Το μεσημέρι του Σαββάτου, με αποπνικτική ζέστη, στους δρόμους των Χανίων διαδήλωσαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι –όταν ο συνολικός πληθυσμός της πόλης φτάνει τους 55.000 κατοίκους- ενάντια στην επένδυση και την ξενοδοχοποίηση και σε αλληλεγγύη με τη Ρόζα Νέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει δει η πόλη εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Οι δρόμοι της πόλης καταλήφθηκαν από ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά με εντυπωσιακή την παρουσία νέων ανθρώπων, φοιτητών και μαθητών που είχαν πολύ έντονη παρουσία, αλλά και πολιτικών διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων σε εξαιρετικά ενωτικό κλίμα.
Η πορεία διέσχισε σχεδόν όλους τους δρόμους της πόλης, περνώντας από το τουριστικό κέντρο των Παλαιών Χανίων, αλλά και τους κεντρικούς δρόμους, το δημαρχείο (που καταλήφθηκε συμβολικά για μία μέρα την περασμένη εβδομάδα) και τον λόφο Καστέλι, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος από τα ΜΑΤ και η διέλευση στους δρόμους του επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής.
Στην πορεία υπήρξαν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, ενώ κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της επένδυσης και της ξενοδοχοποίησης, αλληλεγγύης στην κατάληψη Ρόζα Νέρα που είχε πλούσια δράση στην πόλη επί 16 χρόνια, αλλά και πολλά συνθήματα ενάντια στον πρωθυπουργό («Μητσοτάκη κάθαρμα» και «Η Ρόζα ανήκει σε όλον τον λαό και όχι τον ρουφιάνο τον πρωθυπουργό») και τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βας. Διγαλάκη, τους οποίους μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από το ξενοδοχείο και την εταιρεία – φάντασμα Belvedere που υπέγραψε τη σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης επί πρυτανείας Διγαλάκη.
Το βράδυ είναι προγραμματισμένη μεγάλη συναυλία στην πόλη, ενώ η Ανοιχτή Συνέλευση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη για το ζήτημα θα ανακοινώσει και το πρόγραμμα δράσεων της επόμενης εβδομάδας. (Πηγή: Αυγή – Γιάννης Ανδρουλιδάκης)
Δείτε φωτογραφίες του zarpanews.gr
Αλληλεγγύη από τους προέδρους όλων των ΕΛΜΕ της χώρας
Με ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο «Η κατάληψη ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 16 χρόνια σ’ ένα εγκαταλειμμένο κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης και ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανείς για τη μορφή και το περιεχόμενο της, έχει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά.
Η παράδοση ενός ιστορικού χώρου, όπως ο Λόφος Καστέλι, στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και τη μετατροπή του σε ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο θα αποκλείσει μεγάλο μέρος Χανιωτών από την πρόσβαση στην περιοχή.
Να σημειώσουμε ότι η προσέγγιση στο χώρο ήταν ελεύθερη και φιλοξενούνταν αρκετοί άστεγοι.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ»