Η χθεσινή παράδοση των 50 κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μοιάζει περισσότερο με εγκαίνια βιτρίνας παρά ουσίας καθώς μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε ότι δεσμεύεται για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, ωστόσο η πραγματικότητα για την οποία μιλούν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσηλευτών είναι εντελώς διαφορετική από τα λεγόμενα της κυβέρνησης.
Η πρακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων αντί των προσλήψεων
Μάλιστα τα ερωτήματα για το πως θα λειτουργήσουν τελικά οι ΜΕΘ που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, αλλά και οι καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ τις προηγούμενες ημέρες έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για το πώς θα αντέξει την πίεση το ΕΣΥ, καθώς η ως τώρα κυβερνητική πρακτική για τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών αντί για προσλήψεις οδηγεί στην αποδυνάμωση του συστήματος αντί για την ενίσχυσή του.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες από τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών για αυτή την πρακτική έγινε ακριβώς γιατί ενόψει της λειτουργίας των 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία, η κυβέρνηση επέλεξε να μετακινήσει γιατρούς και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλων ειδικοτήτων από άλλα νοσοκομεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Και όλα αυτά την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και σχεδόν οι μισές ΜΕΘ για τον κοροναϊό είναι γεμάτες, καθώς από τις 278 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα, οι 113 είναι κατειλημμένες.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος από τις 50 κλίνες σήμερα λειτουργούν οι 12 με «δανεικό προσωπικό» από άλλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας είναι 80 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού.
«Χρειάζεται η πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε ως κλίνες ΜΕΘ την προσωρινή μετατροπή λόγω κοροναϊου των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων αρνητικής πίεσης κ.α. ΜΕΘ δεν θεωρείται η κλίνη που διαθέτει έναν αναπνευστήρα χωρίς τον άλλον απαραίτητο εξοπλισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι για να μην βρίσκονται οι γιατροί αντιμέτωποι όπως κάθε χρόνο με το φαινόμενο να διαλέγουν από λίστα αναμονής ποιοι θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ απαιτούνται 3500 κλίνες ΜΕΘ.
Είναι πολύ χαρακτηριστική η περιγραφή της κατάστασης από τον κ. Γιαννακό με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια των κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία».
«Σημαντική πρωτοβουλία από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ να δωρίσει 50 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Δείχνει ότι όταν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια διορθώνονται παθογένειες του συστήματος.
Το ερώτημα όμως είναι πότε θα λειτουργήσουν οι 50 κλίνες ΜΕΘ. Με δανεικό προσωπικό άμεσα λειτουργούν οι 12 κλίνες. Για να συμβεί αυτό μετακινήθηκαν νοσηλευτές και γιατροί από άλλα νοσοκομεία της Αττικής στο Σωτηρία. Και μάλιστα νοσοκομεία που διαθέτουν κλινικές κοροναϊου και εξ αιτίας αυτού καθίσταται επισφαλής η λειτουργία τους όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Το μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά στο σύστημα είναι ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτούργησαν ποτέ δεκάδες έτοιμες κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες. Σήμερα είναι κλειστές 80 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έτοιμες εξοπλισμένες λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε το ζήτημα σε σχετική έρευνα.
Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Με μετακινήσεις προσωπικού δεν ανοίγουν ΜΕΘ.
Λίστες αναμονής
Χρειάζεται η πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε ως κλίνες ΜΕΘ την προσωρινή μετατροπή λόγω κοροναϊου των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων αρνητικής πίεσης κ.α. ΜΕΘ δεν θεωρείται η κλίνη που διαθέτει έναν αναπνευστήρα χωρίς τον άλλον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ηλικιωμένοι ασθενείς με κοροναϊο καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.
Εάν δεν βιαστεί το υπουργείο Υγείας να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ με τη κατάλληλη στελέχωση το χειμώνα πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση να επιλέγουν οι εντατικολόγοι ποιοί από τη λίστα αναμονής θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει κάθε χειμώνα στα νοσοκομεία με την εποχική γρίπη και τις άλλες παθήσεις. Πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία. Με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ».
Πηγή: in.gr