαμάτων, ώστε να ενισχυθεί η μόνη διαφαινόμενη διέξοδος για τους ανθρώπους των τεχνών και τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί