(Η φωτογραφία της οικειότητας, Μητσοτάκη – Κασιδιάρη χρονολογείται από τις 5 Οκτωβρίου 2015, στη διαδικασία της εκλογής του προέδρου της Βουλής. Ο υποψήφιος, τότε, για την αρχηγία της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πλησιάζει από πίσω με οικειότητα τον τότε βουλευτή των νεοναζί και ήδη υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη – προφανώς, για… ανταλλαγή ευχών!)
Η ΧΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 είχε εκλέξει 16 βουλευτές. Για τη θέση όμως του Ε’ Αντιπροέδρου – που εκ του κανονισμού καταλαμβάνει το τρίτο κόμμα (ήταν η εγκληματική ομάδα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών) ο υποψήφιος της ΧΑ Γιάννης Αϊβατίδης πήρε 59 ψήφους υπέρ, 186 λευκά, 49 άκυρα. Δηλαδή στην κάλπη βρέθηκαν 43 ψηφοδέλτια περισσότερα από τη δύναμη των νεοναζί!
Μετά την ψηφοφορία η τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο για βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν Χρυσή Αυγή με αφορμή την ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους της Βουλής: «Στην πρώτη ομιλία του Προέδρου της Βουλής, πάρα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να λείπουν από την αίθουσα. Και υπάρχουν και χειρότερα, ότι πολλοί εξ αυτών επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, αντί να στηρίξουν το συναινετικό προεδρείο», είχε σημειώσει.
Τη φωτογραφία τη βρήκαμε στο nefelikas.wordpress.com
Αλλά και η εικόνα από το site των νεοναζί αποδεικνύει πολλά…
Διαβάστε επίσης το ρεπορτάζ της Παναγιώτας Μπίτσικα από το Documento
Χέρι χέρι η ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή
Τα προγεφυρώματα για το κυνήγι των ψήφων της δεξιάς πολυκατοικίας.
Το νήμα που συνέδεε ΝΔ και Χρυσή Αυγή ήταν εμβαπτισμένο στη δεξαμενή του αντικομμουνισμού, της εθνικόφρονης πειθαρχίας του νόμου και της τάξης, του μεγαλοϊδεατισμού, των πυλώνων των ελληνοχριστιανικών ηθών (με παραλλαγή το αρχαιοελληνικό μεγαλείο) και της αποβολής του ξένου. Παλιοί γνώριμοι του χώρου της Δεξιάς ανακατεύτηκαν με νεόκοπους τραμπούκους φασίστες σε ηγετικό επίπεδο στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Από το 2010 και κυρίως από το 2012 αυτό άρχισε να έλκει στην κάλπη χιλιάδες ψήφους διαφορετικής προέλευσης. Σαν το διψασμένο σφουγγάρι η ΝΔ κυ-νηγούσε την επιστροφή ψηφοφόρων της χωρίς να τους… κακοκαρδίσει. Αλλωστε το «έξω οι ξένοι» ταίριαζε σαν επι-φανειακή σκουριά που κάλυπτε τις πολιτικές ευθύνες για την ανεργία και τη φτώχεια τον καιρό των μνημονίων και της λιτότητας.
Για «παλιούς συναγωνιστές και συντρόφους» που ψήφιζαν ΧΑ είχε μιλήσει τον Ιούλιο του 2015 ο Κωνσταντίνος Μητ-σοτάκης σε συνέντευξη στο Mega. Οπως εξηγούσε, «την εποχή που εγώ ήμουν αρχηγός της ΝΔ κανένα κόμμα δεν υπήρχε στα δεξιά μου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί κατά ένα μεγάλο μέρος, με λίγες εξαιρέσεις, περιστασιακά βρέθηκαν σε αυτό το κόμμα. […] Αυτούς τους παλιούς συναγωνιστές και συντρόφους ήθελα να κινητοποιήσω για να συστρατευτούν…».
Ο Μπαλτάκος και η υπόκλιση
Ηδη από το 2011 η ΝΔ παρέπαιε. Ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε να ορθοποδήσει έχοντας δίπλα του πολιτικούς της σκληρής Δεξιάς. Επέλεξε τον νομικό Τάκη Μπαλτάκο ως γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ο Μπαλτάκος κράτησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη ΧΑ. Οι αντικομμουνιστι-κές απόψεις και οι καταβολές του με πρότυπα την τάξη και την πειθαρχία και «κολόνες» του κράτους την εκκλησία και τις ένοπλες δυνάμεις έδιναν τον ρυθμό, όπως ήταν η εκτίμηση τότε στους σχεδιασμούς του για μια κυβέρνηση ακραιφνώς απαρτισμένη με στελέχη δεξιών, ακροδεξιών έως και χρυσαυγιτών. Οι δρόμοι τους με τον Σαμαρά και τη ΝΔ χωρίστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2014, όταν αποκαλύφθηκαν οι επαφές Μπαλτάκου με τον τότε βουλευτή της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη.
Το στιγμιότυπο που απεικόνιζε την Ντόρα Μπακογιάννη να συνομιλεί εγκάρδια με τον Ηλία Παναγιώταρο δικαιο-λόγησε η βουλευτής της ΝΔ. Φέρεται να ισχυρίστηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα τον Ιούλιο του 2013: «Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το σεις και με το σας. Διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί μου, όταν μου μιλούν έχουν μια ευγένεια απέ-ναντί μου. Τι θέλετε δηλαδή, να παίζω ξύλο; Εγώ ομιλώ με όλους στη Βουλή». Είχε προηγηθεί το 2012 μια υπόκλιση προς αυτήν από τον «φίρερ» Νίκο Μιχαλολιάκο.
Στο μεταξύ, βουλευτές της ΝΔ συνέχιζαν να ρίχνουν γέφυρες. Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εργασίας (νυν υ-πουργός Εθνικής Αμυνας) Νίκος Παναγιωτόπουλος τάραξε τα πολιτικά νερά το 2013. Στο radio1d.gr δήλωσε ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα νεοναζί. Μπορεί κάποια στοιχεία της ηγεσίας της να ασπάζονται αυτή την ιδεολογία. Αλλά για μένα η βάση υποστήριξης, δηλαδή του κόσμου που στρέφεται προς τη ΧΑ, έχει ως αιτία τη διαμαρτυρία με την κατάσταση κι όχι τη ναζιστική ιδεολογία. Κι ελπίζω να ακούνε και στη ΝΔ αυτή μου την τοποθέτηση».
Λίγο πιο πριν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας σε συνέντευξή του στον Real fm μιλούσε για «ευρύτατη συνεννόηση για μια εθνική άμυνα» μία μέρα αφότου στο συνέδριο της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς είχε αναφερθεί αρνητικά για τη ΧΑ. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι μίλησε για συνεργασία όλων των κομμάτων απέναντι στην τρόικα. Είναι η περίοδος που και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για τη ΧΑ ως «αυθεντικό κίνημα». Εχουν μείνει χαρακτηριστικές οι φράσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου ως δημοσιογράφου το 2013 για «μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή», κάτι που όπως λέει σήμερα ως βουλευτής της ΝΔ το ανέφερε από ανησυχία στο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο και κατηγορεί για «διαστρεβλώσεις» και «εμπάθεια».
Η κάλυψη Μητσοτάκη
Τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες έκανε δηλώσεις στην ιστοσελίδα Politico που προκάλεσαν σάλο. Επέλεξε να υποβαθ-μίσει τη δράση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ και να μιλήσει αποκλειστικά για αριστερή βία. Ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή «υπήρξε τόσο εξτρεμιστική και χυδαία» ώστε περιθωριοποιήθηκε, προσθέτοντας ότι σήμερα «είναι σαν να μην υπάρχει», ενώ σημείωσε ότι «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια».
Ακόμη συζητιούνται και τα σχόλια του επίσης δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που ενοχλήθηκε τον Νοέμ-βριο του 2015 από τη «λυτή» «μάνα Φύσσα» απέναντι στον Ρουπακιά στο δικαστήριο. Φέτος τον Ιούλιο πάντως ο βου-λευτής Κων. Μπογδάνος βρέθηκε δίπλα στον υπόδικο Κασιδιάρη σε αντιμεταναστευτική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον κάλυψε πλήρως: «Κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί».
Ετερος δημοσιογράφος και νυν βουλευτής της ΝΔ, ο Γιάννης Λοβέρδος, είχε δηλώσει από τηλεο-ράσεως ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος του είναι «ανθρώπινα συμπαθής» αν και διαφωνεί πολιτικά μαζί του. Αλλά και ο νυν πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας είχε αποθεώσει τον Κασιδιάρη τον Μάρ-τη του 2017. «Εύγε Ηλία. Περιέγραψες το πρόβλημα μιας ολόκληρης χώρας σε μία μόνον φράση», όπως φέρεται να είχε γράψει σε tweet που έχει διαγραφεί (ο ίδιος έχει μιλήσει για χακάρισμα), πα-ραθέτοντας τα λόγια του τότε υπόδικου: «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου».