(στην κεντρική εικόνα, λεπτομέρεια της ανατίναξης του γαλλικού πλοίου «La Therese» από τα αρχεία της Σιμάνκας, στην Iσπανία)
Η πρόταση από την παράταξη «συν+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου
Την ανακατασκευή της Γαλλικής Ναυαρχίδας La Thérèse (Λατερέζ) στα πρότυπα του πλοίου Great Britain στο Bristol ως τουριστικού εκθέματος, αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, υιοθετώντας την πρόταση της παράταξης «συν+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ».
Το πλοίο αλλά και το ναυάγιό του έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πολιορκίας του Χάνδακα αλλά και της ναυπηγικής του 17ου αιώνα. Βυθίστηκε κατά την τελική φάση της πολιορκίας του Χάνδακα, στις 24 Ιουλίου 1669, ανοιχτά στον κόλπο του Δερματά, στο Ηράκλειο, μετά από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του.
Δείτε επίσης: 24 Ιουλίου 1669: Η βύθιση του θρυλικού La Therese στον κόλπο του Δερματά- Η ανέλκυσή του από τον Κουστώ
Έφτασε στην Κρήτη στις 19 Ιουνίου 1669 κατά την αποστολή της τελευταίας και πιο σημαντικής γαλλικής βοήθειας στον πολιορκούμενο από τους Οθωμανούς Χάνδακα. Ας σημειωθεί ότι η γαλλική δύναμη αριθμούσε 41 σκάφη από τα οποία τα 17 μεταφορικά και τα υπόλοιπα ιστιοφόρα πολεμικά και γαλέρες, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό έφτανε τους 15.000 άνδρες (πληρώματα) και 8.000 στρατιώτες.
Εκείνη τη μέρα που βυθιζόταν, στις 24 Ιουλίου 1669, θα γινόταν η οργανωμένη αντεπίθεση από ξηρά και θάλασσα των ενωμένων χριστιανικών δυνάμεων. Δυστυχώς το περιστατικό αυτό έκανε τους πολιορκημένους να χάσουν το κουράγιο τους και να μην επιχειρήσουν, όπως σχεδίαζαν την έξοδό τους από τα τείχη. Έτσι αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες συνθηκολόγησης με τον εχθρό και να παραδώσουν το Χάνδακα στον Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλή. Η βύθισή του, από τυχαία μάλλον έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του, είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων, τη συνθηκολόγηση και την παράδοση του «Μεγάλου Κάστρου» στους Τούρκους.
Η πρόταση
Το γενικό σχήμα της ιδέας είναι να δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο στο οποίο θα υπάρχει αντίγραφο του πλοίου σε μικρότερη κλίμακα και ταυτόχρονα θα εκτίθενται ευρήματα από το ναυάγιο (αυθεντικά ή αντίγραφα) καθώς και ντοκουμέντα για τη σημαντική εκείνη ιστορική περίοδο. Ένα τέτοιο θεματικό πάρκο με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την ξενάγηση και την αφήγηση της ιστορίας της κατασκευής του πλοίου και της ναυπηγικής της εποχής, αλλά και της ιστορίας της πολιορκίας του Χάνδακα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης πολλών τουριστών και ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου αφορά στην δημιουργία επιτροπής που θα επιμεληθεί την πρόταση εμπλουτίζοντάς την και με άλλες ιδέες και προτάσεις.
Ολόκληρη η πρόταση
Το Ηράκλειο, μια πόλη με πολυεπίπεδα στρώματα ιστορίας και πολιτισμού, μπορεί να κοιτάζει μέσα από τα μεγαλύτερα προτερήματα της, την ανάπτυξή της αλλά και τον ρόλο που τής έχει δώσει η ιστορία.
Το Ηράκλειο μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό ως εργαλεία ανάπτυξης μπορεί να δει με θετικότερα βήματα το μέλλον. Να διευρύνει τους ορίζοντες και να σχεδιάσει μια πολιτική που θα επιλέγει την παραγωγή και την ανάπτυξη, μέσα από την μακρόχρονη ιστορία του.
Μια τέτοια πρόταση είναι «Η ανάδειξη της πολιορκίας του Χάνδακα».
Θα πρέπει να περάσουμε, από την αφήγηση της σημασίας της πολιορκίας και τον ρόλο του Χάνδακα, στην δική μας αφήγηση ως προς την ανάδειξη και την σημασία των γεγονότων στο πεδίο της ανάπτυξης και τον ρόλο του δήμου Ηρακλείου στη Μεσόγειο. Το Ηράκλειο μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα ως τουριστικό προϊόν, ως πόλη πολιορκίας. Έχει “μαζί” του, την Ιστορία και την Γεωγραφία.
Με βάσει την ανάδειξη της πολιορκίας του Χάνδακα μπορούμε να αναπτύξουμε μια εξωστρεφή στρατηγική για την σημασία και ανάδειξη του δήμου ως ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου.
Εάν κατανοήσουμε την σημασία του φαινομένου και της ανάδειξης όχι μόνο ως ιστορικού γεγονότος αλλά και τον σύγχρονο ρόλο και λόγο που μπορεί να έχει το Ηράκλειο στην Μεσόγειο τότε θα μπορούμε να κάνουμε βήματα ώστε το Ηράκλειο να είναι ένα από τα διακριτά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο ιστορικό αυτό γεγονός που διήρκεσε 21 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία της ιστορίας, είχαμε και την βύθιση ενός από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα πλοία του Γαλλικού στόλου αλλά και της Ευρώπης.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να ξεκινήσουν να γίνονται πράξη με μία ιδέα που έχουμε ως Δημοτική Παράταξη «Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου» και μπορεί να γίνει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Ηρακλείου :
Την «Ανακατασκευή της Γαλλικής Ναυαρχίδας La Thérèse στα πρότυπα του πλοίου Great Britain στο Bristol ως τουριστικού εκθέματος, εντός θεματικού Πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Χερσαίας ζώνης του Λιμένος Ηρακλείου».
Η ιδέα μας η οποία κατατίθεται σήμερα στο Δ.Σ είναι να δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο στο οποίο θα υπάρχει αντίγραφο του πλοίου σε μικρότερη κλίμακα και ταυτόχρονα να εκτίθενται ευρήματα από το ναυάγιο καθώς και ντοκουμέντα για τη σημαντική εκείνη ιστορική περίοδο.
Ένα ναυάγιο με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πολιορκίας του Χάνδακα (Ηρακλείου) αλλά και της ναυπηγικής του 17ου αιώνα, το ναυάγιο του γαλλικού πλοίου «La Thérèse».
Η συγκεκριμένη πρόταση συνδυάζεται με την ανάδειξη της ιστορίας της πολιορκίας του Χάνδακα από τους Οθωμανούς και ειδικότερα με την βύθιση της Γαλλικής Ναυαρχίδας La Thérèse, που είχε έρθει προς ενίσχυση μαζί με άλλα πλοία ευρωπαϊκών δυνάμεων προς τους πολιορκημένους κατοίκους της Candia από τους Οθωμανούς.
Μιας ιστορικής στιγμής που δείχνει τους διαχρονικούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Γαλλία με την Ελλάδα και την Κρήτη.
Είναι γνωστοί σε όλους μας, οι εξαιρετικές σχέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες που στηρίζονται στην Ιστορία, σε μία αδιάψευστη φιλία, στην πολιτιστική εγγύτητα και σε μια βαθιά αλληλεγγύη ακόμα και στις μεγάλες παγκόσμιες δοκιμασίες που έχουν περάσει οι λαοί και οι χώρες μας κατά την διάρκεια του 20ου Αιώνα.
Η πρόταση της ανακατασκευής του πλοίου La Thérèse στα πρότυπα του πλοίου Great Britain στο Bristol ως τουριστικού εκθέματος όλο τον χρόνο, ως μουσείου και ξενάγησης μέσα από τεχνολογικά μέσα για την ιστορία της κατασκευής του πλοίου και της ναυπηγικής της εποχής, αλλά και της ιστορίας της πολιορκίας του Χάνδακα θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης πολλών τουριστών και ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
Η συμμετοχή των πολιτών μέσα από μια αμφίδρομη, ανοιχτή σχέση δημοτικής αρχής και πολιτών θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο δυναμική την πρόταση για την αξιοποίηση της πολιορκίας του Χάνδακα (Ηρακλείου) ως τουριστικού προϊόντος εμπλουτίζοντάς την και με άλλες ιδέες και προτάσεις.
Στην σημερινή εποχή, που ο πολιτισμός και η ιστορία των λαών βάλλονται, δεν μπορείς μόνο να αγωνίζεσαι για την υπεράσπιση τους αλλά να τα χρησιμοποιήσεις και ως εργαλεία ανάπτυξης, για την ευημερία των πολιτών. Τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, ως πόλη στο πεδίο της ιστορίας και του πολιτισμού, θα μπορούσαν να μας καταστήσουν πρωταγωνιστές, να σχεδιάζουμε και να κοιτάμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.
Η ιδέα της πρότασης μας αυτής έχει να κάνει με την οικονομική και την τουριστική προβολή της πόλης μας αλλά και με την ιστορική και γεωπολιτική πλευρά των πραγμάτων. Ειδικότερα σήμερα μετά και από την πανδημία, οι τουριστικές περιοχές θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να διαφοροποιήσουν το προϊόν που διαθέτουν αν θέλουν να επιβιώσουν.
Στα πλαίσια αυτά μπορούμε να διερευνήσουμε την ενδεχόμενη συμμετοχή της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα αλλά και οποιουδήποτε άλλου φορέα κρίνουμε σκόπιμο, για την ανάδειξη του γεγονότος της βύθισης της Γαλλικής Ναυαρχίδας, που δυστυχώς σήμανε και την λήξη της πλέον μακροχρόνιας Πολιορκίας πόλεως παγκοσμίως και την τελική πτώση της Candia στους Οθωμανούς.
Με εκτίμηση
Πέτρος Ινιωτάκης
Επικεφαλής Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Γιώργος Καραπιδάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Γιάννης Φουρνάρος
Μέλος Γραμματείας Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου