Με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ – Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Μιχάλη Χωραφά, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης στα γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο.
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», τις συνολικές διατάξεις που εισάγει, ενώ ιδιαίτερα αναφορά έγινες στις διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρα 28-34) που αφορούν τον δραστικό περιορισμό της εκτός Σχεδίου Δόμησης.
Ο κ. Χωραφάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ενώ υπήρξε κοινή διαπίστωση των δυο Προέδρων για την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση των συγκεκριμένων άρθρων για την εκτός σχεδίου δόμηση, προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνει τόσο την προστασία του περιβάλλοντος και την καλύτερη χωροταξική οργάνωση των περιοχών αλλά θα είναι και προς όφελος των πολιτών και των ιδιοκτητών γης.
Περισσότερος Χρόνος για Διαβούλευση
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος προτείνεται η απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων (28-34) ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιφνιδιαστικής απώλειας δικαιωμάτων των πολιτών.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι εξελίξεις και ο συντονισμός των φορέων του νησιού μας γύρω από το κρίσιμο ζήτημα του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) , η ένταξη όλων των περιοχών της Κρήτης στο Κτηματολόγιο καθώς και η επίσπευση της ολοκλήρωσης των ενεργειών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την αναμόρφωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε: « Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί και θα επιδιώξει να δοθεί αρκετός επιπλέον χρόνος για διαβούλευση για το σημαντικό αυτό θέμα και ζητά τουλάχιστον την απόσυρση των άρθρων 28-34 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.
Στην Κρήτη το ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι μείζονος σημασίας αλλά πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού μας δεν έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να επιφέρουν σημαντικές ανατροπές σε ιδιοκτησίες των πολιτών, απομειώνοντας την αξίας της γης που κατέχουν.
Η ολοκλήρωση, επιτάχυνση αλλά κυρίως η χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας όλων των απαραίτητων πολεοδομικών σχεδίων αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.»