Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής και γεννημένο στη Μόσχα σε περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP.
Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης” και “Είμαι καθηγητής” τίμησαν την μνήμη του 47χρονου γάλλου καθηγητή, ο οποίος δολοφονήθηκε, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ανάμεσά τους στην Λιόν, την Τουλούζη, το Στρασβούργο, την Ναντ, την Μασσαλία, την Λιλ και το Μπορντό.
Ο δράστης, Αμπντουλάχ Α., έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.
Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι η οικογένεια του δράστη είχε φθάσει στη Γαλλία από την Τσετσενία όταν εκείνος ήταν έξι ετών και είχε ζητήσει άσυλο.
Σήμερα τέθηκε υπό κράτηση και ένα 11ο άτομο σε σχέση με την δολοφονία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη μνήμη του Πατί ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια.
Στις αρχές του μήνα ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητές και καθηγητές, ο Πατί είχε επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές του, που μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι, να βγουν από την τάξη προτού δείξει τα σκίτσα.
Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και πολιτικοί από όλα τα κόμματα θα συμμετάσχουν σήμερα στη συγκέντρωση μνήμης στο κεντρικό Παρίσι, ενώ μια εθνική τελετή μνήμης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ανακοίνωσε η προεδρία.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική για την καλύτερη προστασία των καθηγητών από απειλές.
Ο Πατί ήταν στόχος μιας οργισμένης εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση.
“Θέλω να γνωρίζουν οι καθηγητές ότι μετά αυτήν την ποταπή ενέργεια, όλη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό τους. Η τραγωδία αυτή επηρεάζει τον καθένα μας γιατί, μέσα από αυτόν τον καθηγητή, δέχτηκε επίθεση η Δημοκρατία”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche ο Καστέξ.
Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συνάντηση για θέματα εθνικής ασφαλείας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ανακοίνωσε η προεδρία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στην χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμιστικών ενώσεων καθώς ο δράστης της δολοφονίας φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής.
“Υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι”, είπε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα, όπου μπορούν να βελτιωθούν οι έλεγχοι, τα κρυπτονομίσματα λέγοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση οργανώσεων ή ενόπλων στο εξωτερικό.
“Τα κρυπτονομίσματα συνιστούν πραγματικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας…πρέπει να ενισχύσουμε τις συσκευές μας”.
#samuelpaty pic.twitter.com/SwvsZhXqvj— Samarkandya (@samarkandya) October 18, 2020
“Dégagez !”, “collabos !”, “traîtres à la laïcité !”. La tension monte lors de la prise de parole de la représentante de @UNEF lors de l’hommage à #SamuelPaty pic.twitter.com/XZFaL4VN4g— Valeurs actuelles ن (@Valeurs) October 18, 2020
Rassemblés pour la République, nécessaire, indivisible #SamuelPaty pic.twitter.com/T35QPommJF— Génération-s-94 (@generations941) October 18, 2020