Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει ότι η κυβέρνηση πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία, καθώς και ότι δεν υπήρξαν λάθη στο άνοιγμα του τουρισμού.
«Όλα καλώς καμωμένα» από την κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει ότι η κυβέρνηση πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν πάντα με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ουσιαστικά ότι δεν έγιναν λάθη ή δεν υπήρξαν αστοχίες κατά το άνοιγμα του τουρισμού, παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων εντός του καλοκαιριού.
«Τα δεδομένα είναι αμείλικτα… Η αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας εντός της χώρας. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας ξανά τη μεγάλη ευθύνη για την άνοδο των μολύνσεων, στους πολίτες της χώρας.
«Διεθνές παράδειγμα η Ελλάδα»
Εξάλλου, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλά και σήμερα, όπου η εξάπλωση της νόσου είναι μεγαλύτερη σε όλη τη χώρα.
Το πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας σχετίζεται με την πραγματική προστασία των πολιτών, τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θανάτων, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «άλλες χώρες χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα» και πως «είμαστε 4 φορές κάτω από τον μέσο όρο απωλειών στον κόσμο».
«Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η μάχη συνεχίζεται… Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, που απέδωσε το δεύτερο κύμα στη χαλάρωση που υπήρξε από τους πολίτες.
Δίνοντας για ακόμα μια φορά τα εύσημα στον ίδιο και την κυβέρνησή του, δήλωσε πως «όταν όμως είδαμε την αύξηση κρουσμάτων, έγιναν ενέργειες που ήταν αποτελεσματικές», κάνοντας λόγο και για ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης των μολύνσεων. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός των πολιτών.
Ύφεση και κάλεσμα στα κόμματα
Όσο για την ύφεση που δημιουργεί η πανδημία, αρκέστηκε να πει ότι άλλες χώρες παρουσίασαν μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας τους, ενώ επιφυλάχτηκε να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης από τη ΔΕΘ.
Τέλος, έκανε έκκληση προς τα άλλα πολιτικά κόμματα να μη μετατραπεί η σημερινή συζήτηση «σε μια άγονη κομματική διαμάχη». Πρόσθεσε πως «πρέπει όλοι εμείς να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής», καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση.
Μάλιστα, ζήτησε από τα κόμματα να στηρίξουν «τις επιλογές των ειδικών», κάνοντας σχετική αναφορά και στο θέμα των σχολείων.