Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ένα γιγάντιο πρόγραμμα στρατιωτικών εξοπλισμών για την Ελλάδα, κόστους αρκετών δισ. ευρώ, στο όνομα του κινδύνου από την Τουρκία, υποβαθμίζοντας κάθε άλλη ανάγκη στην κοινωνία και τη χώρα.
Δείτε: Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Εξοπλιστικό – γίγας και άδειο καλάθι για την κοινωνία
Η αντιπολίτευση στη χώρα ακριβώς σε αυτό το σημείο επικέντρωσε την κριτική της. Στην αγορά μαμούθ και στο άδειο καλάθι για την κοινωνία.
Μια ματιά όμως στον διεθνή Τύπο βάζει μια ακόμα υποψία στο μυαλό όλων: μήπως πάμε πάλι σε ένα νέο σκάνδαλο του αιώνα με την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafael; Η Γαλλία βεβαίως πανηγυρίζει, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, όμως οι πληροφορίες που αναφέρονται στα διεθνή μέσα εδώ και καιρό βάζουν σε αμφισβήτηση την “αξία” της αγοράς για την ελληνική άμυνα!
Διαβάστε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το Candiadoc
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι “The EurAsianTimes” αποκάλυπταν στις 2 Αυγούστου 2020 ότι τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη δεν έχουν αγοραστές σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ινδία, που μάλιστα τελικά περιόρισε κατά τον αριθμό που αγόρασε, από 126 σε 36.
“Χωρίς αγοραστές τα Rafale. Γιατί σχεδόν όλες οι χώρες απέρριψαν τα Γαλλικά Rafales εκτός από την Ινδία;” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος. Ενώ στο κείμενο διαβάζουμε ότι το Rafale είναι ένα από τα πιο ακριβά αεροσκάφη της διεθνούς αγοράς, αλλά δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις άλλων αεροσκαφών.
Μάλιστα, σημειώνουν οι “The EurAsianTimes”, το BBC συγκρίνει τα JF-17 με τα Rafale Jets και τα “μικρής δυνατότητας” SU-30 MKIs, και τα απορρίπτει. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν, τα θωρούν ως αποδιοπομπαίο τράγο!
Μάλιστα, προσθέτουν, εκτός από τη Γαλλία και την Ινδία, μόνο το Κατάρ και η Αίγυπτος χρησιμοποιούν αεροσκάφη Rafale και αυτά σε πολύ περιορισμένο αριθμό.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα σημαντικό εμπόδιο για την επιτυχία του Rafale είναι ότι συνδυάζει ένα υψηλό κόστος με ένα πολύ ελαφρύ και μη εξειδικευμένο αεροσκάφος, πράγμα που σημαίνει ότι για χώρες που αναζητούν έναν μαχητή υψηλού επιπέδου, θα στραφούν προς κάτι βαρύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όπως το F-15 ή το Su-35, ενώ για όσους αναζητούν έναν φτηνό μεσαίο ή ελαφρύ μαχητή, τα F-16V, F-18E ή MiG-35 θα ήταν πιο οικονομικά αποδοτικά.
«Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης γιορτάζουν την άφιξη πέντε Rafales σαν να κέρδισαν έναν πόλεμο εναντίον της Κίνας. Εάν η Rafale είναι τόσο καλή, γιατί το Ομάν, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Λιβύη, το Κουβέιτ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Βέλγιο, τα ΗΑΕ, η Ελβετία, η Μαλαισία αρνήθηκαν να το αγοράσουν. Εκτός από την Ινδία, μόνο το Κατάρ και η Αίγυπτος το αγόρασαν », ανέφερε ο Ashok Swain, καθηγητής Ερευνών για την Ειρήνη και τις Συγκρούσεις, πρόεδρος της Διεθνούς Συνεργασίας για το Νερό της UNESCO.
Πανηγύρια στη Γαλλία για την… πρώτη πελάτισσα στην Ευρώπη!
Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν το γαλλικό υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία Dassault Aviation μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, οι οποίες επισημοποίησαν πως η χώρα ανοίγει το πουγκί της και θα ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για απόκτηση νέων αεροσκαφών και όχι μόνο.
Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις, το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και ο τομέας της εργασίας δέχεται ισχυρά πλήγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με την ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη ότι ένας από τους βασικότερους λόγους της προσέγγισης με τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν για να κλείσει το «ντηλ» της αγοράς μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale.
Οι ανακοινώσεις αυτές του πρωθυπουργού ακούστηκαν σαν μουσική στα αυτιά της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, η οποία έσπευσε να δώσει τα απαραίτητα συγχαρητήρια στην εταιρεία Dassault Aviation, κατασκευάστρια των πολεμικών αεροσκαφών και να χαρακτηρίσει το ντιλ ως επιτυχία της γαλλικής βιομηχανίας αεροναυπηγικής.
Σύμφωνα με την Φλορένς Παλί πρόκειται για «εξαιρετικά νέα που είναι αποτέλεσμα μίας πολιτικής εξαγωγών την οποία έχω προσπαθήσει να εφαρμόσω από το 2017».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Dassault Aviaton, Ερίκ Τραπιέ σημείωσε ότι «αυτή η ανακοίνωση ενισχύει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με τη Ελλάδα εδώ και έναν αιώνα και ευχαριστώ τις ελληνικές αρχές για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν για ακόμη μία φορά».
Η ανάρτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά
Μια ανάρτηση με αιχμές έκανε από το Παρίσι η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, κοινοποιώντας “θριαμβευτική” δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας: η Ελλάδα είναι η μία ευρωπαϊκή χώρα, φυσικά πέραν της Γαλλίας, που θέλει να αποκτήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά!
Εξοπλιστικά-μαμούθ και προσλήψεις με το βλέμμα στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στην άμυνα της χώρας ανακοίνωσε τα ακόλουθα έξι μέτρα
- Αγοράζεται άμεσα για την πολεμική αεροπορία μοίρα 18 Rafale που σε συνδυασμό με τα F-16 και άλλα ιπτάμενα μέσα θα ενισχύσουν τη δύναμη αποτροπής της χώρας μας
- Εντάσσονται στον στόλο του πολεμικού ναυτικού 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονίζονται 6 φρεγάτες που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.
- Ενισχύεται συνολικά το οπλοστάσιο των 3 κλάδων, για στρατό, ναυτικό, αεροπορία ως εξής: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό. Νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία
- Ενισχύεται το προσωπικό με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας – επαναξιολόγηση στρατιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζονται και επαγγελματικά εφόδια για τους στρατευμένους
- Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία, με στρατηγικό επενδυτής στο Σκαραμαγκά, ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ, ενώ αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στα ναυπηγεία Ελευσίνα
- Ενισχύεται η ψηφιακή λειτουργία και η άμυνα των ενόπλων δυνάμεων από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ συγκέντρωσαν σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση με καυστικά σχόλια και ανακοινώσεις σε υψηλούς τόνους.
Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κλίμα ανασφάλειας, με την κυβέρνηση να κινείται χωρίς σχέδιο στην οικονομία και να προχωρά σε πρόγραμμα εξοπλιστικών μαμούθ χωρίς κοστολόγηση.
«Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις σας κρύβουν ουσιαστικά εξυπηρετήσεις για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών», τόνισε το Κίνημα Αλλαγής. «Αυτοπεποίθηση από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μπορούν να νοιώθουν μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας και οι πωλητές όπλων», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ. Για «σχέδιο οριστικής άλωσης του κράτους» έκανε λόγο η Ελληνική Λύση, για «επένδυση στα όπλα αντί για την Υγεία», μίλησε το ΜέΡΑ25.
Αστείοι είσαστε , ακούτε είδηση και δεν σας νοιάζει ποιος το είπε ή το θέμα, απλα βγάζετε ένα πρόχειρο άρθρο που ουσιαστικά είναι αντιγραφή ενός άλλου άρθρου που μιλάει για διαφορετικές καταστάσεις σε εντελώς διαφορετική περιοχή άμυνας . Αντί να κάτσετε να διαβάσετε για τους προδιαγραφές των αεροπλάνων κάθεστε και και λέτε « Μα το τάδε άρθρο λέει ότι μεταξύ το SU-30 και το JF-17 στο συγκεκριμένο ρόλο είναι χειρότερο …. για βαρύ αεροσκάφος το F-15 EX και το SU-35 είναι καλύτερο .» Α)Παίρνετε όσα λεν σαν γεγονός χωρίς κριτική σκέψη ότι υπάρχουν προπαγάνδες και ψεύτες . Β) τo JF-17 και τη SU-30 δεν είναι επιλογές για την Ελλάδα λόγου το γεγονός ότι είμαστε στο NATO Γ) Σύγκρνινρεται τις ανάγκες της Ινδίες με τις ανάγκες της Ελλάδας , μια εντελώς διαφορετική χώρα , κουλτούρα , οικονομία και ΑΟΖ , η Ινδία έχει διαφορετικούς εχθρούς οι οποίοι έχουν διαφορετικά όπλα από τους δικούς μας , να λέτε ότι το Rafale δεν ικανοποιεί της ανάγκες της Ινδία δεν κολλαει αφότου εμείς έχουμε διαφορετικές ανάγκες . Δ) Ξανά , τα SU-35 και F-15EX ναι είναι ικανά αεροσκάφη ρόλου Υπεροχή Αέρος , αλλά δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε εξαιτίας ότι τα SU-35 είναι ρωσικά και εμείς είμαστε στη NATO και τα F-15X δεν ικανοποιούν τις ανάγκες μας Υπεροχής Αέρος αφότου ανιχνεύονται από τα S-400 200χμ μακριά , και εξάλλου και αν μπορούσαμε το πλεονεκτικά των Ραφαλε είναι ότι μας προσφέρουν Γαλλική βοήθεια και ότι είναι σχεδόν άμεση παραγγελίας ενώ την αναβάθμιση των F-16 την περιμένουμε σχεδόν 3 χρόνια και ούτε ένα από τα 80 κάτι αεροπλάνα δεν έχουν αναβαθμιστεί .
Παραπονιέστε συνέχεια ότι η τιμή των Ραφαλε και βασικά , των Ινδικών Ραφαλε αλλά είσαστε τόσο πανυβλακες που τιμές δεν είδατε καν . Η Ινδία τα χρυσοπλήρωσε για 36 Rafale F3R σε 5 Δισεκατομμύρια Ευρώ ! Εμείς δίνουμε 16 σαράβαλα του ‘85 που πια δεν μπορούσανε να κάνουνε τίποτε και που δεν πετούσανε καν γιατί ανταλλακτικά δεν υπήρχουν . Αγοράσαμε 10 Rafale F3R + 8 ΔΩΡΕΑΝ Rafale F3 μόνο για 1 – 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ !
Αλλά εντάξει , συνεχίστε να βγάζετε ότι μπούρδες για να χαμηλώσετε το ηθικό της χώρας για λίγα λεφτά .