Στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα συνεχιστεί η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης τηςΧρυσής Αυγής με την εισαγγελική πρόταση για την αναστολή των ποινών των καταδικασθέντων ναζιστών, που με εξαίρεση τον Γιάννη Λαγό ζήτησαν άπαντες να τους χορηγηθεί.
Μετά την πρόταση της εισαγγελέας Αδαμαντίας Οικονόμου τον λόγο θα πάρουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης και η αυλαία θα πέσει με την απόφαση των δικαστών, κάτι που όμως δεν αναμένεται τη Δευτέρα.
Την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης με κάποιους από τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να ζητούν αυτοπροσώπως αναστολή.
Εκλιπαρούν για αναστολή
Τώρα που σφίγγει ο κλοιός της φυλακής οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που επί πεντέμισι χρόνια δεν ένιωσαν την ανάγκη να δώσουν το «παρών» στο δικαστήριο, εμφανίστηκαν και ζήτησαν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους επικαλούμενοι προσωπικά ζητήματα, οικογενειακές δυσκολίες, ασθένειες οικείων τους, ακόμα και ότι δεν ασχολούνται πλέον με την «πολιτική» ή έχουν διακόψει κάθε σχέση με την οργάνωση.
Την αρχή έκανε ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που συνόδευσε στη δικαστική αίθουσα τον υπέργηρο πατέρα του, που υποστήριξε ότι η επιβίωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον γιο του.
Την Παρασκευή, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε αυτοπροσώπως από τους δικαστές να μην εκτίσει «την εξοντωτική ποινή μέχρι να αποδείξω στο Εφετείο την αθωότητά μου, για την οποία οκτώ ώρες αγόρευε η κυρία εισαγγελέας». Λίγο αργότερα οι συνήγοροί του επιχειρηματολογούσαν για τον άρρωστο πατέρα του και τα ξενιτεμένα αδέρφια του.
Βολές κατά της έδρας εξαπέλυσε ο Γιάννης Λαγός διά του συνηγόρου του, που σε εμφανώς δύσκολη θέση εξήγησε ότι δεν θα τοποθετηθεί αλλά θα διαβάσει στο δικαστήριο δήλωση του ευρωβουλευτή περί προκατάληψης της έδρας απέναντι στο πρόσωπό του. «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών, θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να αποδείξω το τι έλαβε χώρα. Πεντέμισι χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών», ήταν η δήλωση του Λαγού.
Ο Γιώργος Γερμενής ισχυρίστηκε ότι από το 2019 έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και «εδώ και τρεις μήνες εργάζομαι ως συνεργάτης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, δεν βρίσκω δουλειά ως αρτοποιός». Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε η μητέρα του.
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος επικαλέστηκε, μέσω του συνηγόρου του, ακόμα και τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής λέγοντας ότι «ούτε οι αντίδικοι θα εκπλαγούν αν του δοθεί αναστολή», ενώ ο Αντώνης Γρέγος ζήτησε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος παρακάλεσε τους δικαστές να του δώσουν μια ευκαιρία για να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν και έφερε μάρτυρα τον ιερέα αδερφό του.
Όσο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, διά του συνηγόρου του αρκέστηκε να επιμένει ότι είναι αρχηγός κόμματος και ότι δεν έκανε τίποτα. Και ως ένδειξη «ανεπανόρθωτης βλάβης» που θα υποστεί αν δεν ανασταλεί η έκτιση της ποινής του, ανέφερε ότι έκλεισε η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» και ότι έχει διαλυθεί το κόμμα. Αλλά το δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι το «κόμμα» είναι μανδύας μιας εγκληματικής οργάνωσης.
Οι ποινές του διευθυντηρίου
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε τις εξής ποινές για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης:
- Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη και 6 μήνες
- Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη και έξι μήνες
- Γιάννης Λαγός: 13 έτη και 8 μήνες
- Γιώργος Γερμενής: 13 έτη και έξι μήνες
- Χρήστος Παππάς: 13 έτη και τρεις μήνες
- Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
- Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη