Δημοσίευμα της Die Welt αναφέρει ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους επιτελείς του την πρόκληση θερμού επεισοδίου
Με την Τουρκία να διατηρεί την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδίδοντας από τη μία νέες Navtex για τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεχίζοντας από την άλλη τον εμπρηστικό τόνο στη ρητορική της, αυξάνονται οι πιέσεις προς τη γειτονική χώρα για αποκλιμάκωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μεσόγειο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις. «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία.»,δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποιώντας πως «αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι».
Την ίδια ώρα και παρόλο που η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διάλογο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για αδικία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο λόγος της δράσης μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχει στόχο την αναζήτηση του δικαίου και της δικαιοσύνης. Αγνοούν την μεγάλη έκταση της Τουρκίας 780.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ακτές της, με ένα νησί 10 τ.χλμ, είναι ξεκάθαρη έκφραση αδικίας. Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που, σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες , και προσπαθούν να φτάσουν στους δικούς τους κρυφούς στόχους. Κι αυτό είναι μεγάλη αδικία. Βαρεθήκαμε από αυτό το παιχνίδι των σκιών», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με καταγγελτικά δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα και δηλώσεις περί κατάφωρης παραβίασης των Διεθνών Συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα είναι ένα πειρατικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ, συντηρώντας τους υψηλούς τόνους απέναντι στη χώρα μας.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, τη στιγμή που η ένταση στην περιοχή παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ισχυρίζεται πως η «Ελλάδα προσπαθεί να κάνει πράγματα πέρα από τις δυνάμεις της» ενώ όσον αφορά τις ενέργειες της Άγκυρας και τις παράνομες δραστηριότητές της λέει πως οι έρευνες που πραγματοποιεί στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται σε «θαλάσσια περιοχή της δικαιοδοσίας μας» και «αυτό δεν αφορά καθόλου την Αθήνα». Μάλιστα απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα επαναλαμβάνει πως «αν ψάχνετε για έναν αξιόπιστο συνομιλητή, αυτός δεν είναι άλλος από την Τουρκία».
Die Welt: Ο Ερντογάν ήθελε να προκληθεί θερμό επεισόδιο
Αίσθηση επίσης έχει προκαλέσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας die Welt, σύμφωνα με το οποίο, o Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς τους τη βύθιση ελληνικού πλοίου ή τη συντριβή ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, ζητώντας παράλληλα να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε «να μην πεθάνει κανείς».
Η Welt, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές της γείτονος, σημειώνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες όμως έλαβε αρνητική απάντηση. Η επόμενη ιδέα, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος με τον πιλότο να κάνει χρήση του καθίσματος εκτόξευσης για να σωθεί. Και η περίπτωση αυτή απορρίφθηκε από τους Τούρκος στρατηγούς, αναφέρει η Die Welt.
Εξοπλισμοί και μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο
Να σημειωθεί ότι, συμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνοτουρκική κρίση έχει οδηγήσει την ελληνική πλευρά στην απόφαση της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με δύο τρόπους. Από την μία η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για αγορά εξοπλισμού και από την άλλη αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη 2/9 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας: «κινούμαστε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης. Κινούμαστε σε τρία επίπεδα, τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά, γιατί συμβάλλει και στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην απασχόληση».
Να σημειώσουμε πως αναμένεται να καταπλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Την Τετάρτη (02/09) αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλ. Παρλί και στις 10 του μήνα αναμένεται συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Εμ. Μακρόν στη σύνοδο Med 7 που θα γίνει στην Κορσική, όπου πέραν των εξοπλιστικών αναμένεται να κλείσει και το θέμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Τέλος, και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, κίνηση την οποία η αμερικανική πλευρά φρόντισε να να διευκρινίσει πως δεν συνδέεται με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε για άλλη μία φορά ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις κι αποσταθεροποιούν την περιοχή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας».
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της»
Σημαντικό εταίρο και παίκτη – κλειδί χαρακτήρισε την Κύπρο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί, Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την οποία ενισχύεται, όπως είπε, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στην Nοτιοανατολική Μεσόγειο.
Με αφορμή την μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η κα Γκάρμπερ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ν/α Μεσόγειο, ούτε στρέφεται κατά της Τουρκίας, η οποία ενημερώθηκε -όπως σημείωσε- για την απόφαση των ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης (01/09).
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπάρχει αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Κύπρο, μετά και τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τις εταιρείες Chevron και Noble, η κα Γκάρμπερ τόνισε: «Υπήρξε όντως μια μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την παρουσία της Exxon Mobil και της Chevron στην περιοχή. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της».
Σε δεύτερη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η κα Γκάρμπερ ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, γεγονός το οποίο εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο διμερών σχέσεων και όχι ως μέρος των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή.
Χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, τόσο μέσω των προσφυγικών ροών από την Συρία στην Κύπρο, όσο και γενικότερα. Τέλος, η κα Γκάρμπερ ανέφερε ότι η απόφαση δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και την επιθυμία αυτών για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και επανένωσης του νησιού.