Νέα φωτιά στην Μόρια

Χωρίς φαγητό και νερό πολλοί πρόσφυγες

Τέτοια ώρα κανονικά οι περισσότεροι θα έτρωγαν το μεσημεριανό τους αλλά η σημερινή ημέρα τους βρίσκει εξαντλημένους στο δρόμο και στα χωράφια περιμετρικά του κατεστραμμένου καταυλισμού της Μόριας.

Ένα και πλέον 24ωρο μετά την πρώτη πυρκαγιά που κατέκαψε τον χώρο του ΚΥΤ και μετά και τη δεύτερη φωτιά που ήρθε χθες να αποτελειώσει ό,τι δεν είχε καεί, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. 
Καπνός, δυσωδία, καμένη γη, κατεστραμμένες σκηνές και κοντέινερ και πολλά νεκρά ζώα από τις φωτιές συνθέτουν το σημερινό σκηνικό στη Μόρια.

ΕΦ.ΣΥΝ./ Κώστας Ζαφειρόπουλος

Γύρω στις 2 υπήρξαν νέες αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς πάνω από τη νότια πύλη του καταυλισμού.

Στην περιοχή επιχειρούν 24 πυροσβέστες, 12 οχήματα,  2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Η Πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού ζητά και αστυνομική κάλυψη.

Την ίδια ώρα, κόντρα στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η σίτιση συνεχίζεται κανονικά, πάρα πολλοί είναι αυτοί που όχι μόνο δεν έχουν φάει από χθες αλλά κυρίως προσπαθούν να εξασφαλίσουν νερό.

ΕΦ.ΣΥΝ./ Κώστας Ζαφειρόπουλος

Σε γραμμή Γεωργιάδη η κυβέρνηση 

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των συντακτών, που έγινε νωρίτερα, δήλωσε αναφορικά με τη σίτιση ότι «ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους».

«Η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών», ώστε «μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες», είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στον ΣΚΑΪ.

Αμφότεροι υιοθέτησαν ακροδεξιά ρητορική για το θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για εθνική ασφάλεια και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και δήλωσε πως «κάποιοι δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή».

Σε ίδιο ύφος ο κ. Μηταράκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».

ΕΦ.ΣΥΝ. / Κώστας Ζαφειρόπουλος

Αποκλεισμένη η Μόρια

Ο καταυλισμός από το πρωί είναι αποκλεισμένος από κατοίκους που διαμαρτύρονται, με τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, για την επανεγκατάσταση προσφύγων στη Μόρια.

Από νωρίς το πρωί έχουν καταλάβει τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις καμένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ της Μόριας, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία του χώρου ως καταυλισμός. 

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε σχετικά πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Ο δήμαρχος καλεί «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».

Επίσης επικαλέστηκε λόγους υγείας και διαμήνυσε ότι «αυτό το ΚΥΤ δεν θα ξανανοίξει», ενώ επανέλαβε τα ακραία περί μεταφοράς τους σε ακατοίκητο νησί ή πλοίο.

Στο μεταξύ, το ένα πλοίο που αναμενόταν για τη στέγαση περίπου 1.000 ατόμων από ευάλωτες ομάδες αντί για το λιμάνι της Μυτιλήνης έδεσε στο Σίγρι, στη δυτική Λέσβο, 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη Αλλοι τόσοι θα στεγασθούν σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Μυτιλήνη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν επιβεβαιώνεται από στρατιωτικές πηγές πως θα πάνε πλοία του ΠΝ στο νησί.

Εφ.Συν. / Κώστας Ζαφειρόπουλος

Στη Β. Ελλάδα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης η αποχώρηση των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο.

Όπως αναφέρεται στη σεχτική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, «το πρώτο αεροσκάφος, που απογειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης από το αεροδρόμιο “Οδυσσέας Ελύτης” στη Μυτιλήνη, μετέφερε 165 ασυνόδευτα παιδιά. Η δεύτερη, με 156 ανήλικα, απογειώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ η τρίτη, με 85 ασυνόδευτα ανήλικα, αναχώρησε στις 07.30 το πρωί».

«Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τόσο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ όσο και η τοποθέτηση τους σε ξενώνες μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα», αναφέρει η κυβέρνηση.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί