Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με Novichok, λέει η γερμανική κυβέρνηση

Ο Ρώσος αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξική ουσία Novichok, υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου απέδωσαν «σαφείς αποδείξεις» ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε με Novichok.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αρρώστησε κατά την πτήση του στη Μόσχα από τη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε στο Βερολίνο δύο ημέρες αργότερα, ενώ από τότε βρίσκεται σε κώμα.

Το Novichok είναι μια νευροτοξική ουσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Der Spiegel, οι ειδικοί που εξέτασαν τον Ναβάλνι ζήτησαν συμβουλές από το Porton Down, το μυστικό εργαστήριο της Βρετανίας για έρευνα σε χημικά και βιολογικά όπλα, λόγω πιθανών ομοιοτήτων με την επίθεση στον Σκριπάλ το 2018.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση και ζήτησε επειγόντως από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με ανώτερους υπουργούς για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις και η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν είχε λάβει καμία πληροφορία από τη Γερμανία ότι ο κ. Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξική ουσία Novichok, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Οι Ρώσοι γιατροί που έκαναν θεραπεία στον Ναβάλνι αμφισβήτησαν το συμπέρασμα του γερμανικού νοσοκομείου, λέγοντας ότι είχαν αποκλείσει τη δηλητηρίαση ως διάγνωση και ότι οι δοκιμές τους για δηλητηριώδεις ουσίες επέστρεψαν αρνητικές.

Από την πλευρά τους, οι φίλοι και υποστηρικτές του Ναβάλνι στη Ρωσία επιμένουν ότι δηλητηριάστηκε σκόπιμα από τις αρχές της χώρας, κατηγορίες που το Κρεμλίνο αρνείται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί