Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τοποθέτηση στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης
«Ζητάμε ίση και υποχρεωτική μετεγκατάσταση των ανθρώπων – αυτό το σύμφωνο εγκλωβίζει τους πρόσφυγες αλλά εγκλωβίζει και τη χώρα», επεσήμανε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του πριν από λίγη ώρα την Ελληνική Βουλή ο Κώστας Αρβανίτης.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε εξ αποστάσεων σε ειδική κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης & Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων) με θέμα την ενημέρωση για το σχέδιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση που παρουσίασε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Στην παρέμβασή του, ο Κώστας Αρβανίτης, χωρίς να παραλείψει να ασκήσει σκληρή κριτική στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία παρομοίασε με σαθρό οικοδόμημα χωρίς θεμέλια και στέγη, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη διαπραγμάτευση και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα με κεντρικό άξονα το αίτημα για Υποχρεωτικές Μετεγκαταστάσεις, αίτημα που όπως σημείωσε με έμφασή στο κλείσιμο της σύντομης παρέμβασής του βρίσκει αρκετούς συμμάχους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Ευρωβουλευτή:
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην προκειμένη περίπτωση, θέλω να σας πω πως το νέο Σύμφωνο είναι απολύτως συντηρητικό. Μπορεί να διαφωνήσει μαζί μου ο κύριος Υπουργός, όμως η ψυχή του είναι το Βίσεγκραντ.
Το αφήγημα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και της προώθησής του εμπεριέχεται σε αυτό το νέο Σύμφωνο, και εμπεριέχεται και σαν εικόνα στις δομές όπως στο Κλειδί και το Καρά Τεπέ.
Εδώ μιλάμε για εγκλωβισμό. Για εγκλωβισμό προσφύγων, αλλά και εγκλωβισμό της χώρας.
Ο κύριος Σχοινάς κατάφερε να παρουσιάσει ένα προσχέδιο συμφωνίας που άφησε τους πάντες ανικανοποίητους – τουλάχιστον αυτούς που σέβονται τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου και επιζητούν μια δίκαιη λύση για το προσφυγικό.
Κι αυτό γιατί το μόνο νέο στοιχείο που διακρίνεται από το νέο Σύμφωνο είναι το γνωστό αφήγημα της αποτροπής: «να δείξουμε στους ανθρώπους που δραπετεύουν από τον άμεσο κίνδυνο ότι εδώ, στην Ευρώπη, δε χωρούν, και είναι χειρότερα από εκεί, από τις χώρες προέλευσης.
Και αυτό προκύπτει από τα ακόλουθα σημεία: Οι διαδικασίες εξέτασης και χορήγησης ασύλου μας λένε ότι θα επιταχυνθούν. Εδώ κρατώ πολλές επιφυλάξεις διότι υπάρχει προβληματισμός ως προς το τί εννοούμε επιτάχυνση. Αυτό που δεν μας λένε είναι ότι αυτό θα συμβεί – αν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει – με θύματα τη νομιμότητα, το σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και τα θεσμοθετημένα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξατομικευμένη εξέταση του κάθε αιτήματος. Πράγμα που είναι απαραίτητο, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Σε ό,τι αφορά τα «οικονομικά κίνητρα», είναι σαφές πως η αλληλεγγύη τους είναι ουσιαστικά μποναμάς. Δηλαδή, θα δίνουν χρήματα στις χώρες πρώτης υποδοχής για να κρατήσουν τη δική τους φωλιά καθαρή, όπως εκείνη την αντιλαμβάνονται. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Οικονομικά κίνητρα για τις χώρες πρώτης υποδοχής, από εκείνες τις χώρες του Βίσεγκραντ που δε θέλουν μετανάστες στα εδάφη τους. Δε τη θέλουμε αυτή την αλληλεγγύη τους.
Το σχέδιο της Κομισιόν με τους «τρεις ορόφους» του κυρίου Σχοινά δεν έχει θεμέλια. Και δεν έχει και στέγη. Έχει μόνο την τοιχοποιία. Και θα καταρρεύσει. Και θα πάρει μαζί του και τη χώρα, και την Ευρώπη, και τους πρόσφυγες, και τους ντόπιους, και τα δικαιώματα.
Εμείς κάνουμε έναν αγώνα, τουλάχιστον οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο. Σας φέραμε μια επιστολή με υπογραφές 169 ευρωβουλευτών από 6 πολιτικές ομάδες. Τί ζητάμε; Ίση και υποχρεωτική μετεγκατάσταση των ανθρώπων. Ίση και υποχρεωτική. Γιατί αλλιώς, αν περάσει το σχέδιο, η χώρα θα γίνει ένα ατέλειωτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και η Ιταλία ενδεχομένως, αν και η κατάσταση για την Ιταλία είναι πιο ευνοϊκή.
Κάτι τελευταίο. Είπε ο κύριος Σχοινάς για τις τρίτες χώρες με τις οποίες έχουν συμφωνήσει για ασφαλείς επιστροφές. Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι τρίτες χώρες; Γιατί είμαστε και σε μια διαδικασία εθνικών θεμάτων. Ποιες είναι λοιπόν; Είναι η Τουρκία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Λιβύη; Παίρνουν αυτές οι χώρες ανθρώπους πίσω με επιστροφές; Γιατί η έρευνα που κάναμε δείχνει ότι το 85% των επιστροφών που λέει η κυβέρνηση είναι Αλβανοί υπήκοοι. Μην μπερδεύουμε λοιπόν τα νούμερα.
Εμείς θα επιμείνουμε πολιτικά στην ισοκατανομή και στη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Και ελπίζουμε ότι στον αγώνα αυτόν θα σας βρούμε συμμάχους, όπως και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, χωρίς εγωισμούς! Και οι συμμαχίες μας στο Ευρωκοινοβούλιο επί του συγκεκριμένου δεν είναι αρνητικές.