Η αντίδραση της κορυφαίας πεζογράφου Μάρως Δούκα στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων στα Χανιά – Οι αναρτήσεις της

Με συνεχείς αναρτήσεις της στη σελίδα της στο facebook η κορυφαία πεζογράφος, Μάρω Δούκα (γεννημένη στα Χανιά) αντέδρασε στα όσα εξελίσσονται στη γενέτειρά της σε σχέση με τα μνημεία, με αφορμή και την χθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη της Rosa Nera.

“Είναι εμφανή στη φωτογραφία – γράφει- τα δυο κτίρια που θα διαμορφωθούν σε πολυτελές ξενοδοχείο. Και όλοι εσείς οι Χανιώτες που χαίρεστε, πώς φαντάζεστε το “Μπαλκόνι των Χανιών”; Πάρκινγκ μήπως ή πισίνα ή ρομαντική καφετέρια; Και πώς θα πηγαινόρχονται οι ακριβοί τουρίστες στα σοκάκια του πανάρχαιου Καστελιού; Λίγα μέτρα πιο νότια, στην οδό Κανεβάρο, βρίσκεται ο ανασκαμμένος ιερός χώρος της αρχαίας Κυδωνίας. Και κάτι ακόμη. Το ιστορικό κτίσμα της 5ης Μεραρχίας, κτισμένο στα θεμέλια παλαιότερων κτισμάτων, είχε παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης προκειμένου χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Ιδρύματος και όχι για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σπίτι και υπαίθριες δραστηριότητες
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1488338924887018&id=100011327739124

Δείτε επίσης: Εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά τα ξημερώματα (φωτο)

Χανιά: Δακρυγόνα, συλλήψεις, τραυματισμός δημοσιογράφου, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στη Rosa Nera (βίντεο)

Πορεία αλληλεγγύης για την Rosa Nera (Βίντεο & φωτο)

Μεγάλη συγκέντρωση για τη Rosa Nera, ενάντια στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του μνημείου (φωτο)

Π. Πολάκης για Rosa Nera: Mε κάθε τρόπο διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης για όλους και όλες στον χώρο

Το μνημείο των Χανίων που ο σημερινός υφυπουργός της ΝΔ παραχώρησε και… σε off shore για ξενοδοχείο!

Ο υφυπουργός του Μητσοτάκη που ως πρύτανης έδωσε μνημεία του 19ου αιώνα και σε offshore για… ξενοδοχείο!

Η μετατροπή του μνημειακού κτιρίου σε ξενοδοχείο, ο διαγωνισμός και οι κρυφές ή φανερές «διαδρομές» των εταιρειών

Κόλαφος ο υπουργός Παιδείας για τη μετατροπή του μνημείου σε πολυτελές ξενοδοχείο από το Πολυτεχνείο Κρήτης (βίντεο)

Με επίθεση απαντά στις δηλώσεις Γαβρόγλου – Μπαλωμενάκη για το μνημιακό κτίριο ο πρύτανης του Πολυτεχνείου

Απίστευτη επίθεση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου στους κοσμήτορες και σε όσους διαφωνούν με την εκμίσθωση των κτιρίων!

Γιατί ο Άδωνης πανηγυρίζει για την εισβολή των ΜΑΤ στο ιστορικό κτίριο των Χανίων, που δίνεται σε offshore;

Ενώ σε άλλες αναρτήσεις της αναφέρει:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1488491534871757&id=100011327739124
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1488632391524338&id=100011327739124

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που Μάρω Δούκα αντιδρά στα σχέδια για ξενοδοχοποίηση του μνημείου. Πριν 3 χρόνια, μαζί με άλλες προσωπικότητες των Χανίων, καλούσε σε συλλογή υπογραφή ενάντια στη μετατροπή σε ξενοδοχείο του “μπαλκονιού των Χανίων”

Μας θυμίζει ο “Αγώνας Κρήτης”

Ήταν 25 Ιουνίου του 2017 και το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην παράδοση των ιστορικών κτίριων στο Λόφο Καστέλι σε εταιρεία για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

50 σημαντικές προσωπικότητες και πολίτες των Χανίων, με πρώτους και κύριους τις συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη εξέφραζαν την εναντίωσή τους ζητώντας από το το Πολυτεχνείο Κρήτης να επανεξετάσει την απόφασή του σε συνεννόηση με την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης με τον τότε πρύτανή του και νυν αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Βασίλη Διγαλάκη δεν έκαναν πίσω ερχόμενοι σε ευθεία σύγκρουση με ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας. Κάποιοι μάλιστα δε δίστασαν να μιλήσουν για ρωγμή στις σχέσεις του πανεπιστημιακού ιδρύματος με τον τόπο υπενθυμίζοντας ότι τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι παραδόθηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης μετά από αγώνες της τοπικής κοινωνίας για να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους.

Θυμηθείτε τι ανέφερε το κείμενο και δείτε ποιοι ήταν οι πρώτοι 50 που το υπόγραψαν:

Στο λόφο που δεσπόζει στο Ενετικό λιμάνι, “Μπαλκόνι των Χανιών” τον αποκάλεσαν, αντικριστά στο Κρητικό Πέλαγος, στο Καστέλι της παλιάς πόλης, γνωστό και ως παλίμψηστο των Χανίων, πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Κυδωνίας και τις σημαντικές ανασκαφές που τη φέρνουν στο φως ξανά, βρίσκεται το ανεξαργύρωτης ιστορικής μνήμης κτιριακό συγκρότημα με το οποίο το 1985 “προικίστηκε” από την πόλη το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε έκταση 3.650 τ.μ., επιμένουν να αντέχουν τα κτίρια των παλιών Στρατώνων και Φυλακών και το υπό κατάληψη από το 2004 πρώην Στρατηγείο της 5ης Μεραρχίας.

Σήμερα η διοίκηση του Πολυτεχνείου έρχεται να τα μισθώσει σε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, με σκοπό να μετατραπούν σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προσβάλλουν κατάφωρα το πνεύμα ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα που οφείλει να έχει ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και που απαιτεί η ιστορία.

Όπως είναι γνωστό, το Πολυτεχνείο έχει στην ιδιοκτησία του και άλλα ιστορικά κτίρια της πόλης, για τα οποία έχει επιδείξει ασυγχώρητη ανεπάρκεια ως προς την αξιοποίησή τους με τρόπο ωφέλιμο για την πόλη.

Συνιστά μέγιστο ατόπημα ενός Δημόσιου Πνευματικού Ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, ως προϊόν και όχι ως αγαθό. Η αξιοποίηση αυτού του σημαντικού αστικού συνόλου κτιρίων και ελεύθερου χώρου, οφείλει να σέβεται τις αξίες του δημόσιου αγαθού και να μην τις στερεί από την πόλη και τους πολίτες της.

Τώρα τρίζει η συνάφεια με το παρελθόν και το μέλλον, στο μπαλκόνι των Χανιών.

Ζητάμε από τη Διοίκηση του Πολυτεχνείου να επανεξετάσει αυτή την απόφαση, σε συνεννόηση με την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ζητάμε επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και το Δήμαρχο, να ενεργοποιηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί