Εγγύηση ασφάλειας για την περιοχή, «η οποία μαστίζεται από κρίσεις και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς», χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τους δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην τουρκική προκλητικότα.
Στις κοινές δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η τριμερής συνεργασία συνιστά «μια επιλογή ευρύτερων οριζόντων που επεκτείνεται σε πληθώρα θεμάτων και απευθύνεται σαν παράδειγμα σε πληθώρα χωρών».
«Έχουμε κοινές αξίες κι επιδιώξεις, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και κοινές κατανοήσεις, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις και βέβαια μπροστά μας ανοίγονται νέες ευκαιρίες» σημείωσε ο ίδιος.
Και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα της συνεργασίας των τριών χωρών, που πρσβλέπουν στην βελτίωση και εμβάνθυνση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, είναι μετρήσιμα, καθώς ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ενός αμειγώς ενεργειακού προγράμματος.
Expanded talks b/w 🇬🇷🇨🇾&🇮🇱 delegations under FMs @NikosDendias, @Christodulides & @Gabi_Ashkenazi -focus on dvpts in #EasternMediterranean, #MiddleEast
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 27, 2020
Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών 🇬🇷🇨🇾&🇮🇱 υπό ΥΠΕΞ Ν.Δένδια,Ν.Χριστοδουλίδη &G.Ashkenazi-εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο,Μ.Ανατολή pic.twitter.com/KVWH3uRAId
«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας για να σημειώσει πως «δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας».
«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», είπε.
Όμως, επανέλαβε πως η στρατηγική σχέση των τριών χωρών «είναι υποσχόμενη αλλά δεν στρέφεται κατά κανενός, αλλά αποτελεί «ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, υπό μια βασική προϋπόθεση: το κοινό αυτονόητα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Μια προϋπόθεση που στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας. Γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ».
«Μαζί με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 και είμαστε απολύτως ανοιχτοί στην διερεύνηση του σχήματος και με άλλες χώρες τις περιοχής μας» συμπλήρωσε.
Με αφορμή στην συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή της εκκρεμότητας των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο ΥΠ.ΕΞ. ανέφερε πως η Αθήνα έδειξε «στην παγκόσμια κοινότητα πως οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές του, με συμφωνία, με παραπομπή στα δικαιοδοτικά όργανα αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα και δημιουργήσαμε ένα λαμπρό παράδειγμα, ένα υπόδειγμα για το πως μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας» υποστήριξε.
Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
«Κατέρριψε έτσι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έναν υπόγειο μύθο μύθων πολλών ετών: ότι η Ρωσία αντιτίθεται δήθεν στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα» σχολίασε.