Τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γ. Τσακοπιάκου, πρώην προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των Γ. Βλαντή και Σ. Παπαϊωάννου, ζήτησε η ανακρίτρια Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου. Ωστόσο περιοριστικούς όρους έβαλε μόνο στον Γ. Βλαντή, διευθυντή του ταμείου κατά την επίμαχη περίοδο της χορήγησης των πλαστών δανείων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχτηκε κάποιες από τις πράξεις. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί αν και ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Η ανάκριση αυτή, αφορά ένα μέρος του σκανδάλου του πολύπαθου Ταμείου -το οποίο συσσώρευε δημόσιο χρήμα που διαχειρίζονταν γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές, χωρίς έλεγχο από κανένα υπουργείο,- αυτό των πλαστών δανείων και βοηθημάτων.
Όπως είχε αποκαλύψει το tvxs.gr δημοσιεύοντας σχετικά έγγραφα η διοίκηση φαινόταν ότι έδινε δάνεια σε υπαλλήλους, οι οποίοι δεν τα είχαν ζητήσει και άρα εισπράξει ποτέ. Στον Γ. Τσακοπιάκο και σε 28 ακόμα μέλη των διοικήσεων του Ταμείου, έχει ασκηθεί επίσης δίωξη τον περασμένο Αύγουστο, για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Ν. Αντωναράκο. Ο εισαγγελέας βασίστηκε στην εμπεριστατωμένη όπως τη χαρακτήρισε, έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους για το Ταμείο κατά τα έτη 2005-2016. H έκθεση αυτή ήταν η αφορμή να γίνει γνωστό το σκάνδαλο του Ταμείου που αφορούσε μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ.
Οι διώξεις που ασκήθηκαν τον Αύγουστο στηρίχτηκαν στο σκεπτικό ότι «πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος που δόθηκε από το υπουργείο μέσω της Ομοσπονδίας και του Ταμείου», ενώ επιπλέον χαρακτηρίζουν μη νόμιμες και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις χρηματοδότησης.
Μια κατάληψη που μαρτυράει πολλά και η επιμονή της υπουργού να στηρίζει τους συνδικαλιστές που εμπλέκονται
Μετά την ανάκριση που έγινε στις 25 του μήνα για την υπόθεση των πλαστών δανείων, αποφασίστηκε η δέσμευση των περιουσιών των τριών (Τσακοπιάκου, Βλαντή, Παπαϊωάννου) με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα.
Η ανακρίτρια γράφει σε σχέση με τις κατηγορίες, ότι το ΔΣ του Ταμείου με πρόεδρο τον Τσακοπιάκο έδινε εντολές στον τότε διευθυντή του Ταμείου Γ. Βλαντή να πλαστογραφήσει δάνεια.
Ο Γ. Βλαντής, που σήμερα φέρεται να παραδέχεται την εμπλοκή του, όταν είχε γίνει γνωστό το σκάνδαλο των πλαστών δανείων, είχε κάνει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση σε δύο υπαλλήλους οι οποίοι είπαν δημόσια ότι είχαν πέσει θύματα της απάτης. Στην αγωγή ισχυριζόταν ότι είχαν πάρει χρήματα κι ότι ψεύδονταν. Αξιοπρόσεκτο είναι, ότι είχαν εμφανιστεί ως μάρτυρες υπέρ του Βλαντή δύο στελέχη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, την οποία ελέγχουν κάποιοι από τους κατηγορουμένους.
Η ΠΟΕ – ΥΠΠΟ είναι πολλαπλά εκτεθειμένη βέβαια, καθώς έκανε κατάληψη στο Ταμείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να παραμείνει στη θέση του ο Βλαντής, ο οποίος σήμερα παραδέχεται την εμπλοκή του. Κατά την περίοδο της κατάληψης, έκαναν φτερά σημαντικά έγγραφα – πρακτικά που θα μπορούσαν σήμερα να συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.
Η νυν υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη, έχοντας γνώση των παραπάνω, προβίβασε τον Γ. Τσακοπιάκο ενώ σάλος δημιουργήθηκε και με την επιχορήγηση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με 100.000 ευρώ από το Ταμείο για τις ανάγκες του συνεδρίου της πριν λίγους μήνες.
Φωτεινή Λαμπρίδη, tvxs.gr