Η Εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Κανένα ελαφρυντικό να μην αναγνωριστεί εκτός από αυτό του πρότερου έντιμου βίου για ορισμένους από τους κατηγορούμενους που κατηγορούνται μόνο για ένταξη και όχι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Μετά την ένταση που προκλήθηκε από την πρόταση-έκπληξη της εισαγγελέως (ήταν η ίδια που είχε προτείνει να μη θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση η ΧΑ) η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά αιτήματα ελαφρυντικών με αποτέλεσμα η έδρα να διακόψει για περίπου 15 λεπτά.
Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις καθώς η ενδεχόμενη αναγνώριση τους αυτόματα αλλάζει το πλαίσιο των ποινών που αντιμετωπίζουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης έδωσαν «μάχη» μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα ζητώντας ελαφρυντικά για τους εντολείς τους ευελπιστώντας σε ηπιότερη ποινική μεταχείριση. Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας , της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ήταν αυτά που αιτήθηκε η πλειονότητα των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση με την «υπογραφή», σύμφωνα με την δικαιοσύνη, της Χρυσής Αυγής.
Οι κατηγορούμενοι, μέσω των συνηγόρων τους, σε μια προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο, αναφέρθηκαν στην πορεία της ζωής τους ενώ κάποιοι επικαλέστηκαν ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα, ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα ακόμη και πως είναι εθελοντές αιμοδότες. Επιπλέον, δεν ήταν λίγοι οι υπερασπιστές που μίλησαν για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.