Την αγωνία τους για το μέλλον της ΔΕΥΑΗ εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του σωματείου Εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης. Όπως τόνισαν, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΗ υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης, ενώ είναι γνωστό και το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης.
Δείτε επίσης: Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΗ: Άμεσος ο κίνδυνος για τη λειτουργία της επιχείρησης λόγω υποστελέχωσης
Όπως σημείωσαν, από τους 230 εργαζόμενους που είχε το 2010, στην αρχή της κρίσης, σήμερα έχει 134, ενώ 21 θα αποχωρήσουν σύντομα λόγω συνταξιοδότησης.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να γίνει επειγόντως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ κάλεσαν τους βουλευτές να θέσουν το θέμα στη Βουλή.
Παράλληλα παρέδωσαν υπόμνημα στους εκπροσώπους των μμε, για την έλλειψη προσωπικού, στο οποίο αναφέρονται:
Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ, , σας ενημερώνει ότι με το υπόμνημα που καταθέτουμε , για την δραματική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία και καθημερινά, σε συνδυασμό με τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του Δημότη, δίνει μάχη προκειμένου , να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Κατά συνέπεια πλέον, αναγκαία η Δημοτική Επιχείρηση, αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για την λειτουργία της, με ότι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της.
Οι Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ, προασπίζουν και αναδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα της συμμετέχοντας αδιάκοπα στην κοινή προσπάθεια υλοποίησης της αποστολής της και λειτουργεί σε πνεύμα συνεργασίας με την διοίκηση, άλλα κυρίως με τον Δημότη, έχοντας πλήρη συνείδηση , των δύσκολων συγκυριών που περνά ο τόπος μας.
Παράλληλα η ΔΕΥΑΗ, απολαμβάνει την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή και εμπιστοσύνη, η οποία χτίστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, αναδεικνύοντάς την , ως την σημαντικότερη και αναπτυξιακή επιχείρηση, σε θέματα τεχνογνωσίας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού , στην Κρήτη κι όχι μόνο, με γνώμονα την διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γεγονός ότι η ΔΕΥΑΗ, αντλεί την δύναμή της για να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, στους Δημότες της , από το έμπειρο Ανθρώπινο δυναμικό ,που διαθέτει, τους εργαζόμενους της. Ο ελάχιστος Εργαζομένων, που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία, με τον προβλεπόμενο αναγκαίο αριθμό που προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα που απαιτεί λύση και προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες, σε όλο το φάσμα , των καθημερινών δραστηριοτήτων της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προσωπικού, ο αριθμός των υπηρετούντων είναι 134 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 126 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και 8 ΙΔΟΧ ( Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) . Η πλειονότητα των Εργαζομένων είναι μεγάλοι σε ηλικία , ενώ 21 Εργαζόμενοι είναι ήδη Συνταξιούχοι και αποχωρούν ανά πάσα στιγμή , όταν αυτοί το κρίνουν. Επειδή ο μ.ο της ηλικίας των Εργαζομένων , είναι τα 55 έτη, έχουμε συνεχή ροή συνταξιοδοτήσεων , χρόνο με τον χρόνο.
Έτσι χωρίς προσλήψεις προσωπικού Αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, σε πλήρη υποστελέχωση της Υπηρεσίας και το σημαντικότερο, την μη μετάδοση τεχνογνωσίας, από την σημερινή Εργασιακή γενιά στις επόμενες.
Προσλήψεις προσωπικού (ΙΔΑΧ), για την υπηρεσία, έγιναν για τελευταία φορά το 2003 .Το 2010, όταν ξεκίνησε η Οικονομική κρίση, η στελέχωση της Υπηρεσίας, ήταν 230 Εργαζόμενοι, με τον ο ΟΕΥ τότε, να προβλέπει 264, θέσεις Εργασίας.
Τα κενά σε Εργαζόμενους , που προέβλεπε ο (τότε) ΟΕΥ, καλύπτονταν με την διαδικασία των Συμβάσεων Ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ).
Η ζώνη ευθύνης της ΔΕΥΑΗ μέχρι το 2010 , είχε καθοριστεί με το «Σχέδιο Καποδίστριας»,( Ν. 3597/97) . Εκείνη την χρόνια με το σχέδιο Νόμου 3852/2010 το γνωστό ως «Καλλικράτης» ,διπλασιάστηκε η ζώνη Ευθύνης, χωρίς να προβλεφθεί ανάλογη αύξηση προσωπικού, συνεχίζοντας με αρκετές δυσκολίες να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.
Μνημονιακοί νόμοι, στην διάρκεια της Οικονομικής κρίσης, με ταυτόχρονη απαγόρευση , πρόσληψης προσωπικού, σε συνδυασμό με αποχώρηση πολλών συναδέλφων , λόγω συνταξιοδότησης ,αλλά και 11 έμπειρων και ικανών στελεχών λόγω Νομικού κωλύματος, η Υπηρεσία , απέμεινε με 126 εργαζόμενους.
Το 2012, ο ΟΕΥ, τροποιήθηκε και παρ ότι ήταν σε πλήρη εφαρμογή ο «Καλλικράτης», μειώνονται σε 175, οι Οργανικές θέσεις, λόγω μνημονίων . Παρά δε τη άρση απαγόρευσης των προσλήψεων το 2016, δεν κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες , νέων προσλήψεων,.
-Η Υπηρεσία μετά τις υπ. Αρ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚ./Ρ45/5018/21-03-18 και ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚ /468226/21-03-2018 αποφάσεις της Επιτροπής του αρθ.2 παρ.1 της αριθ. 33/2006 ΠΥΣ , όπως ισχύει , γνωστή ως «3Κ», αιτήθηκε και της εγκρίθηκαν 23 θέσεων μονίμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων .Αν και έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε, αναμένουμε ακόμα την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και προκήρυξης θέσεων.
Παράλληλα η Επιχείρηση , έχει αποστείλει μέσω του Δήμου, στο Υπουργείο Εσωτερικών , αίτηση για προγραμματισμό προσλήψεων μονίμου , προσωπικού , για το έτος 2020 στα πλαίσια του ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/67ΟΙΚ.39231/14-11-2019 εγκυκλίου, για κάλυψη 16 θέσεων Μονίμου προσωπικού , από τον υπάρχων ΟΕΥ, που σύμφωνα με το οργανόγραμμα , έχει ακόμα την δυνατότητα να καλυφτούν ακόμα 10 θέσεις κυρίως ειδικότητας εργατοτεχνιτών.
Οι 127 ΔΕΥΑ όλης της χώρας, προχώρησε μέσω της «3Κ», το προηγούμενο διάστημα σε προσλήψεις και ενδεικτικά αναφέρουμε, από τα στοιχεία που μας παρέθεσαν συνάδελφοι των Σωματείων Εργαζομένων μεγάλων ΔΕΥΑ της χώρας, τι προσωπικό είχαν και σε πόσες προσλήψεις προχώρησαν.
Α) ΔΕΥΑ ΧΑΝΙΩΝ : Είχε προσωπικό 90 εργαζόμενων Αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και περίπου 60 Εργαζόμενους , ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ). Ζήτησε μέσω 3Κ και εγκρίθηκαν και πήραν προσλήψεις προσωπικού 77 ατόμων.
Β) ΔΕΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Διέθετε προσωπικό 170 εργαζόμενων Αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και μέσω 3Κ εγκρίθηκαν και πήραν προσλήψεις προσωπικού 55 ατόμων.
Γ) ΔΕΥΑ ΠΑΤΡΑΣ: Διαθέτει προσωπικό 150 εργαζόμενων Αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και έχουν εγκριθεί και περιμένουν αμεσα, 70 άτομα νέο προσωπικό.
Δ):ΔΕΥΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΒΟΛΟΥ: Διαθέτει προσωπικό 110 εργαζόμενων Αορίστου χρόνου και ζήτησε μέσω 3Κ και εγκρίθηκαν και πήραν 27 προσλήψεις προσωπικού
-Ακόμα και μικρές ΔΕΥΑ στην Κρήτη (ΔΕΥΑΒΑ, δηλαδή ΔΕΥΑ βορείου Άξονα, στα Χανιά), ΔΕΥΑ Μαλεβυζίου και ΔΕΥΑ Φαιστού, εγκρίθηκαν και πήραν προσλήψεις μέσω «3Κ».
Η δραματική έλλειψη προσωπικού, αντιμετωπίζεται με εξωτερικούς συνεργάτες (Εργολάβοι), με προσωπικό το οποίο , θα μπορούσε να είχε προσληφθεί και να καλυφτεί, από τις θέσεις του ισχύοντος του ΟΕΥ. Το δε κόστος, των Εργολαβιών , της καθημερινότητας, είναι μεγαλύτερο από το μισθολογικό κόστος ανάλογου προσωπικού ΙΔΑΧ.
Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ, βλέποντας καθημερινά η Επιχείρηση να μην μπορεί ανταποκριθεί στο έργο της έναντι των Δημοτών, ενημερώνει το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ και ζητά την παρέμβασή της , με σκοπό το γρηγορότερο δυνατόν , να υπάρξει λύση στο θέμα των προσλήψεων ΙΔΑΧ.
Όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί, ότι το πρωτεύον θέμα για την επιβίωση και λειτουργία της Επιχείρησης, είναι η υποστελέχωσή της Υπηρεσίας.
Ζητούμε ακόμα συντομότατα στο Δημοτικό Συμβούλιο , να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση, για την υποστελέχωση της ΔΕΥΑΗ.
Το παρόν υπόμνημα με την ανάλογη τροποποίηση θα επιδοθεί στους βουλευτές Ηρακλείου, στο Εργατικό κέντρο και σε οποίους άλλους θεσμούς χρειαστεί.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ, θα προβεί σε μια σειρά από ενέργειες στο άμεσο μέλλον, αναδεικνύοντας, το θέμα της υποστελέχωσης της ΔΕΥΑ Ηρακλείου.
Η ΔΕΥΑΗ διαθέτει και πρέπει να συνεχίσει να διαθέτει, έμπειρο και άριστα καταρτισμένο , ανθρώπινο δυναμικό.
Παρέχει, ποιοτικές-χαμηλού κόστους, ανταποδοτικές υπηρεσίες, με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΕΛΙΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΚΕΠΑΣΙΑΝΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ