Δραματική έκκληση για βοήθεια σε τρόφιμα απηύθυνε η αντιδήμαρχος εθελοντισμού και αλληλεγγύης του δήμου Καρδίτσας, Ουρανία Σούφλα.
Όπως είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκης 94,5 πάνω από 5.000 άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, αφού έχουν καταστραφεί τα πάντα. Σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, οδικό δίκτυο.
Μιλώντας σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο η κ. Σούφλα επεσήμανε ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι είναι σε απόγνωση αφού έχουν χάσει τα πάντα ενώ στα 25 από τα 33 χωριά έχουν καταστραφεί σπίτια και καταστήματα.
Η αντιδήμαρχος εθελοντισμού και αλληλεγγύης, έκανε έκκληση για τρόφιμα πρώτης ανάγκης μακράς διάρκειας καθώς και για ξηρά τροφή.
Να σημειωθεί ότι κάτοικοι της Καρδίτσας κατά την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στις κατεστραμμένες περιοχές, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κυβέρνηση αλλά και για τα ΜΜΕ.
Νεκρική σιγή και απελπισία από την ολική καταστροφή
Πηγή: Αυγή
Βομβαρδισμένο τοπίο, σπίτια και υπάρχοντα θαμμένα στη λάσπη, γέφυρες και δρόμους κατεστραμμένους άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας «Ιανός». Νεκρική σιγή και βουβός θρήνος καλύπτουν την ατμόσφαιρα. Τρεις νεκροί και μία αγνοούμενη είναι ο τραγικός απολογισμός. Κι όταν κάτω από τη λάσπη και τις πέτρες οι άνθρωποι ψάχνουν το βιός τους, μόνο τρόμο αποκαλύπτουν τα μάτια τους μαζί με απελπισία και απόγνωση.
«Πρώτα η κρίση, μετά ο κορωνοϊός και τώρα η απόλυτη καταστροφή», λένε στην «Αυγή» οι κάτοικοι της Καρδίτσας, που είδαν τους χείμαρρους να έρχονται κατά πάνω τους και το νερό μέσα στην πόλη να φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο και 20 εκατοστά. Ακόμη πιο σκληρές οι εικόνες από την Αργιθέα, που παραμένει αποκλεισμένη καθώς έχουν καταρρεύσει όλες οι γέφυρες και η ηλεκτροδότηση για τέταρτη μέρα δεν έχει αποκατασταθεί. Κι η αγωνία μεγαλώνει για τους εγκλωβισμένους στους οικισμούς της Οξυάς του Δήμου Μουζακίου, όπως και για τους 45 ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στην περιοχή της Αργιθέας.
Καρδίτσα
«Ξεχείλισαν οι παραπόταμοι του Πηνειού και έπνιξαν την Καρδίτσα», λένε οι κάτοικοι στην «Αυγή», που προσπαθούν να καθαρίσουν τα καταστήματά τους και τα σπίτια τους, καθώς το νερό έφτασε στο κέντρο της πόλης το 1 μέτρο και 20 εκατοστά ύψος. Πάνω από 5.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και σχεδόν όλα τα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης είναι βουτηγμένα στη λάσπη. «Η ορμή του νερού ήταν τόσο μεγάλη που αναποδογύρισαν τα αυτοκίνητα», λένε κάτοικοι καταγγέλλοντας ότι μέχρι χθες το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης δεν είχαν έρθει γερανοί για να αποσύρουν τα οχήματα, ενώ δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία αποκομιδή απορριμμάτων και οι σωροί από λασπωμένα αντικείμενα ήταν στοιβαγμένοι στα πεζοδρόμια. Από χθες οι επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις στην υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας προκειμένου να λάβουν την πενιχρή για το μέγεθος της καταστροφής κρατική αποζημίωση και απογοητευμένοι γύριζαν στις επιχειρήσεις τους να βγάλουν τη λάσπη μήπως και περισώσουν κάτι…
Αργιθέα
Ολική καταστροφή στην Αργιθέα, η οποία επλήγη βάναυσα από τον Ιανό και παραμένει αποκλεισμένη, καθώς έχουν καταρρεύσει όλες σχεδόν οι γέφυρες και οι δρόμοι. Η μόνη σύνδεση είναι με έναν χωμάτινο δρόμο, που έχει έξοδο προς τον Δήμο Πύλης Τρικάλων. Όλο το βουνό έχει παρασυρθεί και έχει πέσει μέσα στην πόλη της Αργιθέας, καθώς ο χείμαρρος, που, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, δεν είχε καθαριστεί, παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του. Τα οκτώ ανατολικά χωριά του Δήμου Αργιθέας είναι αποκομμένα καθώς γέφυρες και δρόμοι κατέρρευσαν από την κατακλυσμιαία βροχή. Παράλληλα, ο οδικός άξονας που συνδέει το Μουζάκι με την Αργιθέα και την Άρτα έχει καταστραφεί. Επίσης, κατέρρευσε και η γέφυρα που συνδέει την Αργιθέα με το Μουζάκι. Η Αργιθέα όπως και 16 χωριά του δήμου είχαν μείνει χωρίς ρεύμα από την Παρασκευή έως την Κυριακή, οπότε και άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση. Το δε κτήριο του περιφερειακού ιατρικού κέντρου της Αργιθέας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Μουζάκι
Αποτροπιασμό και θλίψη προκαλούν οι εικόνες καταστροφής που έπληξαν το Μουζάκι, με τραγικό απολογισμό τους δυο νεκρούς από τη σφοδρή νεροποντή. Τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου, που διασχίζουν το Μουζάκι, έσπασαν γέφυρες και δρόμους και από τα νεροφαγώματα το έδαφος υποχώρησε, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτήριο του Κέντρου Υγείας και το μεγαλύτερο μέρος της τοιχοποιίας να γείρει προς την όχθη. Παραπλεύρως του Κέντρου Υγείας που κατέρρευσε, ο δρόμος έχει υποχωρήσει και αυτός, με τμήματα της ασφάλτου να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Να σημειωθεί ότι τα ορμητικά νερά του Πάμισου έφθασαν στο ύψος των γεφυρών. Στην προσπάθειά της να διασχίσει τη γέφυρα, που εκείνη την ώρα κατέρρεε, μια 40χρονη παρασύρθηκε και αυτή από τα ορμητικά νερά. Βρέθηκε το όχημά της, ενώ η ίδια ακόμη αγνοείται. Το Μουζάκι παραμένει και αυτό αποκομμένο από οδική σύνδεση, ενώ με καθυστέρηση αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση.
Λίμνη Πλαστήρα
«Η λίμνη Πλαστήρα πήρε σε ένα βράδυ όσο νερό παίρνει με έξι μήνες», λένε στην «Αυγή» κάτοικοι της περιοχής, που είδαν τα ποτάμια και τους χείμαρρους να υπερχειλίζουν, με αποτέλεσμα η πίεση του νερού να συντρίβει στο πέρασμά του όλες τις υποδομές. «Η κατάσταση στις υποδομές είναι τραγική», λένε στην «Αυγή» κάτοικοι της περιοχής εντοπίζοντας ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα σε όλο το οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά, όμως αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς πυλώνες της ΔΕΗ έχουν καταστραφεί. Οι δε αγρότες της περιοχής έχουν δει τις καλλιέργειές τους μέσα στη λάσπη. Θερμοκήπια, καλλιέργειες κηπευτικών και πατάτας, οπωροφόρα δέντρα, όπως και η μελισσοκομία, καταστράφηκαν.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές στους Δήμους Φαρσάλων και Παλαμά, με τις καλλιέργειες να έχουν καταστραφεί, και εκεί έχασε τη ζωή του ένας κτηνοτρόφος. Οι Δήμοι Αλμυρού και Μακρακώμης Φθιώτιδας μετρούν τις πληγές τους. Όπως και στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, οι κάτοικοι μαζεύουν τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κυκλώνας «Ιανός». Συγκλονίζει το μέγεθος της καταστροφής στην Άσσο της Κεφαλονιάς, όπου από τη σφοδρή νεροποντή παρασύρθηκαν ορεινοί όγκοι και μεταφέροντας μεγάλες πέτρες μέσα στον οικισμό έθαψαν τα πάντα σε ύψος που αγγίζει το ένα μέτρο!
Αναζητώντας πόρους από την Ε.Ε.
«Θα απαιτηθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των πληγέντων», είπε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή. Ενώ, για την αποκατάσταση των υποδομών, υποστήριξε ότι θα απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. Αναφερόμενος στη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας είπε ότι ήδη 250 οχήματα είναι στους δρόμους των πληγεισών περιοχών και απομακρύνουν τα φερτά υλικά με σκοπό να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση στο οδικό δίκτυο. Ενώ ήδη έχει ζητήσει να βρίσκονται σε επιφυλακή δυο ελικόπτερα για να γίνουν αεροκομιδές για όσους κατοίκους είναι αποκλεισμένοι.
Αργά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά
Αργά αντανακλαστικά επέδειξε η κυβέρνηση, καθώς δεν προέβη άμεσα στην κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η θεομηνία είχε χτυπήσει από το βράδυ της Παρασκευής και ήταν γνωστό ότι ο κυκλώνας «Ιανός» θα είναι ένα εξόχως σφοδρό καιρικό φαινόμενο. Έτσι, ενώ οι εικόνες καταστροφής είχαν γίνει γνωστές από την πρώτη στιγμή που χτύπησε ο κυκλώνας «Ιανός», η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, την οποία διοικεί ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, μόλις την επομένη της καταστροφής, το Σάββατο της 19ης Σεπτεμβρίου, κήρυξε τον Δήμο Μακρακώμης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάρκεια τεσσάρων μηνών, μέχρι την 18η Ιανουαρίου 2021. Ενώ ακόμη πιο αργά ήταν τα αντανακλαστικά της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δήμων Λαμιέων, Δομοκού και Αργιθέας. Αυτοί οι τρεις δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις χθες και θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς για έξι μήνες, μέχρι την 18η Μαρτίου 2021.