Eσωκομματικό θέμα δημιουργήθηκε στη Νέα Δημοκρατία από το γεγονός ότι 88 από το σύνολο των 158 βουλευτών του κόμματος δεν πήγαν να ψηφίσουν για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μετά τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, η οποία ως εκ τούτου απερρίφθη, οδηγώντας σε ένα «γαλάζιο Βατερλό».
Δείτε επίσης: Η έσχατη ξεφτίλα του Άδωνη: “Συγγνώμη, δε θα ξανασυμβεί”, λέει στον Κουρτάκη για την ασυλία Πολάκη!
Ορισμένοι κάνουν λόγο για το πρώτο σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αποχή των βουλευτών από την ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε παρότι υπήρχε κομματική γραμμή υπέρ της άρσης ασυλίας. Καθώς και ότι από τη γραμματεία της Κ.Ο. της Ν.Δ. είχαν σταλεί το προηγούμενο διάστημα δύο μηνύματα στους βουλευτές προκειμένου να τους υπενθυμίσουν την ψηφοφορία. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση δημιουργούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. ενώ βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο την ώρα της ψηφοφορίας αποφάσισαν να μην πάνε να ψηφίσουν.
Την εσωκομματική αναταραχή αποτυπώνουν απολύτως οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μετά την απόρριψη της άρσης ασυλίας έσπευσε να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμη» από τον Γ. Κουρτάκη και να πει ότι «το σημερινό Γιάννη μου ήταν μία αστοχία στην οποία δεν χωρούν δικαιολογίες», καθώς και ότι «και από δική μου αδράνεια, το δικαίωμα ενός πολίτου να αντιμετωπίζει ισότιμα τον υβριστή του στο δικαστήριο καταπατήθηκε», δίνοντάς του την υπόσχεση ότι «δεν θα επαναληφθεί».
Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι «η συγγνώμη δεν πήγαινε στον εκδότη/δημοσιογράφο αλλά στον πολίτη που δεν έχει ασυλία και που εμποδίσαμε την άσκηση ενός δικαιώματός του». Θέλησε παράλληλα να δικαιολογήσει το γεγονός ότι και ο ίδιος απουσίαζε, λέγοντας ότι «στην πολιτική συμβαίνουν και αστοχίες. Εκπλήσσομαι με τα σενάρια που βλέπουν συνωμοσίες πίσω από την απουσία μου στην άρση ασυλίας του Πολάκη. Ούτε η Ν.Δ., ούτε εγώ θα μπορούσαμε να προδώσουμε τον εαυτό μας και όσους μας στήριξαν».
Αλλά την αναταραχή αποτυπώνει και η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος δήλωσε ότι «για τη μη ψήφιση της άρσης της ασυλίας Πολάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει δικαιολογία», λέγοντας μάλιστα ότι «υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν».
Σε αυτό το εσωκομματικό κλίμα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος και στις τρεις αιτήσεις για άρση ασυλίας που συζητούνταν την ίδια μέρα (Βασιλείου-Πέτρου Σπανάκη, Παύλου Πολάκη και Γεωργίου Βαγιωνά) θέλησε να διευκρινίσει ότι «όπως το έπραξα και με επιστολή μου στη Γραμματεία της Βουλής: Ψήφισα υπέρ της άρσης ασυλίας όλων των βουλευτών κατά την εισήγηση της Επιτροπής (σ.σ. αυτή ήταν και η κομματική γραμμή) αλλά λόγω τεχνικού λάθους στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν αποτυπώθηκε η ψήφος μου για τους κ. Βαγιωνά και Πολάκη».
«Κοινοβουλευτικό θέμα»
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης (ΣΚΑΪ, «Αταίριαστοι»), ο οποίος με εμφανή αμηχανία επιχείρησε να το υποβαθμίσει, λέγοντας ότι «είναι θέμα κοινοβουλευτικό» και ότι «σ’ αυτό αποφασίζει η Βουλή». Στην επιμονή των δημοσιογράφων του καναλιού προσπάθησε να αποφύγει τον περαιτέρω σχολιασμό ενώ δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν παρέστη στην ψηφοφορία, λέγοντας ότι «είχα ανειλημμένη υποχρέωση που δυστυχώς δεν πήγα ούτε εγώ» για να δεχτεί τα ειρωνικά σχόλια των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ περί… 88 ανειλημμένων υποχρεώσεων!
Στελέχη της Ν.Δ. αποδίδουν την απουσία των βουλευτών σε χαλαρότητα και ελαφρότητα, ενώ κάποιοι μιλούν για έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών από την πλευρά του κόμματος προκειμένου να επιβληθεί στους βουλευτές να πάνε να ψηφίσουν. Πάντως αν υποθέσουμε ότι κάποιοι δεν πήγαν όντως λόγω χαλαρότητας ή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο αριθμός των 88 «γαλάζιων» βουλευτών που απουσίαζαν (πάνω από τη μισή δηλαδή Κοινοβουλευτική Ομάδα), παραμένει πολύ μεγάλος.
Την ώρα που ο Παύλος Πολάκης είναι ένα πρόσωπο που διατηρεί μετωπική σύγκρουση με τη Ν.Δ., διατυπώνοντας καθημερινά καταγγελίες σε βάρος της, ενώ η Ν.Δ. τον έχει σταθερά στο στόχαστρό της. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι, όπως άπαντες συμφωνούν, οι βουλευτές της Ν.Δ. «δεν αγάπησαν ξαφνικά τον Π. Πολάκη», τα ερωτήματα παραμένουν. Θέλουν κάποιοι βουλευτές να στείλουν ένα μήνυμα; Και σε ποιούς; Στον εκδότη των «Παραπολιτικών»; Στην ηγεσία του κόμματος; Η «Εφ.Συν.» ζήτησε σχετικό σχόλιο από το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο απάντησε «ουδέν σχόλιον».
Την ίδια ώρα τα «Παραπολιτικά» του Γ. Κουρτάκη έγραφαν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε στον αποκλεισμό του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρου Καλαφάτη από την ομιλία του στη ΔΕΘ, περιγράφοντας στο σχετικό ρεπορτάζ ότι του χρεώνει ευθύνες για το «κοινοβουλευτικό Βατερλό» της Ν.Δ.