Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή είπε ότι ο φόβος και η ανησυχία του ελληνικού λαού μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, ενισχύεται κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
Είπε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της «να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων» τα «ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η ατομική ευθύνη δεν εμπεδώνεται όσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού συνολικά, ενώ σημείωσε ότι τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προέκυψαν «και από το άνοιγμα του τουρισμού», όταν η κυβέρνηση «προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέτρα των πολύ μεγάλων επιχειρηματιών του Τουρισμού, των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών» και όταν άφηνε «σχεδόν ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα».
Ακόμη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε ελέγξει πλήρως την κατάσταση αν διέθετε εξοπλισμό και προσωπικό, αν από την αρχή εφάρμοζε σχέδιο που να απαιτεί πιστοποιητικό πριν την είσοδο στη χώρα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο στον οποίο συνέβαλε ο λαός τηρώντας τα μέτρα, προκειμένου να θωρακίσει συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας στο ύψος των αναγκών.
Χαρακτήρισε «επικίνδυνο»το ότι η κυβέρνηση «θεωρεί φυσιολογικό το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο η συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων πασχόντων ασθενών δεν είχαν καμία συνέχεια της ιατρικής τους παρακολούθησης, αποκλείστηκαν από δημόσιες μονάδες Υγείας με προφανή αρνητικά αποτελέσματα».
«Η πανδημία αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού και υποδομών προκειμένου σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζονται πλήρως όλες οι τρέχουσες ανάγκες, αλλά και οι έκτακτες» υπογράμμισε.
«Όμως, αυτή η ανάγκη συγκρούεται με την λογική του κόστους-οφέλους, την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια επιχειρηματικά που όλοι σας ανεξαιρέτως ευαγγελίζεσθε» πρόσθεσε.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θωράκισε τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά τις άφησε αποδεκατισμένες και υποστελεχωμένες, αλλά και μέρος του προσωπικού τους το μετακίνησε για τις ανάγκες εφημερίας των υπολοίπων δημοσίων νοσοκομείων.
«Σήμερα και πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα αποφασιστικής στήριξης του συστήματος Υγείας» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
«Ιδιαίτερα τώρα, μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού άνω της ηλικίας των 6 μηνών με το αντιγριππικό εμβόλιο και βέβαια με ευθύνη του κράτους να γίνουν καθολικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για το έτσι κι αλλιώς «σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, όμως η πανδημία όξυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα διάφορα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα». Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα γενικεύεται και η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, στο όνομα της πανδημίας».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τον Δ. Κουτσούμπα, τιμωρεί τους εργαζόμενους με την καθημερινή απλήρωτη υπερωριακή εργασία για όσους μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα και σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «η πανδημία άνοιξε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας κι εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να τη χορτάσετε» καθώς «μετά τις υπερωρίες, σειρά έχει το δώρο Χριστουγέννων που θα το πετσοκόψετε για όσους έχουν μπει σε αναστολή εργασίας, την επέκταση της τηλεργασίας» και ταυτόχρονα «προσφέρετε νέα προνόμια, νέες επιδοτήσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους».
«Μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, τον μισθό, την ασφάλιση, στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων πρέπει να μπουν και τα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργατικών σωματείων μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
«Σε ό,τι μας αφορά, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για τα μέτρα προστασίας της ζωής, αλλά και των ίδιων των δικαιωμάτων των εργαζομένων» υπογράμμισε.
Είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει το άνοιγμα και των σχολείων με καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Σημείωσε ότι η άρση εμπιστοσύνης του λαού στην κυβέρνηση »έχει νόημα και αποτέλεσμα, όταν δεν στρέφεται ενάντια στη ίδια την υγεία του λαού μας, στην ανάγκη για μόρφωση των παιδιών του λαού, όταν δεν εγκλωβίζεται δηλαδή -και σ’ αυτό θέλουμε να ‘μαστε ξεκάθαροι εδώ μέσα- σε διάφορες αντιδραστικές θεωρίες συνωμοσίας, που βολεύουν και την κυβέρνηση για να ταυτίσει τη διεκδίκηση και τη φυσιολογική ανησυχία με την οπισθοδρόμηση».
Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί και το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε«μαζέψτε τα στελέχη σας, ακόμα και υπουργούς σας, που κάνουν προβοκατόρικες αναρτήσεις, όπως ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που έχουν το θράσος να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το «όχι στη μάσκα» με το «ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ, ΟΧΙ στην ΕΕ» και άλλα ζητήματα, πολιτικά ζητήματα. Από πού κι ως πού μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο ανορθολογισμός, ο αποπροσανατολισμός, η συνωμοσιολογία, με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, είτε συμφωνεί κανείς με αυτές είτε διαφωνεί;»
«Και στο ίδιο λάθος έπεσε σήμερα και η κα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η κα Γεννηματά, που το συνέδεσε με την πάλη ενάντια στα μνημόνια. Βέβαια κάπως το μπουρδούκλωσε μετά και το διόρθωσε στη συνέχεια, αλλά το έμπλεξε» πρόσθεσε.
«Δεν το κάνετε τυχαία αυτό. Θέλετε να υπερπροβάλλετε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις -που ούτε βέβαια πάρα πολύ μαζικές είναι και στις οποίες συμμετέχει εδώ που τα λέμε κυρίως δικός σας κόσμος, αυτός που κινείται πέριξ της ΝΔ, της δεξιάς, της ακροδεξιάς και πάει λέγοντας- για να κρύψετε τις πραγματικές και γνήσιες διεκδικήσεις γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, που εκτός των άλλων έχουν και μέτωπο στον αποπροσανατολισμό, τον ανορθολογισμό και να ενοχοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, δηλαδή τους αγώνες, τους ανθρώπους που διεκδικούν σωστά και ρεαλιστικά αιτήματα» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.
Στη συνέχεια τη ομιλίας του, σχετικά με τα ΑΕΙ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιοποίηση των υποδομών και η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού «είναι το βασικό που πρέπει να διασφαλιστεί για να έχουμε ανοιχτά ΑΕΙ, με όρους προστασίας της υγείας όλων και με συνέχεια της ουσιαστικής μορφωτικής διαδικασίας».
Κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες στην φοιτητική στέγη.
Είπε ότι οι εξελίξεις καθορίζονται και από το ξέσπασμα, την εξέλιξη και το βάθος της οικονομικής κρίσης, που επιταχύνθηκε η εκδήλωσή της από την πανδημία και από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ «ακόμα και η ανακάλυψη και προμήθεια του εμβολίου για τον κορονοϊό «υποτάσσεται στους διάφορους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, ανάμεσα σε μεγάλες εταιρίες φαρμακευτικές του χώρου, ανάμεσα σε κράτη και χώρες».
«Πρόκειται τελικά για τα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που όλοι σας υπηρετείτε με την πολιτική σας» τόνισε.
Είπε ότι όλοι δουλεύουν προκειμένου «να δεχτεί ο ελληνικός λαός τον οδυνηρό συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης, λες και δεν πρόκειται για συνεκμετάλλευση ανάμεσα σε ενεργειακούς κολοσσούς. Να δεχτεί πως η χώρα του θα είναι ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο» και κάλεσε τον λαό να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα.
«Προετοιμάζετε τον μεγαλύτερο και πιο επώδυνο συμβιβασμό σκοπιμότητας, αυτόν της συνεκμετάλλευσης των θαλασσίων ζωνών, με τις ευλογίες φυσικά και τα σχέδια των συμμάχων σας.
Μόνο που τα σχέδια των ισχυρών συμμάχων σας, έχουν μόνο τελικά και σε τελευταία ανάλυση αναβάθμιση της Τουρκίας στη μοιρασιά… Σας το έχουμε ξαναπεί, σας το ξαναϋπογράφουμε.
Εμείς απλά παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όσο το μπορούμε, ο λαός να βάλει την δική του υπογραφή στις εξελίξεις. Κι αυτό το μπορεί, αρκεί να το αποφασίσει» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.