Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου.
Το κείμενο της ερώτησης
Η ΔΕΥΑΗ, ύστερα από την Εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη» έχει επεκτείνει τα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητάς της, καλύπτοντας τις ανάγκες ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης σε μια ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, με αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Εξυπηρετεί περίπου 200.000 καταναλωτές και έχει στην ευθύνη της τη λειτουργία και τη συντήρηση υποδομών και δικτύων, που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση καλής ποιότητας νερού, τη λειτουργία αντλιοστασίων και εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων με Βιολογικό Καθαρισμό και αντλιοστασίων για τη συλλογή των όμβριων υδάτων. Ακόμη λειτουργεί σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο.
Ωστόσο, η ΔΕΥΑΗ αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, καθώς και της ΕΕ, οι απαγορεύσεις στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η ελλιπής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό οδηγούν τη ΔΕΥΑΗ σε υποβάθμιση, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της.
Ειδικότερα, από τις 260 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον ΟΕΥ της επιχείρησης καλύπτονται μόνο οι 136. Στην πραγματικότητα οι ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες, αν πάρουμε υπόψη την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη» με τη συνένωση των Δήμων και το γεγονός ότι και σε επίπεδο Τοπική Διοίκησης, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις της ΔΕΥΑΗ. Επιπρόσθετα, το προσωπικό έχει μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, ως αποτέλεσμα της μη πρόσληψης προσωπικού για δεκαετίες και πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την υπερεντατικοποίηση της εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού. Συνολικά καθίσταται προφανές ότι με αυτές τις συνθήκες υπάρχει σοβαρή αδυναμία στη ΔΕΥΑΗ να ανταπεξέλθει πλέον σε βασικούς τομείς λειτουργίας της για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των κατοίκων του Δήμου Ηρακλείου.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ολοένα και μεγαλύτερη προώθηση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με γνώμονα την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, μεθοδεύτηκε διαχρονικά από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές. Με την τραγική υποστελέχωση, τη συνεχή απαξίωση των υπηρεσιών, την καθιέρωση και επέκταση των άθλιων ελαστικών μορφών απασχόλησης, στρώθηκε ουσιαστικά ο δρόμος για την παραχώρηση υπηρεσιών και τμημάτων σε ιδιώτες – εργολάβους, που σημαίνει μεθοδική ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών, μεταβιβάζοντας ουσιαστικά το κόστος στα λαϊκά στρώματα.
Ακόμα, είναι προφανές ότι με τις Οδηγίες της ΕΕ και τις σχετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων επιδιώκεται να φορτώσουν επιπλέον βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης του νερού, που αποτελεί πεδίο χρυσοφόρων επενδύσεων για επιχειρηματικούς ομίλους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:
- Την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού, τεχνικού και εργατοϋπαλληλικού δυναμικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της ΔΕΥΑΗ.
- Τη χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της λειτουργίας της, με φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τις λαϊκές οικογένειες, για να είναι πραγματικά το νερό ένα κοινωνικό αγαθό.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω