Στον προθάλαμο του lockdown βρίσκεται η χώρα, στη σκιά της καταγραφής τετραψήφιων πλέον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19: 1.259 χθες.
Δείτε: Κορονοϊός: 1.259 νέα κρούσματα – 12 νεκροί σε ένα 24ωρο – 102 οι διασωληνωμένοι ασθενείς
Πανικόβλητοι οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, με τα λουκέτα ανά χείρας, αναμένουν την επίδραση στην επιδημική καμπύλη της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και της καθολικής χρήσης μάσκας στις 19 περιοχές τις επόμενες δύο περίπου εβδομάδες. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν αναπόφευκτη την καραντίνα αν τα καταγεγραμμένα κρούσματα υπερβούν τα 2.000, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού. Οι ασύλληπτες ωστόσο οικονομικές παρενέργειες που θα προκληθούν ενεργοποιούν, ετεροχρονισμένα, νέα σχέδια για την τιθάσευση του διπλού κύματος της πανδημίας και ύφεσης. Ερωτηματικό αποτελεί αν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να εφαρμοστούν πλέον…
Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου τίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου της νυχτερινής καραντίνας «καθώς ευνοεί τις μετακινήσεις από μια πόλη που βρίσκεται στο επίπεδο 3 σε μια κοντινή περιοχή με χαμηλό ιικό φορτίο». Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη ανακοίνωση του μέτρου για 19 περιοχές. Επιπλέον, επανέρχεται δυναμικά το σενάριο της συρρίκνωσης του ωραρίου (να κλείνουν στις 11 ή στις 10) στην εστίαση και τα μπαρ, με βάση το πρότυπο άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Τέλος, στην περίφημη «εργαλειοθήκη» βρίσκεται ο περιορισμός των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 χρόνων -ίσως επανέλθουν τα SMS-, σε αντιδιαστολή με την κάθετη σχετική διάψευση, προχθές, του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Σημειώνεται ότι σε καθεστώς καραντίνας περνούν από αύριο τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν, στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, να ληφθεί η απόφαση και για λουκέτο στη Θεσσαλονίκη.
Καμία εξαγγελία για το ΕΣΥ
Σε αυτό το μουντό φόντο, τα στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν την ανησυχία τους «για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, που καταδεικνύει την πίεση που υφίστανται οι Μονάδες Εντατικές Θεραπείας» κι ενώ υπάρχουν εξοπλισμένες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού! Ο Στέλιος Πέτσας όρισε (στο newsit) ως βασική παράμετρο, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, «τις αντοχές του συστήματος Υγείας», αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει νύξη στο καθολικό αίτημα των μόνιμων προσλήψεων.
Καμπάνα ΕΙΝΑΠ
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε (στο Kontra) εκ νέου το Μαξίμου ότι «τα νοσοκομεία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν 2.000 κρούσματα την ημέρα». Υπενθύμισε δε ότι «ανάμεσα σε αυτά τα κρούσματα θα υπάρχουν και γιατροί και νοσηλευτές, διότι εμείς ζούμε καθημερινά σε ένα υψηλό ιικό φορτίο μέσα στα νοσοκομεία». Τέλος, χτύπησε ηχηρά την καμπάνα για την κατάσταση του ΕΣΥ «μετά τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι άλλες ιώσεις».
Πηγή: Αυγή