Σε δίκη οδηγούνται και τα 9 καθηγητές που το 2018 ήταν μέλη του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μετά από μήνυση του εργοδότη της Vresnet Ηρακλή Μπάμζα, με αφορμή το ψήφισμα συμπαράστασης στην απολυμένη, έγκυο τότε (στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης), Αριστέα Μιχαλακάκου. (Ο ίδιος εργοδότης στη συνέχεια απέλυσε τρεις ακόμα εργαζόμενους από την εταιρεία που τόλμησαν να μιλήσουν για το αυτονόητο, υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους.)
Ο Η. Μπάμζας έχει καταδικαστεί για την υπόθεση και κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση. Σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τη σιωπή για την εργοδοτική αυθαιρεσία και να απομονωθεί η απολυμένη Αριστέα Μιχαλακάκου, εξαπέλυσε σειρά από μηνύσεις, ώστε η ταλαιπωρία και τα δικαστικά έξοδα να αποθαρρύνουν την έκφραση της εργατικής αλληλεγγύης.
Έτσι, τον Μάρτη του 2018 είχε μηνύσει και τα μέλη του τότε Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, γιατί «τόλμησαν» να υιοθετήσουν ψήφισμα συμπαράστασης, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση του δικαστικού και αστυνομικού μηχανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να συλληφθούν και να οδηγηθούν σε αυτόφωρο οι εκπαιδευτικοί.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε καταγγείλει τότε τη σύλληψη της Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έγινε την Παρασκευή 16/3/2018 με τη διαδικασία του αυτόφωρου.
Το ψήφισμα αλληλεγγύης τιμά την Α’ ΕΛΜΕ. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι «κάπου έξω μακριά». Είναι οι γονείς των μαθητών μας, είναι οι χτεσινοί μας μαθητές, είναι οι συγγενείς, φίλοι και το περιβάλλον μας. Είναι το στήριγμα που περιμένουν οι εκπαιδευτικοί στους αγώνες τους για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά και τα δικαιώματά του κλάδου. Οι εκπαιδευτικοί δε ζουν σε γυάλα, αλλά μέσα στην κοινωνία, τα προβλήματα και τις αγωνίες της.
Οι προκλητικές ενέργειες του εργοδότη της Vresnet δεν είναι παρά σημείο των καιρών. Καιρών της απλήρωτης και μαύρης εργασίας, της αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς, των απολύσεων, που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της προπαγάνδας υπέρ της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, κατά του συνδικαλισμού και της συλλογικής δράσης, και κυρίως της μνημονιακής νομοθετικής κατοχύρωσης της λεηλασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Από την εξέλιξή της δίκης που θα γίνει στην Αθήνα θα σταλούν μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, σε μια εποχή που ο συνδικαλισμός είναι στο στόχαστρο, ενώ η επιχειρηματικότητα αποθεώνεται. Για το δημοκρατικό κίνημα είναι ώρα να εκφραστεί ένα κύμα αλληλεγγύης στους εκπαιδευτικούς.